Kuvataiteilija Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri / puuseppä Pekko Orava muodostavat ROP-taiteilijaryhmän, joka haluaa upeilla teoksillaan luoda positiivista ajattelumallia negatiivisuuden sijaan. LE COOL tapasi herrat näyttelyvalmistelujen lomassa.
Moi, Tuomo ja Pekko! Miten olette päätyneet tekemään yhdessä taidetta, ja kauanko olette yhteistyötä tehneet?
P: Alun perin ollaan tutustuttu toistakymmentä vuotta sitten. Ostin yhden Tuomon teoksen siinä vuoden 2003 tienoilla, ja sitten aloin luuhaamaan Tuomon työhuoneella kahvittelemassa. Sitä mukaan sitten tutustuttiin. Mulla on vuodesta 2004 lähtien ollut puutyöverstas Pyynikin trikoolla, ja kun vuonna 2011 aloin tehdä verstaalla hommia päivätyönä, Tuomo kysyi kiinnostaisiko yhteistyö. Aluksi tein lähinnä maalauspohjia Tuomolle.
T: Joo, mulla oli sellainen vaihe, että halusin pois perinteisestä taulumallista maalausten kanssa. Rakentelin aluksi itse kaikenlaisia leikkimökin tapaisia juttuja, kunnes sitten tajusin, että mitäs niitä itse värkkään, kun mulla on kaveri, joka osaisi tehdä niitä oikeasti hyvin. Pari vuotta hiottiin tekemistä ja haettiin hommalle muotoa. Sitten vuoden 2014 alussa toteutettiin muutama sellainen duuni, joissa rakennettiin ikään kuin näyttämö, jossa pienen figuurin ympärille rakennettiin hetki tai tilanne. Siitä homma sitten alkoi kiteytyä.
Millainen työnjako teillä on?
T: 50/50 on mennyt viimeiset pari vuotta. Jompikumpi heittää idean ja siitä lähdetään kehittämään.
P: Työ voidaan oikeastaan jakaa neljään eri vaiheeseen. Ensin on idea ja luonnosteluvaihe, jota tehdään yhdessä. Toisessa vaiheessa on sitten tekninen piirtäminen ja toteutuksen suunnittelu, jossa mulla on isompi rooli. Sitten tulee muodon tekeminen ja veistoksen toteuttaminen, ja lopuksi päästään Tuomon taidemaalausosuuteen. Juttuja tehdään tosin myös lomittain, ja useassa vaiheessa joudutaan maalaamaan ja kasaamaan. Joskus on paljonkin suunnittelua, kuten esim. ”Sisäinen kaikki” -teoksen tapauksessa. Siitä on 80 kappaletta teknisiä CAD-piirustuksia.
T: Tekeminen synnyttää tekemistä ja idea synnyttää ideaa. Myös yhdessä tekemisessä tietoisuus kasvaa tekemisen myötä. Meidän nettisivuilta näkee aika hyvin, miten duunit ovat kehittyneet vuosien saatossa.
Näyttelynne nimi on ”Siltoja rakentamassa, aitoja ylittämässä”. Mistä siinä on kyse, ja miten syntyi ajatus näyttelyn teosten tekemiseen?
T: Nimi kuvastaa meidän ajatusta siitä, että ihmisellä on aika paljon haasteita ja niitä joudutaan kohtaamaan oli aika mikä tahansa, mutta vaikeudet on voitettavissa ja asiat on ratkaistavissa. Halutaan sanalla sanoen luoda positiivista ajattelumallia. Huumoriakin näissä töissä on paljon mukana, kun katsoo oikeasta kulmasta. Me uskotaan hyvään lopputulokseen ja aitojen ylittämiseen ja siltojen rakentamiseen. Että vaikka on vähän vaikeeta, niin kyllä tää tästä.
Hengähdystauko, yksityiskohta, öljy- ja akryyliväri, vaneri, puu, muovi, 270 x 120 x 38, 2015–2016
Teillä on tulossa myös näyttely Italiassa. Kertokaa vähän siitä. Miten sinne päädyitte?
