Teemu Grönlund

Filosofian maisteri ja biologian sekä maantieteen opettaja Teemu Grönlund on rullalautailuyhdistys Pirkanmaan Kaarikoirien puheenjohtaja. Kolmekymppinen lajin puuhamies on skeitannut vuodesta 1999 asti ja pyrkii sitkeästi edistämään lajin harrastusmahdollisuuksia Tampereella – pääosin talkoohengessä. Lajille toivotaankin jatkossa aiempaa enemmän rahallista tukea. Tulevana viikonloppuna 26.–27.8. yhdistys järjestää vuosittaisen päätapahtumansa Manseraman Iso-Vilusen betonipuistossa. Huiman skedeyksen lisäksi tarjolla on muun muassa livemusiikkia, katuruokaa ja tilaa graffititaiteilulle.


Moi, Teemu! Skeittaus on yksi niistä jutuista, joista joskus puhutaan jopa elämäntapana. Mitä skeittaus sulle merkitsee? Onko se elämäntapa, ja jos on, niin millainen?

Skeittaus on totta kai iso osa mun elämääni, mutta ei kaikki kaikessa. Se ei ole varsinaisesti elämäntapa. Se ei määrittele suoraan esimerkiksi mun käyttäytymistäni, ihmissuhteitani, arvojani, asenteitani ja elämänkatsomustani – se on vain skeittausta. Toisaalta mietin kuitenkin skeittausta päivittäin ja koetan pitää huolta itsestäni, jotta voisin skeitata mahdollisimman paljon ja pitkään!

Skeittaus on fyysistä hommaa ja antaa tilaa hullulle luovuudelle, kun sillä laudalla ja omalla keholla voi tehdä eri ympäristöissä ihan mitä haluaa! Skeittauksen kautta olen tutustunut hullun moneen hyvään tyyppiin suoraan tai välillisesti. Skeittauksen kautta olen myös päässyt käsiksi matkustamiseen, eri kulttuureihin sekä musiikin ja taiteen maailmaan. Skeittauksen myötä olen nähnyt, miten erilaisia ja samanlaisia me ihmiset yhtä aikaa ollaan ja kuinka paljon enemmän saa aikaan yhdessä kuin yksin.

Maallikolle skeittaus temppuineen näyttää välillä vähän vaaralliseltakin. Kuinka paljon fyysisiä osumia olet ottanut skeitatessasi? Onko kehossasi mitään kohtaa, jota et ole telonut?

Skedeyksessä epäonnistumisia tulee jatkuvasti, mutta epäonnistumiset on hyvä juttu – niistä oppii aina jotain! Sitten kun onnistuu, niin se oikeasti tuntuu joltain. Uskallusta se vaatii välillä, kun tietää, että jos tempusta ei tule jaloilleen, niin voi käydä huonosti. Mutta toisaalta kun selättää pelkonsa ja tekee jutun, fiilis on mahtava ja sitä vain haluaa lisää! Kolhuja tulee jatkuvasti, mutta mitään suurempaa ei itselläni ole ollut. Kylkiluun mursin Vilusella viime keväänä, mutta se onkin ainoa murtuma. Enemmän olen telonut itseäni aikanaan jääkiekossa.

Olet rullalautailuyhdistys Pirkanmaan Kaarikoirien puheenjohtaja. Kerro vähän teidän yhdistyksestänne.

Pirkanmaan Kaarikoirat ry sai alkunsa Tikkutehdas D.I.Y -rullalautailukeitaan toteutuksesta. Meitä on parikymmentä aktiivista talkoolaista. Skeittaamme usein yhdessä ja pyrimme päättämään asioista yhdessä. Yhdistys kehittää rullalautailun harrastusmahdollisuuksia erityisesti Tampereella yhteistyössä harrastajien ja kaupungin kanssa. Järjestämme tapahtumia ja skeittikoulua ja suunnittelemme ja rakennamme harrastuspaikkoja. Käymme kaupungin suunnittelukokouksissa ja konsultoimme harrastuspaikkojen suunnittelua, toteutusta ja rahoituksen hankintaa. Lisäksi hallinnoimme ja kehitämme Hiedanrannan Kuivaamon sisäskeittihallia.

Miten teidän toimintaanne voi tulla mukaan? Ovatko ovet avoimet kaikille?

