Silkinpehmee

Tamperelainen räppikonkari Silkinpehmee, joka myös Antti Keskisenä tunnetaan, työskentelee päivisin Tampereen yliopistolla ja tekee musiikkia, kun ehtii. LE COOL jututti synkästä ja diipistä meiningistä tykkäävää miestä, jolla oli painavaa sanottavaa Tampereen räppiskenen evoluutiosta.

Moi, Antti! Olet sekä jo pitkän uran tehnyt räppäri että Tampereen yliopistossa työskentelevä tutkijatohtori. Miten saat jaettua aikasi näiden kahden roolin välillä?

Vaikeeta se välillä on. Koko ajan tuntuu, että päivätyö varastaa aikaa musiikilta tai toisin päin. Tykkään mun työstä yliopistolla tosi paljon, enkä tiedä olisko musta edes täyspäiväiseksi muusikoksi. Molemmat on luovia töitä ja vaativat paljon, mutta niistä myös saa paljon. Akateeminen duuni vaan tuottaa fyrkkaa paremmin ja maksaa mun laskut, joten se menee aina musiikin edelle. Niin kuin menee lapsetkin. Käytännössä jaan aikani silleen, että studiolle mennään töiden jälkeen tai viikonloppuna, jos sattuu olemaan aikaa. Usein silloin on kyllä melko puhki jo, eikä musaa aina synny. Mutta musan teko on niin tärkeetä mulle, etten voi kuvitella siitä luopuvanikaan.

Törmäävätkö nämä kaksi eri maailmaa koskaan, vai ruokkivatko ne toisiaan?

Yleensä ne ei pahemmin törmää. Yritän pitää räppipuolta aika mutella tuolla yliopistolla. En halua profiloitua miksikään ”yliopiston viralliseksi räppijätkäksi”. Lisäks vanhempi sukupolvi suhtautuu välillä räppiin vähän kielteisesti, koska eivät siitä paljon mitään tiedä. Mutta kyllä monet opiskelijat ja kollegat tietää, että teen musaa, ja joskus jutskataankin joistain mun biiseistä. Oon joskus kirjoittanut jotain pientä hiphopista akateemisellakin puolella, mutta aika vähän. Ei noi kaksi puolta mun elämästä kovin läheisesti toisiinsa liity.

”Pilvet”-sinkkusi ilmestyi jo keväällä. Koska pääsemme kuulemaan kokonaista albumia, ja millainen kokonaisuus on luvassa?

”Pilvet” ilmestyi toukokuussa ja sai hyvän vastaanoton. Mulla on nyt heti vuoden alussa tulossa uus tuplasinkku ja video plus kevään mittaan vielä yks sinkku. Eiköhän albumikin saada ulos ennen helteitä. Vinyyliä on tulossa, mikä on ekstrahieno juttu.

Saundi tulee olemaan sämplepohjaista, kunnon paukkuvilla rummuilla ja lämpimillä väreillä. Kaikki biitit on Jake the Breakin käsialaa peruselementtien tasolla. Mut nyt oon itsekin alkanu tuottaan, joten joka biisissä kuuluu myös mun kädenjälki. Monet biisit on aika diippejä ja synkkiäkin. Oon täysin hylänny sen ajatuksen, että tekisin jotain tsemppimusaa ja ryyppäysjumppaa. Sellasta väkinäistä ilonpitoo on suomiräpissä aivan tarpeeksi, enkä koe sitä omaks jutukseni. Tykkään synkästä ja diipistä meiningistä. Oon aina digannu tehdä aitoo ja vahvasti omaelämäkerrallista musaa.

Mitä teet silloin, kun et tee musaa tai työtäsi yliopistolla?

Onks sellastakin aikaa? Ei vaan. Tässä on neljä vaihtoehtoo. Oon joko lasteni kanssa, lenkillä, Tammelan Voimassa kaljalla tai kotisohvalla Pleikkaa jauhamassa. Oon muuten ehkä Suomen paskin pelaan.

Olet ollut mukana Tampereen räppiskenessä jo pitkään. Miten asiat ovat mielestäsi muuttuneet tänä aikana?

Oikeestaan olis helpompi sanoo, mikä ei oo muuttunut. Parasta räppiä Tampereella tekee edelleen ne tyypit, jotka on toiminu Mansen skenessä jo pitkään. 90-luvulla ennen suomiräp-buumia Tampereella oli pieni ja valistunut räppiskene. Jengi oli aika pyyteettömästi musiikin ja kulttuurin takia messissä. Se oli oikeesti hienoo aikaa. 2000-luvun myötä Tampereen räppiskene muuttui homogeeniseksi hevonpaskaksi ja äijäpullisteluksi. Nykyään mennään taas parempaan suuntaan. Monet erilaiset näkökulmat ja saundit pääsee paremmin esiin. On edamia ja träppiä timanttikrumeluureilla ja sitten on kaikenlaista kiinnostavampaakin kamaa.

Lasikattoon kuitenkin törmätään turhan usein, kun tamperelaista räppiä yritetään viedä valtakunnan tasolle. En tiedä, mistä se sitten johtuu.

Mikä Tampereessa on mielestäsi parasta juuri nyt?

Täällä on paljon kiinnostavia keikkoja, niin kuin juuri Blackalicious Klubilla. Lisäks nyt on alkanu taas löytyyn hyviä perinteisiä räppijameja, joissa on siisti tunnelma ja paljon artisteja mikissä. Esimerkiks Räpätäänkö vähä? -illat on erittäin jees.

Kiitos, Antti! Jäämme innolla odottamaan uusia sinkkuja sekä itse albumia.

Seuraa Silkinpehmeen kuulumisia Facebookissa sekä Instagramissa ja Twitterissä @silkinpehmee.

Silkinpehmeen näet myös livenä lavalla lauantaina 9.1. Viitarockissa Vastavirta-klubilla.

Kuva: Elias Markkula

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.