Teemu Raudaskoski

Teemu Raudaskoski on varsinainen taiteen moniottelija. Miehen lajivalikoimaan kuuluu monenlaista kuvataidetta, graafista suunnittelua sekä musiikin ja videoiden tekemistä. LE COOLille Teemu valotti muun muassa levynkansien suunnitteluprosessin saloja.

Moi, Teemu! Olet monipuolinen taiteilija. Mikä taiteenlaji on lähinnä sydäntäsi, ja miten olet päätynyt taiteilijan uralle?

Kyllä ne on kaikki mulle yhtä tärkeitä. Olen aina tykännyt työskennellä sekä kuvan että äänen parissa, ne kuuluu mun maailmassa yhteen. Suuntautuminen taiteen alalle lähti jo nuoruuden demoskenetouhuista. Tehtiin kavereiden kanssa kuvia, musaa ja koodattuja efektipläjäyksiä tee-se-itse-meiningillä. Sen lisäksi läheteltiin toisillemme itse tehtyjä tekno- ja elektrokassuja, kuunnelmia ja dokkareita ihan omaksi iloksemme. Puuhastelu eri juttujen kanssa on siis sieltä peräisin. Graafikon opintoja tehdessäni olin vaihdossa taidekoulussa, minkä jälkeen aloin miettiä taiteilijan uraa vähän vakavammin.

Suunnittelet muun muassa levynkansia. Millainen prosessi se on? Saatko tehdä mitä lystäät, vai onko artistilla usein tarkka näkemys siitä, millainen kannen pitäisi olla?

Musiikki on tietenkin se tärkein asia levynkansissa. Lähden aina liikkeelle siitä, millaista musiikkia levyllä on. Prosessin vaikeusaste vaihtelee sen mukaan, minkälaisella aikataululla ja kenen kansia tehdään. Välillä saattaa tulla tiukkaakin ohjeistusta, että tee just tämmöset kannet! Välillä taas sanotaan, että tee jotain, kunhan on hienot. Usein artisteilla on mielessään jokin näkemys, miltä kansien tulisi näyttää, ja mun tehtävä on visualisoida se. Ymmärrän muusikkojen maailmaa, koska teen itsekin musaa ja tunnen vähän niitä kuvioita. Luonnosten ja lopullisen painotuotteen välissä voi olla uskomattoman paljon säätöä ja työtä, mutta lopputuloksen pitää tyydyttää aina molempia osapuolia, sekä tietty levy-yhtiötä. Eräänlainen palveluammatti siis tämäkin.

Teet myös seinämaalauksia tilauksesta sekä yksityisiin että julkisiin tiloihin. Teetkö niitä usein? Mikä projekti on jäänyt erityisesti mieleen ja miksi?

Seinämaalauksia tekisin mielelläni vaikka koko ajan, mutta niitä tulee kuitenkin eteen valitettavan vähän. Suoraan seinään tekeminen on todella palkitsevaa, ja kaikki projektit ovat olleet mielenkiintoisia. Erityisesti mieleen ovat jääneet Antti Jussilan kanssa toteutetut TENHOLA-projektit. Viimeksi maalasin TAMY:n tiloihin.

Olet sekä kuvataiteilija että muusikko. Miten tamperelainen musaskene eroaa mielestäsi kuvataideskenestä?

Moni kuvataiteilija tekee musiikkia tai soittaa bändeissä, joten skenet sekoittuu hieman. Täällähän on jopa omia klubi-iltoja tällaiselle meiningille (Kuvataide Rock Kahvillassa). Tampereella erilaiset tyylit kukkii hyvin, ja jokaiselle löytyy taatusti jotakin. Ehkä musaskene tavoittaa yleisöä laajemmin kuin kuvataiteet.

Millaisia projekteja sinulla on tällä hetkellä työn alla niin musiikin, videon kuin kuvataiteenkin saralla?

Opiskelen kuvataidetta Turun taideakatemiassa, joten paljon on koulutöitä kuvitustöiden ohella. Musiikin puolella on Komote Lamas -yhtye, joka soittaa folk-henkistä kamaa. Kevääksi on suunnitteilla keikkoja ja musiikkivideon tekemistä. Puolisoni kanssa olemme esiintyneet myös ETC-nimellä. Lisäksi työnimellä Tennis Fantasma on ollut tekeillä rytmimusiikkilevy / -projekti, jota olen työstänyt erämaamökissä Hannes Hyvösen kanssa lähinnä kovimpien pakkasten aikaan. Homma etenee omalla leppoisalla rytmillään, ja valmista tulee, kun on tullakseen.

Monta rautaa on siis tulessa! Kerro vielä, mikä Tampereella on tällä hetkellä mielestäsi parasta.

Monipuolinen kulttuuritarjonta.

Kiitos haastattelusta, Teemu!

Teemun töihin pääset tutustumaan tarkemmin miehen kotisivuilla.

kansi-Teemu-Raudaskoski-LE-COOL-Tampere

teos: Medusa, akryyli ja maalitussi paperille, 2015

Henkilökuvan kuvaaja: Arttu Johansson.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöä



Paikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.