Tammerfest 2015 – LE COOLin valinnat

Tammerfest on täällä taas! Jo kaksikymmentä vuotta kaupunkikulttuuriamme elävöittänyt tapahtumasuosikki kerää Tampereelle eturivin artisteja ja festarikansaa ympäri Suomen. Kymmenettuhannet ihmiset juhlivat viiden päivän festareita keskiviikosta aina sunnuntaihin saakka. LE COOL Tampere zoomaili artistikattausta ja poimi tähän listaan urbaanikansaa kiinnostavat tapaukset – itselleen uskollisesti puhtaan subjektiivisesti. Mahtavia festarihetkiä lukijoillemme!

KESKIVIIKKO 15.7.

Mikael Gabriel
Teinityttöjen palvoma hip hop -nuorukainen MG on noussut suuren yleisön suosioon viimeisen parin vuoden aikana ja vienyt palstatilaa milloin herkillä puheenvuoroillaan, milloin kovapäisyydellään. MG on toistuvasti onnistunut tekemään soittolistojen megahittejä, ja tuorein albumi Versus rikkoi kultalevymyynnin rajan jo ennen virallista julkaisuaan toukokuussa 2015. MG on musiikkinsa suhteen avoin ja räppää usein vaikeasta lapsuudestaan, rankasta nuoruusiän kehitysvaiheesta ja tietenkin kipua aiheuttavasta rakkaudesta. MG valtaa lavan keskiviikkona pääkallopaikalla Ratinanniemessä ja korkkaa tapahtuman alkavaksi festareiden ensimmäisenä artistina.
Ratinanniemi, klo 17, päivälippu 37,50 €

Wöyh
Tälle yhtyeelle on haastavaa asettaa tiukkoja genrerajoja, mutta tyylilajivalinnaksi ”surrealistinen rock” ei ainakaan johdata pahasti harhaan. Muusikkoveljekset Jussi ja Antti Hyyrynen seikkailevat hämmentävissä musiikkivideoissaan, jotka sisältävät tummanpuhuvasta ensivaikutelmasta huolimatta huomattavan paljon komiikkaa ja persoonallista outoutta. Tuorein albumi Dwzyrek ilmestyi vuoden alussa. Pakkahuoneella Wöyhin jälkeen samalla sisäänpääsymaksulla viihdyttää myös Mokoma.
Pakkahuone, klo 21, lippu 23 €

Asa & Band
Suomiräpin yhtenä tärkeimpänä tekijänä tunnettu Asa onnistuu taituroimaan rytmikkäissä kappaleissa sekä yksinkertaisissa yhteisvedoissa DJ Polarsoulin kanssa. Jo pitkään Suomen rap-kentällä vaikuttanut kehäkettu esiintyy tuoreessa kokoonpanossa, jonka musiikissa on vähän entistä enemmän jamia, sellaista lämmintä folkkia ja funkkia. Bändi yhdistettynä puhelaulantaan on erittäin virkistävä tuulahdus tavallisten dj plus mc -kokoonpanojen joukossa. Käy keinumassa Asa & Bandin tahtiin Klubilla.
Klubi, klo 23, lippu 15 €

Stig - LE COOL Tampere

TORSTAI 16.7.

Stig
Viihdemusiikin vitsiniekka Stig ottaa show’n haltuun torstaina Ratinanniemessä ja käynnistää festaripäivän. Countryvivahteista suomiräppiä esittävä artisti on keikauttanut ulos jo viisi studioalbumia ja useamman hittisinkun kuten ”Viheltelen” ja ”Ryyppy”. Retrohenkinen rillirousku ei jätä parodiannälkäisiä keikkavieraita kylmäksi. Tahti ei ole ehkä enää niin pomppuinen kuin herrasmiehen alkuaikoina, mutta tasaista ja yksiselitteistä tarinointia ei Stigiltä kannata odottaa.
Ratinanniemen festivaalipuisto, klo 14.15, päivälippu 52,50 €

Janne Westerlund
Levollinen kitara ja mies -yhdistelmä toimii epäilemättä hyvin hämärällä Klubin lavalla. Janne Westerlund on esiintynyt useissa kokoonpanoissa, mutta nykyään hän viihdyttää yleisöään soolona. Englanninkieliset syvät sanoitukset ja bluessoundi leimaavat maaliskuussa 2015 julkaistua Marshland-albumia. Aikoinaan Haminasta Helsinkiin ponnistanut banjomies tunnetaan myös kuvataiteilijana. Klubilla festarikansaa hurmaavat Westerlundin lisäksi Teksti-TV 666 ja Circle, jonka kokoonpanossa Westerlund oli mukana 90-luvulla.
Klubi, klo 21, lippu 16 €

Francine
Uskollista rock ’n’ rollia ja vilkasta lavaperformanssia tarjoilee pitkän linjan rockyhtye Francine. Jo 80-luvun lopusta asti soittanut bändi on kokenut paljon vastoinkäymisiä, enemmän ja vähemmän päteviä levytysyhtiöitä ja kokoonpanon uudistumisia mutta myös voittoja. Rakkaus rockiin ei ole vuosien varrella haihtunut, vaikka pieniä taukoja bändin historiassa kummitteleekin. Tänä päivänä trioon kuuluvat vokalisti Antti Kukkola, rumpalisti Mauno Gargano ja basisti Pete Salomaa, joka on ainoa alkuperäisjäsen. Tässä meininkiä klassisemman rockin fiilistelijöille!
London, klo 24, lippu 12 €

Melrose - Ville Malja - LE COOL Tampere
Kuva: Ville Malja

PERJANTAI 17.7.