T: Aikoinaan mulla oli taidenäyttely Roomassa ja Massimo Scaringella -niminen italialainen kuraattori bongasi mun töitä mukaan muuttaessaan Buenos Airesiin. Sitten se pisti mulle näyttelyitä pystyyn sinne Argentiinaan. Massimo halusi mun töitä mukaan myös erääseen suureen eteläamerikkalaiseen biennaaliin, mutta ehdotin, että mitäs jos lähetettäisiiin ROP:n töitä sinne. Nyt samat duunit ovat näytillä Messinassa Sisilian saarella, ja kevään aikana ne menevät vielä toiseenkin näyttelypaikkaan Italiassa.
P: Meillä on siellä kolme työtä, ja Massimo järjestää sitä toistakin näyttelyä Italiassa. Näin ne järjestyy. Ikinä ei tiedä, mihin mikäkin johtaa.
T: Joskus jotkin lupaavatkaan hommat ei johda mihinkään, ja sitten jotkin ihan pikku jutut pamahtaa ihan käsiin. Se tässä kuvishommassa on yksi hienoimpia juttuja, että nurkan takana voi muhia iso yllätys. Välillä on vähän siipi maassa, mutta aina on se mahdollisuus, että tapahtuu jotain tosi hienoa.
Mitä teette, kun ette tee taidetta yhdessä? Mitä muita töitä?
T: Olen tehnyt aika paljon piirtämistä. Sellaista, että menen vain paikan päälle ja piirrän sitä, mitä näen. Se on ollut kivaa vaihtelua mielikuvituksen varassa pelaamiselle. Olen suunnitellut, että toteutan yhtenä hommana 2–3-vuotisen projektin, jossa teen Pispalan ja Pyynikin alueelta 100 piirustuksen sarjan alueen näkymistä. Lisäksi teen maalausta. Yhden pienen maalausnäyttelykokonaisuuden olen yrittänyt rakentaa vuosittain. Jotain täytyis kuvataiteilijana aina välillä myydäkin, ja joskus haluais tehdä jotain hullunkurista, joka ei mahdu koteihin mutta näyttää hienolta. Yritän saada tehtyä koko kirjon, sekä matalan kynnyksen että tosi korkean kynnyksen taidetta.
P: Minä taas teen jalopuuhuonekaluja yrityksessäni, jonka nimi on Huonekaluverstas IT Puu. Mulla on oma pöytämallisto, ja teen kaappeja ja hyllyjä tilauksesta. Hiljattain olin Pirkkahallissa sisustusmessuilla esittelemässä omia tuotteitani. Mulla on tietty design ja tyyli, jolla teen, mutta asiakkaan kanssa sitten suunnitellaan mittojen mukaan tietenkin kaapit ja hyllyt ja mitä muuta sitten tarvitaankaan.
Mitä tulevaisuudensuunnitelmia teillä on ROP-projektille?
T: Kesä-heinäkuussa ollaan Wiurilan kesänäyttelyssä. Sinne viedään osa tämän näyttelyn töistä, ja sitä varten tehdään vielä pari uutta teosta. Wiurilan jälkeen ei ole vielä muuta sovittua. Nyt tässä on aika iso näyttelyrunko kasassa, joten varmaan seuraavaksi tehdään vähän markkinointia. Käyn esittelemässä näitä meidän juttuja ja järjestelemässä näyttelymahdollisuuksia.
P: Kyllä noita teoksia olisi tarkoitus kierrättää eri paikoissa seuraavat pari vuotta.
T: Joo, tätä näyttelykokonaisuutta kasvatetaan pikkuhiljaa ja viedään tätä teossarjaa ympäri ämpäri. Ne on sillä lailla rakennettu, että niitä on helppo kuljettaa ja varastoida ja siirrellä ja kasata uudestaan. Me ollaan muuten mukana myös Lappeenrannassa 5000 m2 2 -projektissa, jossa on 112 taiteilijaa. Suosittelemme käymään. Se on ihan mieletön juttu. Sellaisia pitäisi olla lisää.
Kiitos, Pekko ja Tuomo!
ROP:n näyttely on nähtävillä Galleria Mältinrannassa 1.3. saakka. Tutustu kaksikkoon myös ROP:n sivuilla.
Universale (Epäonnistumisen mahdollisuus on rajattu lähes nollaan), yksityiskohta, Öljy- ja akryyliväri, vaneri, puu, muovi, metalli, 225 x 50 x 50, 2016