Petri Nygård

Valkoisiin aurinkolaseihin sonnustautunut tamperelaisräppäri Petri Nygård ei juuri esittelyitä kaipaa. Miehen ronskit lyriikat raikuvat ympäri Suomen – yökerhoissa, kotibileissä, saunailloissa, mökkireissuilla, lähipubeissa – missä tahansa ihmiset kokoontuvatkin viettämään aikaa yhdessä. Artistia itseään ja hänen värikästä show’taan pääsee seuraamaan lähes joka viikonloppu jossakin päin maata. Ahkeran keikkailun lomassa Petrillä oli kuitenkin aikaa istahtaa kahvikupposen ääreen juttelemaan mukavia.

Mitä kuuluu, Petri Nygård?

Hyvää kuuluu. Festarikesä on loppunut ja nyt on pieni hengähdystauko. Syksy painetaan taas töitä. Keikkoja on joulukuun puoleenväliin asti, ja studioon pitäisi mennä nauhoittamaan uusia biisejä. Ensi vuoden alkuun olisi tarkoitus saada jotain uutta kivaa ulos.

Olet vuodesta toiseen ollut Suomen suosituimpia artisteja ja olet kiertänyt ahkerasti keikoilla ympäri maata. Miltä se esiintyminen siellä lavalla tuntuu?

Se on huikeata. Ihmiset maksaa rahaa siitä, että ne tulee kattoon mua. En näköjään ole vielä viidessä vuodessa tottunut siihen, että ihmiset laulaa sanasta sanaan mun kirjoittamia tekstejä. Se on joka kerta ihan käsittämätöntä. Se on upea ja hieno fiilis.

Yksikään keikka ei ole samanlainen. Kaikki riippuu paikasta, ihmisistä, ihmisten energiasta. Kliseisesti pitää sanoa, että monet, monet kerrat yleisöstä saa itsekin energiaa. Lavalla mut valtaa energiapurkaus, joka saa unohtamaan kaiken muun.

Mikä on parasta suomalaisessa musaskenessä juuri nyt?

Varmaan pitää sanoa, että Cheek ja rokkipuolella Haloo Helsinki!. Rokkipuolella on tavallaan aika hiljaista. Räppäreillä ja naislaulajilla menee Suomessa kovaa, mutta bändejä ei ole kovin paljon. Haloo Helsinki! on ainoa laatuaan, upea bändi. Lisäksi pitää mainita Lost Society, jyväskyläläinen trash metal -bändi, joka tekee musaa huikealla energialla. Ihailen sitä nuoruuden intoa.

Cheek vetäisi juuri kaksi keikkaa Olympiastadionilla. Millaisia vaikutuksia arvelet tällä olevan suomalaiseen hip hop -skeneen tai musaskeneen yleensä?

Nautin siitä, että hip hop -artisti on se, joka tekee suurimpia juttuja koko suomalaisessa musiikissa. Cheek uskaltautui ensimmäisenä stadionille ja onnistui. Nyt kaikki muutkin bändit, jotka luulevat olevansa vähänkään suosittuja, haluavat myydä stadionin tai vähintäänkin jäähallin täyteen, vaikka eivät aiemmin ole edes uskaltaneet ajatella sellaista. Siihen ei kuitenkaan ihan kuka tahansa pysty.

Nyt on jännä nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu esimerkiksi suomalaisessa hip hopissa. Cheekin keikat tekivät pelkkää hyvää suomalaiselle musiikille. Ne herättävät kaikki tahot miettimään omia strategioitaan.

Musiikin ohella olet ollut mukana myös monenlaisissa televisio-ohjelmissa (mm. Neljän tähden illallinen, Kaksi julkkista ja yhdet häät, Richterin asteikko) ja kampanjoinut erilaisten asioiden puolesta (Ilveksen jääkiekkojoukkue, Tahdon 2013 -lähettiläs). Millä perusteella päätät, mihin lähdet mukaan?

Päätökset teen aika löysin rantein. Mietin, onko telkkariohjelman tekeminen kivaa ja mitä siitä voi tulla. Näenkö itseni kyseisessä ohjelmassa? Monille ehkä tuli yllätyksenä, että olen järjestämässä häitä tai laittamassa ruokaa. Mulle ne oli ihan selviä juttuja. Hypnoosiohjelmaan en lähtisi. En halua, että sisäiset demonini pääsevät irti enkä voi kontrolloida tilannetta. Myöskään Big Brotheriin en menisi. Olen epäsosiaalinen ihminen. Periaatteessa vihaan ihmisiä. En jaksa teeskennellä pitäväni jostakusta.

