Ville Mattila

Halla Custom Instrumentsin Ville ”Mr. Halla” Mattila valmistaa asiakkaidensa tarpeisiin ja haaveisiin sopivia käytännöllisiä ja kestäviä soittimia. Itse Matti Nevalaisenkin opissa ollut taituri uskookin vankasti laatuun ja ärsyyntyy nykyisestä teollisuus- ja tuotekulttuurista. Mutta mitä instrumenttia mies itse tykkää soittaa?

Moi, Ville! Kauanko olet rakentanut ja huoltanut soittimia, ja kuinka olet uralle päätynyt?

Olen toiminut nyt päätoimisesti soitinrakentajana syksystä 2009, jolloin vuokrasin toimitilat Tampereen Vehmaisista. Aluksi rahoitin koulussa käyntiä, yrityksen aloittamista ja siihen liittyviä kustannuksia ajamalla viikonloppuisin taksia ja silloin tällöin kuorma-autoa. Aloittamista auttoivat kyllä myös perhe ja kaveritkin.

Eksyin alalle ikään kuin vahingossa. Olen soittanut ja peuhannut tavalla jos toisellakin musiikin ja soittimien parissa koko ikäni. Olikin kait luonnollista, että kun törmäsin Ikaalisten hippikoulun ständiin koulutusmessuilla 2006, innostuin soitinrakennuslinjasta. Pääsin kouluaikana työharjoitteluun Flying Finn Matti Nevalaisen pajalle, jossa todella pääsi oppimaan alan perusteet. Matin kanssa tapaillaan ja toisinaan tehdään pientä yhteistyötä edelleenkin. Matti on ihan helvetin hyvä jätkä ja omaa aivan uskomattoman tietotaidon.

Millaisia soittimia teet, ja mikä on valmistuksessa vaikeinta?

Teen pääsääntöisesti sähköbassoja ja -kitaroita. Pystyäkseen rakentamaan kunnon soittimen on ymmärrettävä, missä ympäristössä ja mihin tarkoitukseen soitinta käytetään. Tätä oppimista ehdottomasti edistää myös huoltojen tekeminen ja korjaushommat. Soittajat ovat välillä niin sanotusti todella luovia tuhoamaan soittimiaan, ja niiden korjaamiseksi joutuu usein keksimään mitä erikoisimpia ratkaisuja, joita voi soveltaa uusiin soittimiin tulevien ongelmien ennalta ehkäisemiseksi.

Oletko tehnyt joskus niin hienon soittimen, että et olisi malttanut siitä luopua?

Minulla on usein ongelmia sen kanssa, etten tahtoisi luovuttaa valmiita soittimia. Uusi soitin reagoi aina eri lailla kuin edellinen, ja siinä on aina jotain jänniä uusia piirteitä, joilla olisi kiva leikkiä. En ole vielä tehnyt kahta samanlaista soitinta. Olenkin pitänyt jonkinlaisena periaatteena, että valmismallit saa kaupan hyllyltä ja minun pajallani valmistetaan asiakkaan tarpeeseen ja haaveisiin sopivia käytännöllisiä ja kestäviä soittimia. Minulta usein kysytäänkin, että annanko soittimilleni elinikäisen takuun. Olen kokenut sen tarpeettomaksi, pienellä huollolla nämä kestävät monia sukupolven vaihdoksia. Mutta kyllä soittimillani takuut on. Mikäli soittimissa on rakenteellisia vikoja, niin ne tietenkin korjataan! Ei tosin ole ollut. Uudelle soittimelle tehdään kontrollihuolto puolen vuoden tai vuoden päästä sen valmistumisesta. Nykyinen teollisuus- ja tuotekulttuuri on minusta ärsyttävää. Tuotteet tehdään hajoamaan vaan, jotta päästäisiin rahastamaan uudestaan seuraavana vuonna.

Oletko itse myös soittomiehiä? Soitatko tällä hetkellä jossain kokoonpanossa?

Soittelen tällä hetkellä neljässä bändissä. Jokaisessa bassoa. Olen aikaisemmin soitellut pääasiassa kitaraa, mutta hurahdin bassoon jokunen vuosi sitten. Se on kovin aliarvostettu soitin, joka kuitenkin määrittää todella suurta osaa toimivan bändin kokonaisäänestä ja biisien tunnelmasta. Olen myös viime aikoina innostunut kovin vahvistimista ja putkivahvistustekniikasta. Josko sitä jossain välissä kolvaisi itselleenkin pari styrkkaria ihan harrastuksen vuoksi. Tämä on hieno ala. Jatkuvasti pääsee oppimaan uutta.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on Halla Custom Instrumentsin suhteen?

Tulevaisuudessa olisi tarkoitus mainostaa laajemmaltikin ja koettaa levittää markkina-aluetta ulkomaillekin. Ehkäpä Teiskoon… Heh heh. Tarkoituksena on myös jatkaa soittimien ja niitä ympäröivän maailman ihmettelyä ja niiden ihmeiden ymmärtämistä sekä soittimien valmistusmenetelmien ja taidon hiomista alati tarkemmiksi.

Lopuksi vielä, mikä on parasta Tampereella juuri nyt?

Parasta Tampereella tällä hetkellä on varsinkin laitakaupunkialueiden puistoalueet. Tykkäämme tyttöystävän ja työnjohtajien eli kahden bullterrierin, Hildan ja Uunon kanssa kierrellä niissä.

Kiitos haastattelusta, Ville!

Tutustu Halla Custom Instrumentsiin paremmin täällä.

Ville-Mattila-kansi-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.