Tampere kuplii 2015

Niin elokuva kuin kirjallisuuskin ovat tänä vuonna jo ennättäneet pitää ainakin yhdet vuosittaiset kokoontumisajot Tampereella. Maaliskuun päätteeksi on sarjakuvan vuoro. Tänä vuonna nimikkoyhdistyksen järjestämän Tampere kuplii -tapahtuman teemana on ”sarjakuva opettaa”. Vasta koulunpenkiltä päässeiden ei kannata kauhistua, sillä luvassa on akateemisen pohdiskelun lisäksi myös paljon käytännönläheistä tekemistä ja taiteilijatapaamisia. LE COOL teki seitsemän täysin subjektiivista poimintoa festariohjelmasta.

Sarjakuva-Finlandia-ehdokasteosten esittely
Torstai 26.3. klo 17, Metson musiikkiosasto

Eniten huomiota saanee Sarjakuva-Finlandian jako. Kirjailija, animaatio-ohjaaja Katja Ketun harteilla lepää vastuu voittajan valinnasta. Esiraati on valinnut kärkikymmenikön, josta löytyy myös tamperelaistuttuja kuten JP Ahonen ja Tiitu Takalo. Palkinto jaetaan perjantaina kello 11–12 Tampereen yliopiston kirjaston Väinö Linna -salissa. Ellet itse kuulu tekijöihin, heidän omaisiinsa tai pahimpiin bändäreihin, suosittelemme hyödyllisemmäksi kohteeksi pääkirjasto Metson musiikkiosastoa päivää aiemmin. Silloin Tampereen Yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijat esittelevät kaikki kymmenen ehdokasteosta. Sopii erityisesti niille, jotka haluavat päteä jatkobileissä itse opuksia lukematta.
Mina_Mikko_ja_Annikki_Tiitu_Takalo
Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki kisaa kärkikymmenikössä.


Hulluja nuo frankofonit! Ranskankielinen sarjakuva ja intertekstuaalisuus
Perjantai 27.3. klo 12.25–13.10. Tampereen yliopiston pääkirjasto Linna, Väinö Linna -sali

Sarjakuvat laajensivat englannin kielen sanavarastoani lukion oppikirjoja kattavammaksi ja avasivat samalla uudella tavalla jenkkikulttuuria. Kaikille muillekin opiskeluaan sarjiksilla ryydittäneille voi suositella Maarit Muttan luentoa siitä, mitä sarjakuvasta voi oppia vieraasta kielestä ja kulttuurista. Vastaako käännetty sarjakuva alkuperäistä ja jos ei, niin mitä menetetään? Esityksessä keskitytään erityisesti Asterix-sarjakuvaan ja sen intertekstuaalisuuteen.


Ville Rannan haastattelu
Lauantai 28.3. klo 13–14, TR1
Puupäähatulla 2009 palkittu oululainen sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta on tämänvuotisen festarin kunniavieras. Ranta on urallaan päätynyt useammankin kohun keskipisteeksi. Vuonna 2006 kulttuurilehti Kaltiossa julkaistiin Rannan tanskalaiskohun inspiroima Muhammad-aiheinen sarjakuva. Sen seurauksena lehden päätoimittaja irtisanottiin. Joulukuussa 2009 Rantaa esitettiin kirkon tiedonvälityspalkinnon saajaksi. Perusteiksi kirjattiin sananvapauden puolesta taistelu ja yritys riisua kirkkoa tekopyhyydestä. Kirkkohallitus päätti toisin. Palkinto jäi kokonaan jakamatta, ensimmäisen kerran palkinnon 33-vuotisen historian aikana. Haastattelun jälkeen Ranta signeeraa albumeitaan.

Kylla_eika_ei_Ville_Ranta

Kuva Ville Rannan Kyllä eikä ei -teoksesta, joka voitti viime vuonna Sarjakuva-Finlandian.


Pertti Jarlan nonstop-sarjakuvatyöpaja
Lauantai 28.3. klo 13–15, Postimuseo
Postimuseo on hyvää vauhtia profiloitumassa aktiivisimmaksi ja eniten ajassa olevaksi tamperelaismuseoksi. Oman Tomppa-näyttelynsä lisäksi Postimuseo houstaa nyt myös muutamia Tampere kuplii -tapahtumia. Lauantaina Fingerporista tuttu sarjakuvataitelija Pertti Jarla vetää nonstop-sarjakuvatyöpajan. Jarla kuvitti aikanaan Sarasvuon firman luentoja livenä, joten strippikonkari on kuin kotonaan isommassa porukassa. Edes monimerkitykselliset sanaleikit eivät ole tähän tapahtumaan pääsyvaatimuksena.


Suomalaisen sarjakuvan maailmanvalloitus
Lauantai 28.3. klo 16–17, TR1

Suomalainen on sellainen, joka haluaa aina tietää, mitä muut meistä ajattelevat. Eikä sarjakuvaväki siitä poikkea. Niinpä kun joku meistä pärjää maailmalla, asiasta on kuultava lisää. Miten sopimukset syntyvät? Millaista palautetta sarjakuvat keräävät? Miksi tuo mutten minä? JP Ahonen, Ville Tietäväinen ja Ville Ranta, joiden teoksia on käännetty usealle kielelle, kertovat omista kokemuksistaan.


Ruutujen takaa – JP Ahonen
Sunnuntai 29.3. klo 11–12, Auditorio

Mikäli itse piirrät sarjakuvia, ei kannata missään nimessä jättää väliin JP Ahosen ”Ruutujen takaa” -luentoa. LE COOLinkin haastattelema Perkeroksen ja Villimmän Pohjolan mestaripiirtäjä kertoo työprosessistaan, metodeistaan sekä digitaalisesta värittämisestä. Mukavana miehenä JP vastaa myös yleisön kysymyksiin.

VillimpiPohjola

Jp Ahonen on tänä vuonna ehdokkaana Lapsus-albumillaan.


Cosplaydeitti
Sunnuntai 29.3. klo 11–13, TR1

Tampere kupliin yhteydessä on perinteisesti kisailtu myös pukuilussa. Tällä kertaa cossausta lähestytään myös karisalmelaiskulmalla. Jos omat lajitoverit eivät miellytä tai oma universumi tuntuu ahtaalta, niin kannattaa kääntyä cosplaydeitin vetäjien puoleen. Deittikierroksia on neljä, oman mielenkiinnon mukaan: hetero, shōjoai, shōnen’ai sekä sekakierros. Oman eliittikumppanin etsintään pääset mukaan näillä ohjeilla.

TreKuplii_Cosplaydeitti

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.