Teho Majamäki

Multi-instrumentalisti Teho Majamäki on ollut musiikin kanssa tekemisissä pienestä pitäen. Hän on soittanut monissa eri kokoonpanoissa ja työskennellyt monien artistien, muun muassa Ismo Alangon kanssa. Teho on myös maailmanmatkaaja, ja hän on koonnut reissuillaan kohtaamiaan ääniä ja tunnelmia tammikuussa julkaistulle debyyttialbumilleen Traveloguelle. Keskiviikkona 16.11. Teho tuo Travelogue Ensemblensä Tampere-taloon.

Moi, Teho! Julkaisit debyyttialbumisi Traveloguen viime tammikuussa. Mitä kaikkea olet puuhannut sen jälkeen, ja mitä sinulle kuuluu tällä hetkellä?

Freelance-taiteilijan ja yksityisyrittäjän arkeen kuuluu monenlaista hommaa.
Teen juuri nyt musiikkia Heikki Hiltusen elokuvaan yhdessä partnerini Linda Fredrikssonin kanssa. Joulukuun alussa teemme myös mykkäelokuvasäestyksen yhdessä Ulla Pirttijärven kanssa. Joulun ja tammikuun vietän Japanissa lasteni kanssa, jonka jälkeen otan työpöydälle uuden kouluille suunnatun audiovisuaalisen konserttihankkeen. Samalla aloitan toisen sooloalbumin tuotannon. Kesän 2017 keikkoja myydään Travelogue-yhtyeelleni juuri uuden keikkamyyjäni kanssa.

Rahoitit albumin Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun avulla. Luuletko, että lopputulos olisi ollut erilainen levy-yhtiön kanssa työskennellessä?

Mesenaattihanke antoi rahoituksen lisäksi albumin julkaisulle paljon näkyvyyttä, koska kampanjan eteen minun oli pakko tehdä todella aktiivista tiedotustyötä henkilökohtaisesti. Luulen, että levy-yhtiön kanssa työskennellessä albumin näkyvyys ennen varsinaista julkaisua olisi jäänyt huomattavasti vähemmälle huomiolle. Albumin sisältöön se minun tapauksessani ei olisi vaikuttanut mitenkään, koska tein albumin ilman kenenkään painostusta muokata sen sisältöä suuntaan tai toiseen.

Kuljit äänenkeräysmatkoillasi Australiassa, Tansaniassa, Japanissa, Intiassa ja Espanjassa. Miten juuri nämä maat valikoituivat kohteiksesi, ja mistä sinulla on parhaat muistot?

Alun perin matkani alkoivat siitä, että muutin tietoisella päätökselläni Australiaan asumaan vuonna 1999. Sen jälkeiset matkani ja asuinpaikkani matkan varrella ovat tulleet vastaani elämän johdattamina. Parhaita muistoja on vaikea luetella, kun niitä on niin monia ja ne ovat niin moniulotteisia. Yhteenvetona voisin muistella sitä aikaa, kun sahasin tiiviisti väliä Tansania – Intia – Japani – Intia – Tansania. Kulttuurien erilaisuudet korostuivat, kun poksahtelin kunkin hyvin toisistaan poikkevan kulttuurin keskelle nopeaan tahtiin. Tansaniassa ihmisten toiminta on hidasta ja hyvin rentoa, jopa unenomaista, kun taas Japanissa toimet suoritetaan nopeasti ja intensiivisesti niihin keskittyen. Ihmisten perustarpeet ja elämän tarkoituksen perimmäinen luonne on kokemukseni mukaan hyvin sama kuitenkin kaikilla, kulttuurista riippumatta.

Aiotko jatkaa matkailua ja äänien keräämistä myös tulevaisuudessa? Tuleeko levylle joskus vielä jatkoa?

Jatkoa on luvassa. Olen jo äänittänytkin materiaalia seuraavaa albumiani varten. Mikä tulee olemaan albumin tematiikka ja muoto, se on yhä kypsymisvaiheessa. Äänimatkailua kyllä, mutta ei välttämättä ääniä niinkään ulkoa, vaan enemmänkin sisältäpäin.

Soitat muun muassa vibrafonia ja marimbaa. Mikä sinua viehättää lyömäsoittimissa?

Olen soittanut lyömäsoittimia lapsesta asti. Niissä kiehtoo niiden monipuolisuus ja rajattomuus. Opiskelin aikoinani klassisia lyömäsoittimia ja soitin muun muassa sinfoniaorkesteri Vivossa 12-vuotiaasta alkaen. Klassisella puolella lyömäsoittimiksi luokitellaan kaikki ääniä tuottavat objektit, jotka eivät selkeästi ole perinteisiä jousi- tai puhallinsoittimia. Mikä vaan voi toimia soittimena, jos siitä kuuluu ääni sitä kosketettaessa.

Olet kiireinen muusikko ja mukana monessa eri kokoonpanossa. Jaksatko kuunnella musiikkia myös vapaa-ajallasi? Mitä olet viime aikoina kuunnellut?

Hieman vähemmän tulee kuunneltua musiikkia nykyisin vapaa-ajalla. Kotona kyllä nostelen vinyyleitä soimaan aina toisinaan ja koetan soittaa musiikkia kotona myös lapsilleni. Viime aikoina olen kuunnellut Paul Simonin kesäkuussa julkaistua albumia ”Stranger to Stranger” 

Kerro vielä lopuksi, mitä voimme odottaa Tampere-talon keikaltasi 16.11.?

Tampere-talon keikalle olen kutsunut ison kokoonpanoni, johon kuuluu yhteensä kymmenen artistin lisäksi neljä ääni- ja visuaalialan huippuammattilaista. Konsertissa tulemme kuulemaan vierailevia artisteja niin kaukaa pohjoisesta kuin syvältä etelästäkin ja näkemään eläviä kuvia ja värejä monissa eri muodoissaan. On ilo ja suuri kunnia päästä toteuttamaan Travelogue Ensemblen audiovisuaalinen konsertti Tampere-talossa!

Kiitos, Teho!

Teho esiintyy Tampere-talossa 16.11. Konsertin vierailijoiden joukkoon on nyt liittynyt myös Ulla Pirttijärvi ja Stina Koistinen.

Kuva: Nauska

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.