Tero Silver

Sähköinsinööri vaihtoi virtapiuhat puhalluspilliin ja asuu sekä työskentelee nyt perinteikkäässä Nuutajärven lasikylässä, missä anteeksiantamaton materiaali muokkautuu leikkimielisiksi lasiesineiksi hänen taitavissa käsissään. Taiteilijan ja kädentaitajan töitä pääsee näkemään Hirvitalolla syyskuun 25. päivään saakka.

Moi, Tero! Sinä olet käsityöläinen ja lasitaiteilija. Miten olet päätynyt ammattiisi?

Tervehdys! Voisi sanoa, että hyvällä tuurilla ja sattumalta. Sähköinsinööriopintoni olivat juuri päättyneet, kun ystäväni kertoi, että hän aloittaa Nuutajärvellä lasikoulun ja kehotti myös minua hakemaan. Koko homma kuulosti hyvin absurdilta siinä vaiheessa, mutta vuoden mietittyäni tätä ainutlaatuiselta kuulostavaa mahdollisuutta opiskella Suomessa lasinpuhallusta päätin pistää keväällä haun vetämään, vähän jopa huumorimielessä. Kun seuraavana syksynä koulua oli muutama kuukausi takana, olin jo jäänyt lasiin pahasti koukkuun. Koulun jälkeen pääsin avustamaan Nuutajärvellä jo pidempään työskennelleitä lasinpuhaltajia ja pikkuhiljaa aloitin myös omien lasitöiden tekemisen siinä ohella.

Millaista lasitaidetta teet ja millaiset näkemykset ohjaavat työtäsi?

Eniten minua inspiroi lasilla leikkiminen, sen luonnolliset muodot, jotka meitä ympäröivät myös niin luonnossa kuin urbaanissakin ympäristössä. Usein koetan ujuttaa töihini huumoria tai jonkin vitsin. Hauskuus on tärkeintä myös tehdessä. Kuitenkin koetan pitää jutut jokseenkin järkevinä samaan aikaan. Mukavaa jos teoksella on vielä jokin funktio, vaikka välillä se on täysin toissijaista.

Mikä lasinpuhalluksessa on hienointa? Entä haastavinta?

Lasinpuhalluksessa minua eniten kiehtoo itse valmistusprosessi. Sen hektisyys, rytmikkyys ja kuuman lasimassan käyttäytyminen jäähtyessään juoksevasta hunajasta lopulliseen muotoonsa. Tietysti myös valmis ja omasta mielestä upea esine on palkitsevaa tekijälle. Haastavinta lasinteossa on ehdottomasti materiaalin anteeksiantamattomuus. Pienetkin virheet näkyvät läpinäkyvässä lasissa helposti. Samaan aikaan se myös on minulle lasissa se juttu, joka tekee siitä muita materiaaleja kiehtovamman.

Millaista on työskennellä perinteitä huokuvassa Nuutajärven lasikylässä?

Olen monesti sanonut, että ilman Nuutajärveä en varmasti puhaltaisi lasia. Tämä on varmasti ainakin osittain täysin totta. On hienoa asua ja työskennellä paikassa, jossa lasiuunit ovat olleet lämpimänä yli 220 vuotta. Lasikylässä toimivien tekijöiden yhteisö luo hyvän pohjan työskentelylle, ja monessa pulmassa apu on lähellä pienessä kylässä. Nuutajärvellä lasi on monessakin suhteessa kaiken aikaa läsnä.

Tampereen Hirvitalolla on syyskuun ajan esillä sinun, Henriikka Pölläsen ja Matti Vilppulan yhteisnäyttely Clear Cut. Kerro vähän siitä.

Näyttely sai alkunsa viime keväänä, kun Henriikan ja Matin kanssa keskusteltiin yhteisnäyttelystä, jossa olisi sekä puhallettua lasia että lasimaalauksia. Kun kuulimme, että saamme Hirvitalon galleriatilat käyttöömme, ajatuksena oli heti alussa esitellä hieman perinteisiä käsityksiä lasitaiteesta rikkovia töitä. Tahdoimme näyttää, että lasitaide on muutakin kuin kauniita esineitä ja tuomiokirkkojen ikkunamaalauksia. Vaikka jokaisella meillä on vahva oma tyylimme ja tapamme työstää lasia, tuli näyttelytöistä yllättävänkin yhtenäisiä teemoiltaan. Kaikki ovat aika pitkälti tässä ajassa kiinni.

Missä muualla töitäsi voi nähdä? Entä miltä näyttää lasitaiteilijan tulevaisuus?

Tällä hetkellä töitäni on hyvin harvakseltaan esillä. Nuutajärvellä niitä saattaa bongata. Clear Cut -näyttelyn päätyttyä alan valmistautua ensi vuoden näyttelyihin ja keskittyä entistä intensiivisemmin omien lasitöiden tekemiseen. Tarkoituksena on alkaa valmistaa myös enemmän omia piensarjoja ja uniikkia käyttölasia, kun viime vuodet olen keskittynyt lähinnä näyttelytöihin. Talvi siis ainakin näyttää työntäyteiseltä. Toivottavasti tulevaisuus myös näyttää valoisalta lasiuunien hehkussa, vaikka illat alkavatkin hämärtyä.

Kiitos, Tero!

Tero Silverin, Henriikka Pölläsen ja Matti Vilppulan yhteisnäyttely Clear Cut on esillä Pispalan nykytaiteen keskuksessa, Hirvitalolla, 25.9. asti.

Clear-Cut-Tero-Silver-Uteliaat-Majakat-LE-COOL-Tampere

Uteliaat majakat

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.