Piia Pälä

Lapsuuden haaveammatit – askartelija, taistelulentäjä ja TV-uutisten graafikko – ovat olleet pohjana graafisen suunnittelija Piia Pälän nykyiselle työnkuvalle. Yritysten visuaalisten ilmeiden luomisen lisäksi Piia pyörittää yhdessä kolmen muun kanssa kestävää kulutusta tukevaa, käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppaa, Rekkiä, joka on huippupalvelu niin ostajalle kuin myyjällekin.

Moi, Piia! Olet graafinen suunnittelija ja lisäksi yksi käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppa Rekin perustajista. Puhutaan ensin graafisesta puolesta. Miten päädyit alalle? Mikä graafisen suunnittelijan työssä kiehtoo?

Pohdin lapsena, kuka onnekas saa tehdä TV-uutisten aiheisiin liittyvät grafiikkakuvat. Unelma-ammatteihini kuuluivat tuolloin myös askartelija ja taistelulentäjä. Nyt paljon myöhemmin voi kai todeta, että ollaan näköjään päädytty näiden kolmen välimaastoon.

Graafisen suunnittelijan työssä kiehtoo työn monipuolisuus – se, että saa toimia ihmisten ja ilmiöiden parissa, ja se, että voi jatkuvasti haastaa ja kehittää itseään sekä löytää uusia inspiraation lähteitä. Media- ja markkinointiala, työkalut sekä tekninen ympäristö muuttuvat ja mahdollistavat uusia juttuja koko ajan. Uuden oppimiselta ei voi välttyä.

Millaisia graafisen alan töitä teet? Millaiset työt ovat mieleisimpiä?

Eli minkä sortin grafiikkaa…? Keskityn pääsääntöisesti brändäykseen, markkinointiin, graafiseen suunnitteluun ja visuaalisiin konsepteihin. Teen monipuolisesti erilaisia markkinointiviestinnän projekteja verkkoon, mobiiliin ja perinteiseen printtiin sekä toimin yhteistyössä yritysten kanssa brändin luomisen ja kehittämisen näkökulmista. Kiteytettynä toimin siis kaiken sen parissa, mikä näkyy yrityksestä ulospäin. Työhöni liittyvät visuaaliset asiat voivat olla esimerkiksi yritysilmeet, erilaiset verkko- ja mobiilipalvelut, sosiaalisen median sisällöt ja esimerkiksi tapahtumamateriaalit. Haluan kuitenkin lähestyä työtäni yhä enemmän markkinoinnin kumppanuuden näkökulmasta.

Olen toiminut kymmenen vuotta markkinointitoimistoissa art directorina ja tehnyt projekteja varsin monipuolisesti erilaisten yritysten kanssa. Noin vuosi sitten perustin oman toiminimen Skyway Creativen. Viimeinen vuosi on ollut tosi kiireinen, ja olen onneksi päässyt tekemään huippu-projekteja. Olen suunnitellut vuoden aikana esimerkiksi kansainväliseen vientiin tähtäävän design trademarkin (patent pending), tehnyt yhden suuren urheiluvälinebrändin kuvaston ilmeen uudistuksen, suunnitellut uutta appsia Technopoliksella ja osallistunut kansainvälisen high tech -palveluita tuottavan yrityksen videotuotantoon. Toimin tälläkin hetkellä markkinointi- ja brändäysyhteistyössä Venäjän vientiä tekevän paperiteollisuusyrityksen kanssa.

Pidän mieleisimpinä projekteja, joissa pääsen vaikuttamaan brändin kehitykseen jo liiketoiminta- ja strategiatasolta asti. Tämän tyyppisissä hommissa tekeminen on jo lähempänä pidempiaikaista yhteistyökumppanuutta. Nautin siis projekteista, joissa saa käyttää luovuutta edesauttamaan erityisesti jonkin tietyn päämäärän saavuttamista tai tiettyyn haasteeseen vastaamista. Silloin tekemisessä on sopivasti kipinää.

Graafikon töidesi lisäksi pyörität siis myös Rekkiä. Kerro vähän Rekistä. Mikä se on ja mistä se sai alkunsa?

Rekin tarina alkoi vuoden 2015 lopulla. Olemme neljän hengen voimin käynnistetty startup-yritys, jolla on iso sydän kestävälle kuluttamiselle.

Rekki on täysin uudentyyppinen verkkopohjainen konsepti, joka vastaa monen talouden arjen haasteeseen – miten päästä eroon kaapeissa turhaan seisovista hyväkuntoisista vaatteista helposti ja saada niistä rahaa heti ilman turhaa säätöä. Perustimme ratkaisuksi verkkokaupan, joka auttaa vaatteita löytämään uuden kodin. Rekin verkkokaupasta voit nyt ostaa näitä uniikkeja, laadukkaita ja lähes käyttämättömiä brändivaatteita edullisesti, turvallisesti ja helposti.

Toimimme niin että ostamme vaatteet, kengät ja asusteet suoraan kuluttajilta ja myymme ne verkkokaupassamme eteenpäin. Poistamme näin myyjien ja ostajien välisen säädön. Kaikki perustuu vaivattomuuteen, helppouteen ja nopeuteen – myynnistä saa näin varmaa rahaa, ja ostaminen on edullista, turvallista ja helppoa. Ja vähän koukuttavaakin, koska uusia tuotteita tulee jatkuvasti ja parhaat viedään aina nopeasti!