Hyväntekeväisyydessä valitsen itselle hyvän- ja aidontuntuisia juttuja. Itselle sydäntä lähellä oleviin juttuihin on helppo lähteä mukaan. Ilves oli tuohon aikaan aika maassa. Ahdingosta lukiessa tuli olo, että jonkun pitää tehdä jotain. Ajattelin, että muutkin tahot lähtisivät sitten mukaan.

Olin iloisesti yllättynyt, että mua pyydettiin mukaan Tahdon-kampanjaan. Lähdin epäröimättä mukaan. On täysin perseestä, että vuonna 2014 tai 2015 toisiaan rakastavat ihmiset eivät voi mennä naimisiin. On ihan päivänselvä juttu, että avioliitto-oikeus kuuluu kaikille. Oli helppo päätös lähteä mukaan. Sain paljon palautetta. Monet eivät osanneet kuvitella, että lähtisin kampanjaan mukaan. Tykkäsin siitä, että sain taas yllätettyä ihmisiä.

Olet syntynyt Ruotsissa, kiertänyt ympäri Suomea ja asunut välillä Helsingissäkin. Miksi Tampere?

Tampereesta on muodostunut koti ja turva. Sitä on vaikea kuvailla. Ehkä kun on muuttanut tarpeeksi monta kertaa ja yrittänyt tehdä sitä pesää johonkin, niin Tampereesta on sitten vain muodostunut se paikka. Tampereella tulee kotifiilis, turvallinen fiilis. Helsingissä sain henkilökohtaisessa elämässäni kolhuja ja tuli tunne, että haluan kotiin, sinne missä mun kaverit ja perhe on.

Monet sanovat, että uran takia kannattaisi muuttaa Helsinkiin, mutta junahan kulkee. Ravaan Helsingissä usein, ja joskus voisi olla helpompaa, jos asuisin siellä, mutta nyt elän tyytyväisenä Tampereella.

Mikä saa hyvälle fiilikselle Tampereella? Mitä mielestäsi Tampereella olisi tarpeen muuttaa?

Mun mielestäni Tampere on sopivan kokoinen. Tarpeeksi iso, mutta myös tarpeeksi pieni. Oon kiertänyt Suomea aika paljon. Pienempiä kyliä on hirveän paljon, eikä Helsinkikään nyt iso ole, mutta se on vähän joka puolella. Tampere on kompaktimpi.

Yleisesti koko Suomen mutta myös Tampereen ja muiden isojen kaupunkien osalta toivoisin, että kaupat voisivat olla auki vaikka 24 h. Katuruokakojuja ja -kahviloita sekä vaikkapa iltatoreja voisi olla enemmän. On surkeaa, että kaduilla myydään vain hot dogeja ja makkaraa.

Mitä suosittelisit kotikaupungistasi LE COOL Tampereen lukijoille?

Tykkään Rauhaniemen ja Kaupinojan avantouintipaikoista. Upea Pispalan / Pyynikin alue toimii Tampereen Central Parkina ja happikukkulana. Kesällä Suvi-laiva ja koko Laukontori ovat huikeita paikkoja, ja kerran vuodessa järjestettäviä Tampereen Chilifestejä suosittelen kaikille.

Bonus: Tähän numeroon on haastateltu myös valokuvaajaa ja extreme-lajien harrastajaa, Elise Kulmalaa, joka hänkin on kotoisin Lielahdesta. Hän halusi kysyä sinulta: ykkönen vai kakkonen ja perustelut?

Totta kai molemmat, mutta ykkönen on kuitenkin ykkönen. Harvemmin sitä kakkosta edes muistaa, koska keskittyy ykköseen. Ykkösenä on aina hyvä olla. (Lue täältä, mitä Petri kysyi Eliseltä).

Kiitos, Petri Nygård.

P.S. LE COOL Tampere sai vihiä, että Petrin retket saattavat tulevaisuudessa suuntautua myös ulkomaille. Seuraa Nygårdin keikkakalenteria täältä.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.