Pyynikin käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere teki sukunsa perinteestä itselleen ammatin. Nyt hän luotsaa pienpanimoa päämäärätietoisesti ja innovatiivisella otteella. Haastattelussamme hän kertoo muun muassa panimon uutuuksista ja omista olutsuosikeistaan.
Moi, Tuomas! Miten sinusta on tullut olutmestari?
Moro! Saan kiittää asiasta vaimoani, joka pisti minut vaihtamaan alaa ja muuttamaan harrastukseni ja suvussani olleen sahtiperinteen ammatiksi. Käytyäni vajaa vuoden opinnot Ammattiopisto Liviassa elämässä oli vain yksi ammatinvalintamahdollisuus: oman panimon olutmestarointi.
Millainen on tavanomainen työpäiväsi Pyynikin käsityöläispanimossa?
Tavanomainen työpäivä on monipuolinen härdelli, jossa tapahtuu kaikenlaista. Enää en kerkeä olemaan tuotannossa, vaan muut henkilöt hoitavat sitä. Itse yritän viedä paattia innovatiivisella ja brändillisellä puolella eteenpäin.
Mistä uuden oluen luominen alkaa? Kuinka usein valikoimiinne tulee uusia oluita?
Uuden oluen luominen voi olla pitkää tuskaa, ja resepti saattaa muuttua vielä vuosienkin jälkeen. Joskus uusi idea taas pälkähtää mieleen kirkkaana kerrasta. Valikoimiin tulee uusia oluita vähintään yksi kuukaudessa.
Voitko jo paljastaa, millaisia uutuuksia on luvassa ja koska?
Kyllä toki. Uutuuksia ovat juuri ilmestyneet jouluoluet vaalea ja tumma, jotka on kaiken lisäksi paketoitu ihanaan joulukuusinimiseen sixpackiin, kauppavahvuiset Black Ipa ja hillalla höystetty Cloudberry Saison. Äskettäin ilmestyi myös pienerä Post Mortem -nimistä vainajien muistoksi tehtyä Imperial stouttia, jota on kypsytelty jenkkitislaamon bourbontynnyreissä sekä voideltu ruusuvedellä ja pellavalla. Myös muutama pohjahiivaolut on tulossa, ja Ruby Jazzia on tulossa loppuvuonna myös 0,5 litran tölkkiin. Ensi vuonna tulee taas lisää yllätyksiä.
Niin, teidän Ruby Jazz Alenne valittiin syyskuussa maailman parhaaksi miedoksi tummaksi ale-olueksi. Onnea siitä! Jos jätetään Pyynikin panimon tuotteet laskuista, mikä on parasta koskaan maistamaasi olutta?
Kiitos, Ruby on hieno olut. Parhaita ovat IPA-puolella monet jenkit tuoreena. Belgeistä diggailen La Chouffen tuotteista, ja englantilaisista Fullersin ESB toimii aina (varsinkin pumpusta). Suomessa kollegoilla on todella paljon hyviä oluita. Suosikkeja on monia, monia muitakin. Jos yksi pitäisi valita ylitse muiden, niin tällä hetkellä ottaisin jotain Omnipollolta.
Olet mukana järjestämässä Craft Beer Garden tapahtumaa 16.–19.11. Kerro vähän, miten saitte idean tapahtumaan ja mitä on luvassa.
Idea on Sussi Haapaniemen ja Meri Vainikkalan. He saivat minut puhuttua tähän helpolla mukaan. Luvassa on upea tunnelmallinen pienpanimotapahtuma sopivasti pikkujoulusesonkiin. Keskiviikkona ja torstaina järjestetään tastingejä, ja perjantiana ja lauantaina avataan sitten tapahtuma kaikelle yleisölle.
Mistä arvelet pienpanimo-oluiden alati kasvavan suosion johtuvan? Mikä oluessa ylipäätään on niin mahtavaa?
Oikeat raaka-aineet, käsillä ja tunteella valmistetut tuotteet, ilmapiiri ja ihmisten halu käyttää rahansa kokemiseen ja laatuun. Ihmiset eivät enää halua yhdenlaista ylihiilihapotettua, uutteesta valmistettua, oluentapaista juomaa vaan aitoa ja rehtiä olutta. Olutta on juotu lähes aina ja sitä tullaan juomaan aina.
Kerro vielä lopuksi, mikä on parasta Tampereella juuri nyt.
Tampereen syksy on upea. Aina ihanaa Tampereella on se, että voit olla oma itsesi ja puuhailla monia monipuolisia asioita. Pieni iso kaupunki. Suuren syrämmen kera.
Kiitos, Tuomas!
Craft Beer Garden on siis kaikille avoinna perjantaina 18.11. ja lauantaina 19.11. Aleksis-ravintolassa (Kalevantie 2).
Pyynikin käsityöläispanimon tuoreimpia kuulumisia voit seurata yrityksen verkkosivuilla: http://pyynikin.com/ sekä Facebookissa: https://www.facebook.com/pyynikin/.
Kuva: Elina Manninen