Rekissä erityisen hienoa on myös se, että saamme rakentaa pohjaa kestävälle kuluttamiselle, pidentää vaatteiden elämää ja samalla vähentää ympäristöön syntyvää jätettä. Kauttamme vaatteet löytävät joko uuden omistajan tai ne päätyvät hyväntekeväisyyteen tai kierrätettyinä uusiokäyttöön.

Mikä Rekissä on ”se juttu”? Miten palvelu eroaa vaikkapa perinteisistä kirpputoreista, verkkopohjaisista vertaiskaupoista tai Facebookin osta-vaihda-myy-ryhmistä?

Juju on siinä, että tuomme ostajalle parhaat, laadukkaat ja tarkkaan valikoidut second-hand-löydöt suoraan kotisohvalle. Säästämme myös myyjiltä valtavasti vaivaa, koska Rekki hoitaa isommankin vaate-erän myynnin kerralla, ilman turhaa säätöä, ja maksaa vaatteista varmasti.

Perinteisiin kauppapaikkoihin nähden myyjän ei siis tarvitse tehdä muuta kuin luoda asiakastili ja lähettää paketti meille. Ostajan näkökulmasta Rekiltä ostaminen on edullista, turvallista ja helppoa.

Asiakkailtamme saatu palaute on ollut erittäin positiivista ja kannustavaa, ja on siksi ollut upeaa huomata, että mehän ollaan ihan oikealla asialla tässä. On selkeästi tarvetta juuri tällaiselle uudentyyppiselle verkkopalvelulle, joka tekee tarpeettomasta jälleen tarpeellista.

Kun huomaan, että kaapissa pyörii useampikin vaate, joka ei edes vahingossa eksy päälle, ja haluan käyttää Rekin palveluita, miten toimin?

Haluamme tietysti, että kaikki huipputuotteet päätyvät Rekille ostettaviksi mahdollisimman pian. Myymme vain puhtaita ja ehjiä tuotteita, joten kannattaa varmistaa, että vaatteilla on vielä käyttöikää jäljellä. Käy ensin katsomassa helpot ja lyhyet toimintaohjeet Rekin verkkosivuilta. Pakkaa tämän jälkeen soveltuvat vaatteet pakettiin ja lähetä ne lähetystunnuksen avulla meille. Vastaanotettuamme vaatteet käymme ne läpi yksitellen, minkä jälkeen saat kirjallisen tarjouksen lähettämistäsi vaatteista. Hyväksyttyäsi tarjouksen Rekki hoitaa kaiken siitä eteenpäin eli hinnoittelun, tuotetekstien kirjoittamisen, valokuvauksen, myynnin verkkokaupassa, varastoinnin sekä edelleen lähettämisen ostajalle. Ja mikä parasta, Rekki maksaa vaatteista sovittuna päivänä suoraan tilillesi.

Entä miten palvelu toimii ostajan näkökulmasta? Saako virheostokset palauttaa?

Rekki on poikkeuksellinen verkkokauppa. Erona perinteiseen verkkokauppaan nähden on se, että Rekillä kaikkia tuotteita on vain yksi kappale. Kauppaan tulee uusia tuotteita viikoittain, ja parhaat viedään päältä nopeasti, eli kun haluat tehdä elämäsi löytöjä, niin kannattaa olla ripeä!

Jokainen tuote on tarkastettu ja kaikki tuotteet ovat ehjiä, puhtaita ja hyväkuntoisia. Toimit ostajana yrityksen kanssa, joten ostaminen on myös maksunäkökulmasta turvallista. Ja kyllä, tuotteilla on 14 päivän palautusoikeus. Panostamme paljon asiakaspalveluumme ja kiinnitämme jatkuvaa huomiota siihen, että ostaminen olisi mahdollisimman helppoa ja miellyttävää.

Jos haluat hyviä vinkkejä, niin tilaamalla uutiskirjeen ja tykkäämällä Rekin Facebook-sivuista pääset heti sisäpiiriin.

Miten visuaalisuus, muoti ja kierrätys näkyvät muussa elämässäsi?

Pidän itse oikeastaan kaikesta estetiikkaan, muotoiluun ja designiin liittyvästä tai niitä läheltä liippaavasta. Rakastan erityisesti sisustamista sekä uuden ja vanhan yhdistämistä.

Oma tietoisuuteni vaateteollisuuteen liittyvästä eettisyydestä on lisääntynyt Rekin myötä. Uusien vaatteiden ostaminen on itselläni melko vähäistä ja hyvin valikoivaa. Saatan panostaa laadukkaaseen uuteen vaatteeseen esimerkiksi silloin, jos tiedän käyttäväni sitä mahdollisimman pitkään. Olen myös jonkin verran tuunannut jo kaapista löytyviä vaatteita, enkä osta enää lainkaan tuotteita tusinaketjuilta. Rekin arvot sopivat hyvin omiini, ja siksi on hienoa olla mukana näin upeassa jutussa!

Kerro vielä lopuksi, mikä Tampereella on parasta juuri nyt.

Tällä hetkellä erityisen kovia ovat pitopalvelu Matildan lounas Pispalassa ja Sisun painonnostokurssi Nääshallilla.

Kiitos, Piia!

Piian yrityksen nettisivuille pääset tästä: http://www.skywaycreative.fi/
Rekkiin puolestaan kannattaa tutustua täällä: https://rekki.fi/

LE-COOL-Tampere-100-piia-pala

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.