Tällä hetkellä etsimme yhdistyksemme toiminnan tukijoita, sponsoreita ja yhteistyökumppaneita erityisesti Hiedanrannan sisäskeittihallin rakenteiden toteutuksen ja toiminnan tukemiseen. Yhdistykseen voi hakea jäsenyyttä kuka vain jäsenhakemuksella. Rullalautailun harrastaminen katsotaan eduksi. Yleisesti hyviä tyyppejä ja kavereita onkin tarttunut mukaan. Tarvitsemme yhä kasvavissa määrin talkoolaisia ja eri alojen osaajia vaihteleviin projekteihin. Erityisesti kaipaamme tapahtumatekniikan tekijöitä, tapahtumatalkoolaisia ja rakennus- sekä suunnitteluosaajia. Skeittaava lakimies olisi kova! Yhdistyksemme mahdollistaa näyttöpaikan omalle osaamiselle, uusille ideoille ja tukee erityisesti nuorten opinnäytetöitä. Meidän kauttamme voi toteuttaa jotain, mikä muuten voi tuntua vaikealta. Toimintamme on suurelta osin vapaaehtoistyötä ja aika ei aina riitä kaikkeen. Yhdessä puuhailu, onnistuneet jutut, skeittaaminen ja matkustelu pitävät homman kutienkin hauskana. Mukaan vaan, jos kiinnostaa!

Järjestätte tulevana viikonloppuna 26.– 27.8. Manserama-nimisen tapahtuman. Kerro vähän siitä.

Tampereen Iso-Vilusella on ainutlaatuinen kansainvälisen koko- ja laatuluokan betonipuisto. Yhdistyksemme on ollut vahvasti mukana puiston suunnittelussa alusta alkaen, ja toteutus on ollut priimaa Concrete Proofin taholta! Puisto on suunniteltu nimenomaan näyttävää ja vauhdikasta pooliskeittausta varten.

Olemme järjestäneet jo usean vuoden ajan skeittitapahtumia Tikkutehtaan skeittipuistossa, ja Manserama on meidän jokavuotinen päätapahtumamme Vilusella. Tarkotuksena on saada kaikki hyvät tyypit paikalle läheltä ja kaukaa, antaa näkyvyyttä erittäin tasokkaalle suomalaiselle rullalautailulle sekä tuoda esille siistejä bändejä ja artisteja. Tänä vuonna mukana on muun muassa X-games voittaja Jussi Korhonen, joka liitää kotkan lailla. Baskimaalta paikalle saapuu Mr. CrossBone, joka tekee huikeita skeittilautoja käsin. Köpiksestä vahvistukseksi saamme Lucas Olsenin. Musiikkipuolella esiintyjä nähdään muun muassa Mara Balls, Generals ja Smoke Alarm. Me ollaan panostettu ruokapuoleen, ja paikan päällä katuruokaa tarjoaa tänä vuonna muun muassa PizzaBussi. DJ:t ja juontajakaksikko Countryboyz pitää huolta yleisöstä. Paikalla on myös Paineen graffitiseinä, jos ja kun luova tarve iskee. Viluselle mahtuu väkeä mahtuu todella paljon, ja perjantaina sessataan Hiedanrannassa. Tervetuloa kaikki!

Tunnelmia viime vuoden Manserama-tapahtumasta.

Kaarikoirat avasi äskettäin skeittihallin Hiedanrannan kulttuurikeskittymään. Onko pöhinä skeittauksen ympärillä kasvamassa? Millaisena sä näet lajin tulevaisuuden?

Me ollaan etsitty sisätilaa yhdistykselle jo useamman vuoden ajan, ja Hiedanrannan tila on täydellinen. Siellä on Suomen ainoa kolmimetrinen MidVert, missä voi reenata lentämistä. Leppoisa pihamini pienillä twisteillä löytyy myös. Suunnitelmissa on täyttää reilu 600 neliömetrin halli modernilla skeittipuistolla, jonka toteutetaan pääosin betonista. Jos kaikki menee hyvin, hallitila saadaan lämmitettyä jo ensi talvena, jolloin päästään tekemään rakenteita. Hiedanrannassa varmasti toiminta vain kasvaa. Iso osa kylän kulttuuritekijöistä on jo nyt pesiytynyt sinne, ja meininki on erittäin kovaa!