Melrose
Kolmekymmentä vuotta rockmusiikin kentällä taituroinut Melrose tanssittaa festarikansaa Pakkahuoneella. Guns N’ Rosesia vuonna 2006 lämmitellyt bändi on edelleen voimissaan ja takaa autenttiset rocksoundit rosoisella meiningillään. Vantaalta kotoisin oleva yhtye keikkailee yhä aktiivisesti, vaikka huippuvuodet ja suurkiertueet osuivatkin 80-luvulle. Nykyisessä kokoonpanossa rokkaavat Tokela, Jami ja Roger. Pakkahuoneella ja Klubilla esiintyvät samaan lippuhintaan myös Juliet Jonesin Sydän, 22-Pistepirkko ja Kauko Röyhkä soolona.
Pakkahuone & Klubi, klo 21.30, lippu 25 €

Haloo Helsinki - LE COOL Tampere

Haloo Helsinki
Emma-palkittu, itsensä Suomen huipulle ansiokkaasti musisoinut Haloo Helsinki räjäyttää lavan Ratinanniemessä. Kovaa keikkakesää painava, kriitikoiden ylistämä helsinkiläinen rock/pop-bändi on saanut suuren yleisön puolelleen ja valtaa hiteillään valtakunnan radiotaajuuksia. Reilun kymmenen vuoden uuttera työskentely on saattanut yhtyeen siihen tilaan, ettei se kaipaa kummempia esittelyjä.
Ratinanniemi, klo 22.15, päivälippu 52,50 €

Nikka Ankara
Juuristaan ylpeä lahtelainen suomiräppäri on taas työn touhussa viime kevään mutkien jälkeen. Nikke tunnetaan radiohiteistään ”Perjantai 13.” ja ”Spesiaali” sekä tuoreemmasta sinkkulohkaisusta ”Koska sä eroot”, jonka musiikkivideo on kerännyt jo lähes 800 000 katselukertaa YouTubessa. Nuori artisti vaikuttaa suhtautuvan uraansa päättäväisesti, joten keikalla kuultaneen kiinnostavia tuotoksia myös mahdolliselta tulevalta studioalbumilta.
Ilves Bar & Night, klo 23.30, lippu 15 €

Kasmir - JuliusKonttinen - LE COOL Tampere

LAUANTAI 18.7.

Kasmir
Palkittu purkkasoulin sanansaattaja Kasmir nähdään festivaalin kuningasareenalla bilepäivän käynnistäjänä lauantaina. Viime kesän ”Vadelmavene”-hitillään suuren yleisön suosion saavuttanut sympaattinen ruskeaparta ihastuttaa lempeillä mutta menevillä biiseillään. Tuore SAARAn kanssa toteutettu kesäkumikappale ”Vauvoja” hytkyttää kuulijoita kesäilmassa, eikä ihme, sillä Kasmir jos kuka tuntee hittibiisien raaka-aineet. Tämä Suomen eturivin pop-artisteillekin kappaleita tehnyt muusikko on vasta puhjennut kukkaansa.
Ratinanniemi, klo 12, päivälippu 52,50 €

Hilla - LE COOL Tampere

Hillaruovvsut
Kitara ja nainen. Niistä on tehty tunnelmallinen laivamatka Viikinsaareen. Hillaruovvsut on nuori jyväskyläläinen laulaja-kitaristi, joka rakastui kitaransoittoon viisi vuotta sitten. Yksinkertaisuuden ja tunnelmoinnin puolesta puhuva pellavapää muistuttaa tyyliltään etäisesti Mirel Wagneria, mutta tuotannossa on vähemmän blues-tatsia ja enemmän korkeampia vokaaleja. Uppoudu naisen laulantaan jo ennakkoon SoundCloudissa. Hillaruovvsut on ehdottomasti LE COOL Tampereen bubbling under -valinta tämän kesän Tammerfesteiltä. Lähtö Laukontorin satamasta tunnin välein. Viikinsaareen kulkevalla laivalla, tunnin välein, liput 13/11 € (samalla lipulla Viikinsaaren keikoille)

Raavittu
Muutama vuosi sitten musisointinsa aloittanut paikallinen ug-bändi Raavittu koostuu roisista jätkäporukasta, joka suosii melodista, ahtaita genrerajoja pakenevaa rockia. Inhorealistinen viesti tavoittaa kuulijansa suomeksi erittäin tarkoituksenmukaisesti, joten pisteet kielivalinnasta. Jos Raavittu on vielä tuntematon tapaus, aloita tutustuminen katsomalla yhtyeen tuore musiikkivideo ”Pelkkää pintaa”. Viikinsaaressa esiintyvät myös Borrelioosi, Koitos ja The Alleyway Wolves. Laiva lähtee Laukontorilta kohti keikkapaikkaa tasatunnein. Myös laivalla on tarjolla viihdettä (ks. edellä).
Viikinsaari, klo 19.15, lippu 13/11 €

Tammerfestin suunnittelu alkaa aina edellisen loputtua. Tapahtumasuunnittelu ja -rakentaminen vaativat aikaa ja vaivaa. Lue LE COOL Tampereen haastattelu Timo Isomäestä, miehestä Tammerfestien ja lukuisien muiden Suomen kesäfestareiden takana.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.