Sami Sippola

Saksofonisti Sami Sippola kertoo eläneensä eloaan sydämen eikä järjen mukaan. Miehellä on takana jo yli 30-vuotta saksofoninsoittoa, ja hän saattaa olla mukana yhtä monessa kokoonpanossa – superkiireinen muusikko kun ei itsekään muista kaikkia orkestereitaan. Sami on soittanut erilaisia foneja baritonista sopraanoon, mutta eniten hän saa sieluaan peliin tenorisaksofonilla.

Moi, Sami! Sinut tunnetaan ahkerana muusikkona. Mitä kaikkea puuhaat tällä hetkellä, ja missä kaikissa kokoonpanoissa soitat?

Mainitaan nyt ensin vaikka mainio vapaan jazzin orkesteri Hot Heros. Uusi levymme on saanut hyvän vastaanoton ja kysyntää keikoillekin on ollut. Rumpalimme tosin asuu välillä Berliinissä, joten ajoittain on vaikea saada keikkoja järjestymään aikataulujen puitteissa. Hannibalin ja Hot Herosin levyä on valmisteltu ja äänitetty jo 2 vuotta. Se on omalaatuista hiphopin ja vapaan jazzin yhdistelmää. Toivottavasti julkaisu saadaan vielä valmiiksi. Itse asiassa monilla kokoonpanoilla, joissa soitan, on levy valmiina, mutta julkaisua odotellaan. Italialaisen laulajattaren Ilaria Tuccin ja Blue Ice Orchestran levy on äänitetty, ja Samanna-orkesterin levyn, jonka äänitti Risto Yli-Härsilä, odotamme ilmestyvän kohta markkinoille. Kannattaa tsekata kova video “Ruohonleikkuri”. Progressiivisen rockin järkäle Getsemane keikkailee, ja valmistelee toista levyään. Lisäksi olen tehnyt levyllisen lastenmusiikkia, jolle etsin julkaisijaa. Orkesterin nimi on Koistisen Porukka.

Janne Laurila ja Tuhlaalapojat soittaa keikkoja ja Maria Andersson & Fintage sekä Trio Nautilus, joka tulee jo 15-vuoden ikään, esiintyvät ahkerasti ympäri vuoden eri tanssipaikoissa. Hannu Lehtolan Harmaa Hurtta juoksee kesän keikkapaikoilla kiimaisena. Sitten soitan Paapan Kapakan jamien housebändissä kerran kuussa, ja syksyllä jatkuvat Salhojankadun Pubin jamit, joihin kyselen vierailijoita. Funky Kingston säestää eri artisteja reggaen saralla ja Voimaryhmä jatkaa vuosikymmenien taivaltaan skan parissa. Ihan kaikkia en varmaan muista, mutta tässä ajankohtaisempia orkestereita, joilla keikkoja on ympäri vuoden.

Kuinka päädyit aikoinaan valitsemaan saksofonin instrumentiksesi?

Vartuin Porissa, ja jazz-festivaalit olivat muuten hiljaisessa kaupungissa vaikuttava kokemus, jota kovasti odotin. Vanhempieni mukana kävimme vuosittain Kirjurinluodon konserteissa, joissa innostuin jo hyvin nuorella iällä jazziin ja saksofoniin soittimena. Kotona oli myös jazzlevyjä, joita kuuntelin ja kuljetin koulun levyraateihin. Ensimmäisiä musiikillisia vaikuttajia oli kuitenkin M.A Numminen, ja toinen vahva suosikkini oli Tapio Rautavaara. Sittemmin löysin Ben Websterin ja Ella Fitzgeraldin, joita kuuntelin kovasti. Klassisen saksofonin opinnot aloitin Porin musiikkiopistossa 80-luvun alkupuolella, mutta nopeasti päädyin soittamaan erilaisiin rock-yhtyeisiin jo 13-vuotiaana. Takana on siis yli 30-vuotta saksofoninsoittoa, mikä on tavallaan aika rajua.

Siirryit vuosituhannen vaihteessa altosta tenorisaksofoniin. Mikä oli syynä vaihdokseen, ja miten se on vaikuttanut musiikkiisi?

Olisin oikeastaan aina halunnut soittaa tenorisaksofonia, mutta se ei ollut taloudellisesti tai muuten oikein mahdollista, kun se altto oli jo hankittu, enkä juurikaan ajatellut asiaa vaan yritin vain muodostaa altosta mahdollisimman ison soundin. Kun aloittelimme Black Motoria, päädyin jotenkin ostamaan kiinalaisen Pearl River tenorin hintaan 450 €, ja siitä se lähti. Toinen tenorini, jolla olen soittanut jo vuosia, löytyi Porista kirpparilta hintaan 150 €! Se on Porin musiikkiopiston vanha italialainen torvi, joka oli myyty sieltä pois ja joka oli minulla aikanaan lainassa musiikkiopistosta, kun tarvin sitä Rockstop tv-ohjelman videokuvaukseen. Aivan loistava soitin, jota olen kunnostanut ammattilaisten avulla ja josta pidän kovasti. Soitan myös alttoa ja baritonia, mutta sopraanon jouduin romanttiseen tyyliin panttamaan, ja se meni sitä tietä. Tuntuu, että eniten saan sielua peliin juuri tenorisaksofonilla. Olen muutenkin elänyt sydämen enkä järjen mukaan eloani, niin kyllä se kuuluu tuossa soitossakin.

Olet myös säveltänyt musiikkia erilaisiin projekteihin. Kumpi on sinusta mieluisampaa, livenä soittaminen vai säveltäminen?

Ehdottomasti mieluisampaa ja helpompaa on soittaa livenä. Kesällä on jotain 20 keikkaa kuussa, niin on mukavaa ajella paikalle ja alkaa vaan soittaa. Pidän todella paljon livenä soittamisesta ja siitä, miten sen näkee vaikuttavan ihmisiin. Se että saa aikaiseksi säveltää jotain vaatii jonkinlaista tarvetta joltain. Keikkailu kokolailla syö energian tehdä sävellyksiä harvoina vapaapäivinä, varsinkin kun niinäkin kaikkina tuppaa olemaan treenejä.

Missä sinut voi loppukesän ja syksyn aikana nähdä keikalla?

13.8 Rauma bluesissa ja Mustalahden satamassa Funky Kingstonin kanssa. 20.8 Talviaisten lavalla ja sitten Tallipihalla, Telakalla, Paapan kapakassa, Jättömaa festivaaleilla yms.
 
Mikä Tampereella on parasta juuri nyt?

Parasta on istuskella uimarannoilla ja leikkipuistoissa 4-v poikani Elmeri Sippolan kanssa tai ajella motskarilla kesäisiä maaseutureittejä. Seuraavaksi parasta Tampereella tällä hetkellä on Tuomas Luukkonen kitarassa, Ville Rauhala bassossa ja Sebastian Kruhn rummuissa. Kaikki mitä haitaristi ja elämän moniottelija Kusti Vuorinen tekee on myös silkkaa taikaa. Ajoittan laadukas huoltoasemakahvi ja lähikuntien edulliset kierrätyskeskukset piristävät romupuolen harrastajan arkeani.

Kiitos, Sami!

Samin saksofonitaiturointia pääsee ihastelemaan lauantaina Mustalahdessa Funky Kingstonin riveissä. Lue lisää täältä.

Kuva: Jukka Salminen

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöä



Paikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.