Tuuli Hypén

Tuuli Hypén on taitava kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä, jonka tunnetuimmat luomukset ovat citykettu Nanna ja tämän pikkuveli Veikka. Tampere Kupliin aikana Tuuli opettaa koululaisille sarjakuvan tekemisen saloja.

Moi, Tuuli! Pidät Tampere Kuplii -viikolla koululaisille sarjiskurssin. Kerro vähän, millainen kurssi on luvassa.

Pidän kaksi sarjakuvapajaa koululaisille Metson ja Lielahden kirjastoissa. Pajojen aikana tehdään erilaisia hahmonluontiin keskittyviä tehtäviä ja opitaan oman sarjakuvan piirtämisen lomassa piirtämiseen liittyviä tekniikoita ja sarjakuvallista ilmausta yleensäkin. En vielä tiedä, minkä ikäisiä koululaisia pajaan tulee. Riippuen osallistujien iästä tehtävät ovat joko helpompia tai haastavampia.

Kuulostaa hauskalta! Milloin aloit itse tehdä sarjakuvia?

Olen piirtänyt erilaisia sarjakuvamaisia hahmoja aivan pikkulapsesta asti. Ruututarhaan sommiteltua sarjakuvaa aloin piirtää vasta myöhemmällä iällä, ehkä joskus parikymppisenä.

Mitkä ovat omia lempisarjakuviasi, ja mitkä elementit tekevät sarjakuvasta hyvän?

Pidän esimerkiksi Incalista, joka on Alejandro Jodorwskyn kirjoittama ja Moebiuksen piirtämä. Wendy Pinin piirtämä ja kirjoittama Elfquest-sarjakuva oli pitkään yksi suosikeistani. Se oli etenkin teinivuosina kova juttu. Nämä sarjakuvat ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta pidän kaikista sarjakuvista, joissa on omalaatuinen maailma ja muistettavia hahmoja. Luen aika paljon sarjakuvia, joten on vaikea valita suosikkeja.

Millainen tapahtuma Tampere Kuplii on sarjakuvan tekijän näkökulmasta? Mitä kaikkea teet itse Kupliin aikana sarjiskurssin pitämisen lisäksi?

Tampere Kuplii on ainakin minulle ollut ensisijaisesti hyvä paikka kohdata muita tekijöitä. En itse valitettavasti ehdi jäädä tänä vuonna kuplimaan, koska riennän pajojen jälkeen Pasilaan ekstraamaan erään tv-sarjan kuvauksiin. Olen toki käynyt Kupliissa useampina vuosina sekä esiintyjänä että ihan vaan vierailijana. Ihan-vaan-vieraillessa ehtii nähdä enemmän kuin lavalla pönöttäessä.

Mitä citykettu Nannalle kuuluu? Koska tulee uusi albumi?

Nanna-sarjakuvat pyörivät vielä muutamissa lehdissä, mutta Nannalla ei ole enää mitään virallista julkaisukanavaa. Olen piirtänyt pöytälaatikkoon jonkin verran julkaisematonta materiaalia, mutta tällä hetkellä aikani menee erinäisiin kuvitusalan töihin ja Nannan pikkuveljen, Veikan, seikkailuista kertoviin lastenkirjoihin. Työstän lastenkirjaa tälläkin hetkellä. Veikasta kertova sarjakuva on myös suunnitteilla, ainakin ideatasolla. Mutta jos saisin sattumalta jonain kauniina päivänä kustannussopimuksen vielä yhteen Nanna-albumiin, piirtäisin lisää Nanna-sarjakuvaa oikein mielelläni. Voisin kokeilla myös jonkin aivan toiseen lajityyppiin kuuluvan, pitkän sarjakuvan piirtämistä yhteistyössä käsikirjoittajan kanssa. Olisi mukava kokeilla ihan erilaista piirrostyyliäkin.

Kuinka kauan aiot jatkaa Nannan parissa? Millaista tulevaisuutta olet sarjakuvallesi kaavaillut?

Joskus täytyy vain hyväksyä, että tietyllä sarjakuvalla ei ole tulevaisuutta, etenkin jos sitä ei haluta kustantaa tai ostaa. Nanna ei ole tyyliltään selkeästi lasten- tai aikuisten sarjakuvaa, vaan jotain siltä väliltä, ja ehkä siksi kirjakaupatkin ovat suhtautuneet siihen nihkeästi. En kuitenkaan tapaa taittaa luomuksiltani niskoja noin vain; Nanna voi siirtyä vaikka englanniksi käännetyksi nettisarjakuvaksi. Silloin se olisi kaikkien luettavissa ja uusiakin sarjiksia voisi laittaa vanhojen jatkoksi, sikäli kun ehtisin niitä vähällä vapaa-ajallani piirtää.

Kiitos, Tuuli! Toivotaan Nannallekin valoisaa tulevaisuutta!

Tuuli pitää sarjakuvapajan koululaisille tänään torstaina pääkirjasto Metsossa klo 14.00–16.00 sekä Lielahden kirjastossa klo 17.30–19.30. Lue lisää Tampere Kupliin sivuilta.

Tuulin töihin voit tutustua sarjakuvataiteilijan kotisivuilla.

Kuva: Ami Koiranen

Nanna-Tuuli-Hypen-LE-COOL-Tampere

Tuulin citykettu Nanna.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.