Skeittauksen ympärillä eletään mielenkiintoisia aikoja, ja pöhinä on jo kasvanut todella isoksi. Tapahtumat ja kilpailut ovat maailmalla suuria, ja eri puolilla järjestetään kansainvälisiä festivaaleja, joista kaupungit, paikalliset harrastajat tai pörssiyhtiöt hyötyvät merkittävästi. Skeittaajat matkustavat ahkerasti, ja nämä tapahtumat sekä tasokkaat harrastuspaikat ovat kovia matkailukohteita.

Skeittaus on kasvanut mainstreamiksi – Vogue on yhdistänyt skeittauksen muotiin, ja Rihannan päällä on nähty skeittilehti Thrasherin paitoja. Kaikki pienet skeittikenkämerkit ovat kadonneet ja kaikilla on jalassaan Niken Janoskit. Skeittaus on tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista ja eniten kasvavista lajeista. Tulevaisuudessa skeittaus kasvaa vielä entisestään, ja lajin luonne saattaa muuttua enemmän kilpaurheilun suuntaan olympialaisten myötä. Rahaa virtaa urheilupuolelta vihdoin skeittaukseen, ja harrastuspaikkoihin satsataan toivottavasti aiempaa enemmän.

Skeittauksen kanssa samanhenkiseksi lajiksi usein mielletty lumilautailu on ollut kilpailulajina jo viisissä talviolympialaisissa, ja rullalautailu hyväksyttiin juuri Tokion vuoden 2020 olympialaisten lajiksi yhdessä muun muassa surffauksen kanssa. Mitä mieltä tästä piireissä ollaan? Mikä on sun henkilökohtainen mielipiteesi?

Ajat muuttuu. Kuinka usein näet kaupungissa mäkihyppääjän tai keihäänheittäjän? Kuinka monta tunnet? Skeittaus oli pakko viedä olympialaisiin, koska jos skeittaajat eivät olisi sitä itse viime tingassa tehneet, isot sijoittajat ja rahamiehet olisivat. On parempi, että langat on edes jotenkin skeittaajilla, kun olympialaisiin mennään.

Skeittauksen kilpailustandardi, kategoriat ja pisteytys on nyt tehty sellaisiksi, että laji viihdyttää myös niitä katsojia, jotka eivät tiedä skeittauksesta mitään. Harrastajista osaa homma ei kiinnosta ollenkaan, ja osa varmaan reenaa jo nyt Vilusella parkkikilpailua varten.

Lumilautailun tie olympialaisten jälkeen on ollu kivinen, ja se on jakanut ihmisiä eri leireihin. Toisaalta olympialaisten myötä on avautunut ihan eri rahoituskanavat, ja tosi monelle on avautunut uusia mahdollisuuksia. Toivon, että olympialaisten myötä myös skeittaus saa urheilupuolen rahoja, ja ne jakautuvat lajin kehittämiseen ympäri Suomea. Sillä olisi varmasti työllistävä ja skeittikulttuuria kehittävä vaikutus. Suomessa skedeyksessä ei ole seuroja vaan ainoastaan joukko aktiivisia yhdistyksiä, joiden rahoitus tulee suurimmaksi osaksi kulttuuripuolelta. Toivottavasti homma menee paremmin kuin lumilautailussa, ja skeittaus hyötyisi niin, että varsinkin laadukkaiden ja tarpeeksi isojen harrastuspaikkojen määrä lisääntyisi keskellä asutuskeskuksia. Niin, ja toivottavasti harrastajat työllistyisivät harrastuksen parissa yhä useammin.

Kerro vielä lopuksi, mikä on parasta Tampereella juuri nyt.

Manserama, Vilunen, Hiedanranta, Tikkutehdas D.I.Y, yhteisöllisyys, musiikki ja (katu)taide.

Kiitos, Teemu!

Manserama-skeittaustapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna Hiedanrannan skeittihallilla (pe 26.8. klo 16 alkaen) sekä Iso-Vilusen skeittipuistossa (la 27.8. klo 12–20). Kaarikoirien toimintaan voit tutustua paremmin yhdistyksen kotisivuilla.

Teemun kuva: Silja Viitala

manserama-le-cool-tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.