Sami Sänpäkkilä

Musiikin, videon ja elokuvan monitoimimies Sami Sänpäkkilä on ehtinyt tehdä vaikka mitä, ja edelleenkin eteenpäin mennään täyttä höyryä. Mies on aidosti innoissaan valitsemastaan tiestä – ja Tampereen kukoistavasta ravintola- ja kahvilakulttuurista!

Moi, Sami! Sä teet hirveästi kaikenlaista muun muassa musiikin ja videotaiteen parissa. Kerro vähän, mitä kaikkea olet puuhannut ja mitä on nyt työn alla.

Olen soittanut musiikkia nimellä Es vuodesta 1993, ja tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Fonal Records -levy-yhtiön perustamisesta. Useissa bändeissäkin tuli tuhtailtua aikansa, kuten Kiila ja Kemialliset Ystävät. Vuonna 2001 pääsin opiskelemaan kuvataidetta TTVO:lle, ja sen kautta tuli kuvioihin mukaan taidekontekstissa esitetyt videot. Nykyään käyn myös silloin tällöin opettamassa kuvataidetta TAMKissa.

Olin jo ennen kouluaikoja kuvaillut kaikenlaista, mutta koulun myötä aloin tosissani tekemään lyhäreitä, musavideoita ja dokkareita. Musahommat ovat vähän jääneet näiden myötä taka-alalle.

Kuvailuhomma on kulminoitunut täyspitkän elokuvan tekemiseen. Samurai Rauni Reposaarelainen on ollut työn alla kolmisen vuotta, ja saimme kuukausi sitten kuvaukset purkkiin. Vielä menee ainakin puolisen vuotta jälkitöiden parissa ennen kuin elokuva pääsee yleisön käsiin.

Teen Death Hawks -yhtyeelle uutta musavideota, joka ilmestyy tässä aivan piakkoin. Tampere Food Clubille olen kuvannut videoita paikallisista ravintoloista Santeri Vuosaran kanssa. Vähän yli vuoden ajan olen käynyt pelaamassa Pathfinder-roolipeliä. Olen kahdeksannen tason Paladdin. Viime viikolla opettelin ratsastamaan Griffonilla, joka on lentävä olento, jolla on kotkan pää ja leijonan ruumis. Terkut Gurloghille!

Olen alkanut taas vähän lueskelemaan pitkästä aikaa. Yöpöydällä on Werner Herzogin Conquest of the Useless ja Donna Tarttin Goldfinch, ja tilasin juuri Ernest Clinen uuden Armada-kirjan.

Mikä sut on vienyt tälle tielle?

Varmaan joku sisäinen tarve luoda jotain omaa.

Mikä ohjaa taiteellista tekemistäsi?

Se vaihtelee koko ajan, lähinnä se on tarve ja halu oppia tekemisen kautta. Olen aina ollut huono oppimaan kirjoista.

Mikä on siistein juttu, jonka oot tehnyt?

Tällä hetkellä siisteimmältä tuntuu, että saimme Samurai Rauni Reposaarelaisen kuvaukset päätökseen. Kolmen vuoden käsikirjoitus- ja kuvausrupeama tuntuu jo päätepysäkiltä itsessään, vaikka leffa ei ole edes valmis.

Millaisia suunnitelmia sulla on tulevaisuudelle?

Lisää filmejä ja videoita! Olen suunnattoman innoissani kaikenlaisesta kuvaus- ja taidehommasta, joten niitä kun saa tehdä niin oon tyytyväinen! Ollaan tyttöystävän kanssa oltu superinnostuneista tollereista (kandee tehdä kuvahaku sanoilla: toller puppy). Nyt semmosta ei pysty hankkimaan, mutta ehkä juurikin tulevaisuudessa.

Mikä sytyttää just nyt Tampereella?

Tänne on ilmaantunut parin vuoden sisään liuta uusia upeita ruokapaikkoja ja kahviloita. Taso nousee koko ajan, se on upeeta. Sitko, Bertha, Ravintola C, Pyymäen Oma, Blues Bar, Ravintola 931 ja Katukeittiö Leidi ovat “kantapaikkojani” tällä hetkellä. Mut kyl noidenkin takana se juttu on ne ihmiset. Virallinen vastaus olkoon siis Tampereen cooleimmat tyypit!

Kiitos, Sami!

Muun muassa Samin tekemää videotaidetta pääsee näkemään sunnuntaina 11.10. Tehdas 108:ssa.

Samin kuva/Photo: Liv Læssøe.

Sami Sänpäkkilä - Death Hawks-Behind Thyme - LE COOL Tampere.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.