Tampere Jazz Happening

Universumille kiitos jazzista. Ja vielä toinen kiitos Tampere Jazz Happeningista! Kokoonnuimme LE COOLin toimituksessa lapioimaan läpi tämänvuotisen, aivan ilmiömäisen festariohjelman ja raapustimme täysin subjektiivisiin mielipiteisiimme pohjaten sinulle road mapin, jonka avulla jammaat festarit halutessasi läpi suorastaan liikuttavan smoothisti. Ole siis hyvä!


Torstai

Young Nordic Jazz Comets, Klubi klo 19

Alkulämppä festareihin otetaan tänään Klubilla, jossa hyperviikonloppu puhalletaan käyntiin tuoreiden jazzlahjakkuuksien voimin.

Tämän ilmaiskeikan aikana lavalla avataan pohjolan viiden kiinnostavimman uuden jazz-kokoonpanon Young Nordic Jazz Comets -showcase, joka esittelee yhden kiinnostavan nimen jokaisesta pohjoismaasta.

Tanskalainen Bremer/McCoy-duo tuo salkkuun kuulasta jazz-folkia, josta kaikki turha on riisuttu pois. Ruotsista keitokseen omat kauhansa pujottavat pianisti Joel Lyssarides sekä basisti Josef Karnebäck, jotka muovailevat jazzista kauniita balladeja yhtä luontevasti kuin vauhdikkaampiakin numeroita. Suomen edustaja Katu Kaikun musiikki puolestaan saa vaikutteita bebopista, free jazzista sekä popista. Pippureina torstain jazzsopassa ovat islantilainen, yllätyksellistä ja moneksi muuntuvaa jazzia soittava Two Beat Dogs sekä norjalainen saksofonisti Mette Henriette (kuvassa), joka tuo Klubille omaperäisen ja ilmaisuvoimaisen trionsa.

Ei todellakaan huono startti, ei ollenkaan. Ja uskokaa huviksenne, ei se tästä jatkossakaan huonone!

YoungNordicJazzComets_Mette_Henriette

Perjantai

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, Pakkahuone klo 23.30

Tämän illan ykköshäppeningi on toimituksen täysin puolueellisen mielipiteen mukaan Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana.

Kun tämä 20 hengen kokoonpano julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2013, alkoi tarina, joka on otsikoitu kansainvälisestikin täysin poikkeukselliseksi. Debyyttilevy piti sisällään aivan uudenlaisen, räppiä ja big bandia yhdistelevän fuusion, jonka puitteissa perinteinen ja moderni iskivät tarinaa ennen kuulemattomalla tavalla. Konsepti on uponnut kriitikoiden lisäksi myös yleisöön – bändi on ensilevynsä julkaisun jälkeen villinnyt kansaa niin isoilla festarilavoilla kuin loppuunmyydyillä klubeillakin.

Jos et ole vielä kokenut RTBB & Julkista Sanaa livenä, niin tänään sinulla on siihen elämäsi tilaisuus. Pakkahuoneella kuullaan melkoisen todennäköisesti musiikkia paitsi bändin ensimmäiseltä levyltä myös aivan satavarmasti bändin muutama viikko sitten julkaisemalta Korottaa Panoksii -kakkoselta. Valmistaudu energisoivaan musiikilliseen matkaan, jota kuljettavat Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin lyriikat taiturimaisen bändin boostaamana!

Ricky-Tick Big Band – LE COOL Tampere

Kuva: Ville Juurikkala

David Murray Infinity Quartet & Saul Williams, Klubi klo 01

Parastahan näissä festareissa on se, että tapahtuma todellakin alleviivaa sitä, miten moniulotteista musiikkia jazz oikeasti onkaan. Koska me LE COOLin toimituksessa arvostamme ennakkoluulottomuutta sekä uskallusta tehdä pelottomia kokeiluja, nostammekin toiseksi lauantain tärpeistä amerikkalaisen David Murray Quartetin sekä Saul Williamsin järjestämät yhteiskekkerit. Miltä kuulostaa, kun 150 levyä julkaissut, valovuoden pituisen uran tehnyt Murray kutsuu seurakseen lavalle 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla meriittinsä hankkineen, runoilijana, näyttelijänä ja yhtenä vaihtoehtoisen hiphopin kiehtovimpana äänenä tutuksi tulleen Williamsin? Tämä kokoonpano on kontrastisuudessaan varmasti mielenkiintoinen, ja jännityksellä odotamme, miten herrat onnistuvat lunastamaan rinnastuksensa musiikin profeettoihin, joiden intensiivisen ilmaisun sanotaan olevan aivan omaa luokkaansa.

