Ville Angervuori

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Ville Angervuori tekee mieluiten musiikkiin liittyviä projekteja ja soittaa itsekin sen seitsemässä bändissä. Haastattelussamme Ville kertoo muun muassa, miltä näyttää orkesterien syksy ja millaisista kulttuuritapahtumista hän itse on kesän aikana nauttinut.

Olet suunnitellut muun muassa nyt jo valitettavasti kuopatun Ravinteli Pork and Moren logon ja graafisen ilmeen. Mistä lähdet suunnittelussa yleensä liikkeelle?

Yritän aluksi kysellä mahdollisimman tarkkaan, mitä asiakas haluaa. Jos tarjolla on selkeä visio tai edes jonkunlaista ideaa, niin lähden työstämään siltä pohjalta työtä eteenpäin. Yritän aluksi hahmotella jonkinlaisen raa’an luonnoksen – varsinkin jos olen saanut ns. “vapaat kädet” – ja työstän hommaa eteenpäin näyttäen prosessin aikana eri versioita, joita asiakas voi sitten kommentoida ja näin ollen varmistaa, että homma menee oikeaan suuntaan. Esimerkiksi juuri Pork and Moren kohdalla pidimme ravintoloitsijoiden kanssa aluksi palaverin, jossa he heittelivät ideoitaan ja niiden perusteella piirsin ensin hyvinkin simppelin lyijykynäversion. Tässä tapauksessa muistaakseni hiottiin krapulainen parransänki pois ja tehtiin muutenkin kiltimmän näköinen! Myös possun päällä oleva esiliina muutettiin vastaamaan ravintolassa käytettävää.

Jos taas kyseessä on esimerkiksi joku bändigrafiikka, levynkansi, t-paita tms., niin pyrin yleensä kuuntelemaan artistin musiikkia ja muodostamaan sen perusteella jonkinlaisia mielikuvia, miltä grafiikkojen pitäisi näyttää. Ja tässäkin vaiheessa väliluonnoksia yleensä kommentoidaan puolin ja toisin. Joskus tosin tulee tehtyä voimien tunnossa ja itsevarmana joku työ lähes valmiiksi asti, ja sitten pitää vain toivoa, että asiakaskin pitää siitä!

Teet myös muun muassa julisteita ja levynkansia. Millaiset projektit ovat sinulle kaikista mieluisimpia?

Tykkään kyllä todella paljon tehdä musiikkiin liittyviä hommia, mutta niiden vastapainona välillä on myös erittäin siistiä tehdä graafista ilmettä esimerkiksi jollekin siivousfirmalle tai parturikampaamolle! Eli kaikenlaiset duunit, missä pääsee toteuttamaan itseään, ovat mieluisia! Ja jos vielä lopputulos miellyttää asiakasta, niin yleensä myös itse olen silloin tyytyväinen. Kaiken kaikkiaan pidän tätä graafista alaa hyvin palkitsevana ja mielenkiintoisena työmaana. Tänä kesänä olen tehnyt grafiikoita useille festivaaleille, ja ne ovat olleet mukavia, joskin todella haastavia työmaita.

Monet töistäsi liittyvät musiikkimaailmaan. Oletko itse myös muusikko?

Musiikkia tulee lähinnä harrastettua bändeissä musisoimalla, keikoilla käymällä ja levyjä kuuntelemalla sekä dj-hommissa soittamalla, mutta ehkä sana “muusikko” on vähän liioiteltu, kun nämä hommat itselle on ennen kaikkea arkirutiineista rentoutumista “artisti maksaa” -tyylisesti, heh! Tosin nyt tänä kesänä / syksynä musahommia on ollut vaihteeksi yllättävänkin paljon: VAPAA MAA -orkesterilla tehtiin uusi LP, joka tulee joskus syksymmällä pihalle. Myös REMISSIONS aloitti pari viikkoa sitten pitkäsoiton nauhoitukset ja syys-lokakuun vaihteessa pitäisi käydä soittamassa Tšekeissä viikon pikkurundi. Tämän lisäksi pari vanhaa ja jo kuopattua bändiä aktivoitui uudelleen, ja MANIFESTO JUKEBOX soittaa pari keikkaa syyskuussa Wastedin 20-vuotisjuhlien kunniaksi (Tampere, Yo-talo pe 16.9.). Käymme lisäksi lokakuussa moikkaamassa kavereita Saksassa. Myös DELTA FORCE 2 pelaa Jyväskylän Meininki -punkdokumentin ensi-illassa lokakuun puolessavälissä Tanssisali Lutakossa. Ja toki myös Misfits-coverbändimme BRAINEATERS keikkailee taas perinteisesti halloweenin aikoihin niin kuin olemme tehnee jo reilut kymmenen vuotta!

Totta kai musiikkiharrastus ja bändeissä soittaminen on tuonut paljon kontakteja. Se olikin hyvä pohja aikoinaan pistää oma firma pystyyn, kun tiesi jo jonkin verran potentiaalisia asiakkaita. Ja esimerkiksi Tanssisali Lutakon graafikkona toimiminen on poikinut paljon muitakin alan töitä.

ville-angervuori_skeitit-le-cool-tampere

Teetkö kuvataidetta myös vapaa-ajallasi, siis muutenkin kuin tilauksesta?

Aika vähän nykyään. Yleensä maalaukselle / piirustukselle on selkeä tilaus jonkin työn suhteen, ja todella harvoin tulee tehtyä mitään ns. omaksi iloksi, mikä on toisaalta sääli, mutta toisaalta tietysti myös hyvä, että töitä on niin paljon, ettei aika käy pitkäksi!

Pari vuotta sitten maalasin Tabulaland-näyttelyyn pari maalausta ja muutaman skeittidekin. Nuo dekit kävivät myös parissa muussa näyttelyssä, mutta muuten “taiteilut” ovat yleensä päätyneet tosiaan asiakastöihin. Sama on valokuvauksen kanssa – ennen tuli kuvattua paljon kaikenlaista, mutta nykyään kamera tulee kaivettua esiin lähinnä vain työhommissa.

Ketkä ovat esikuviasi?

Hirveän vaikea nimetä ketään varsinaista esikuvaa. Lähinnä tulee nautittua monipuolisesti kulttuurista ja poimittua inspiraatiota musiikin lisäksi elokuvista, kuvataiteesta, sarjakuvista, tatuointitaiteesta, ruuasta jne. Tänä kesänä kovia juttua ovat olleet esimerkiksi Anssi Kasitonnin kuratoima Mäntän Kuvataideviikot, Helsingin Taidemuseon Love Heino -näyttely, Taidekeskus Mältinrannan SEXYSEXYLOVER-näyttely, Trapped Under Slicen pop up -ravintolat, David Lynchin ja Aki Kaurismäen elokuvat, Stranger Things -tv-sarja (Netflixissä), Los Crudosin keikka Puntala-Rockissa jne.

Mikä Tampereella on parasta juuri nyt?

Oman parvekkeen mintuista tehdyt mojitot ja Kaupungin Valot -yhtyeen uudet biisit!

Kiitos, Ville!

Ville töihin voit tutustua miehen kotisivuilla.

Kuva: Simo P.J. Ulvi

le-cool-tampere_ville-angervuori_levynkansia

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.