Saul Williams – LE COOL Tampere

Lauantai

Tämän päivän valintamme käsittävät kusipäistä kannutusta ja punkahtavaa handmade-asennetta. Heräsikö kiinnostuksesi? Hyvä, sillä sitä tällä provokatiivisella introlla haemmekin. Luehan siis eteenpäin…

Ginger Baker Jazz Confusion, Pakkahuone klo 23.30

OK, on myönnettävä, että tämä keikka nousi suositustemme listalle ainakin osittain esiintyjäkokoonpanon keulakuvan kyseenalaisen maineen ansiosta. Mikäli kylän miehiä on uskominen, Pakkahuoneella tarjoillaan tänään keikallisen verran kusipäistä kannutusta, kun Ginger Baker Jazz Confusion ottaa estradin haltuunsa – herra Bakerhan nimittäin tunnetaan musiikkimaailman arvaamattomimpana arseholena. Tämä ei onneksi kuitenkaan ole herran ainoa meriitti: Cream-yhtyeestä tuttua Bakeria nimittäin tituleerataan myös maailman parhaaksi rockrumpaliksi, ja juuri siksi kehotamme sinua lähtemään Gingerin keikalle. Bakerin seuraksi lavalle nousee illan aikana myös tanakka rytmiryhmä, jonka riveissä vauhtia kokonaisuuteen puhaltaa mm. James Brownin ja Van Morrisonin yhtyeistä tuttu saksofonistilegenda Pee Wee Ellis.

Ginger Baker – LE COOL Tampere

Magnetic Ensemble, Klubi klo 01

Lauantai-illan toinen valintamme lienee asemoitavissa aika lailla tyylipuhtaasti sen kuuluisan laatikon ulkopuolelle. Ranskalainen Magnetic Ensemble kuulostaa ilahduttavan tuoreelta ja erilaiselta. Tämän kokoonpanon kerrotaan olevan yhtä aikaa riehakas, äänekäs, sensuelli ja poeettinen. Väitteessä on perääkin, ainakin siitä päätellen, miten bändi on onnistunut hurmaamaan ranskalaismedian omalla tekemisen tyylillään. Akustista teknotrancea ja hypnoottista groovea sekoittavaa Magnetic Ensemblea on luonnehdittu heimomusiikin sanansaattajaksi, joka onnistuu punkahtavalla handmade-asenteellaan ja fantasian värinää sykkivällä tyylillään luomaan välittömän yhteyden yleisöönsä.

Magnetic Ensemble – LE COOL Tampere

Kuva: Sylvain Gripoix

Sunnuntai

Jaa, että kirstusi pohjalla on enää pelkkiä kolikoita koko viikonlopun kestäneen jazz-ilakoinnin jäljiltä? Älä suinkaan anna tämän hidastaa tahtiasi vaan käytä kolikkosi viisaasti vaikkapa TKL:n bussilippuun ja suuntaa vielä tänäänkin fiilistelemään festareiden tarjontaa – päätöspäivän kunniaksi pääset nimittäin nauttimaan huippujazzista myös ilman pennin rinkulaa!

Hedvig Mollestad Trio, Klubi klo 21

Norjalainen Hedvig Mollestad Trio saa kunnian kitaroida tämänvuotisen Tampere Jazz Happeningin päätökseen. Päätöskeikan agendassa on luvassa ilmaisua, jossa jazzskaalat kohtaavat Led Zeppelin -tyylisen hard rockin karskisti, komeasti ja vakuuttavasti. Soveltuu niin jazzin kuin rockinkin ystäville!

Hedvig Mollestad Trio – LE COOL Tampere


Jälkipuhe

Valitseminen on vaikeaa silloin, kun ongelmana on runsaudenpula. Tässä kohtaa haaste oli kuitenkin pelkästään positiivinen. Ole hyvä, mene ja koe, sillä tämä tulee olemaan taivaallista. Aamen.

P.S. Tutustu festariohjelmaan tarkemmin täällä.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.