Petri Hankonen

Viime vuonna Naurun tasapaino -ohjelmassakin kilpaillut koomikko Petri Hankonen treenaa kovaa ja on sitä mieltä, että komiikkakin syntyy parhaiten kovalla työllä. Petri kertoi meille, mikä häntä itseään naurattaa ja keiden kotimaisten naurattajien ominaisuuksista syntyisi ultimaattinen Frankensteinin koomikko.

Moi, Petri! Mikä sinua viehätti stand upissa, kun näit sitä ensimmäistä kertaa? Entä nykyään?

Luulisin, että tarinat. Se kuinka ne kerrotaan hyvin ja kuinka niihin tuodaan merkitys vitsin kautta. Koska itsellä on ollut aina kova kiinnostus huumorin ja komiikan lisäksi myös tarinoihin ja juttuihin, eli siihen kuinka ne saadaan eläviksi. Ja nykyään kiinnostaa syventää osaamista sillä alueella, saada rakennettua mahdollisimman paljon kerroksia tarinoiden sisään ja niin sanotusti käsikirjoittaa paremmin. Monet koomikot jäävät koukkuun nauruihin, ja kyllähän ne tuntuvat hyvältä, mutta itse tiedän, että keikka menee silloin hyvin, kun koko yleisö esimerkiksi baarissa on täysin hiljaa ja keskittyy siihen, mitä minä sanon.

Mikä sinua itseäsi naurattaa, ja mistä saat inspiraatiota?

Mitä enemmän komiikan kanssa tekee töitä, sitä harvemmaksi naurut jäävät. Jutun pitää tulla nykyään todella puun takaa, että pääsee nauramaan ääneen. Mutta kyllä se vielä onnistuu, lähinnä silloin, kun joku kertoo hauskasti suoraan omasta elämästään tai lavalla tapahtuu jotain sellaista, mitä ei voi etukäteen käsikirjoittaa.

Inspiraatiota löytää periaatteessa mistä vain, tai paremminkin aiheita, mistä kirjoittaa. Mutta inspiraatiota ja luovaa hetkeä on turha odotella, parempi tehdä duunia. Perse penkkiin ja sormet näppäimistölle. Teksti ei synny kirjoittamatta ja rakenne ei löydy hakematta.

Kuka tai ketkä koomikot ovat esikuviasi?

Näitä on paljon. Mutta jos kokoaisin suomalaisista sellaisen komiikan Frankesteinin, niin haluaisin siihen Vesterisen Teemun lauserakenteet ja sanat, Jalavan Pekan röyhkeyden ja lämmön sekä Sami Hedbergin kyvyn asettautua katsojan rooliin, eli empaattisuuden, plus Riku Sottisen rohkeuden. Monta muutakin voisi ja pitäisi mainita, mutta tänään mennään näillä.

Tekevätkö ankeat ajat koomikon työn helpommaksi vai vaikeammaksi?

Tähän lienee niin monta vastausta kuin on koomikkoakin. Mutta taloudellisesti hyvin harvalla firmalla on juuri nyt suurin nousukiito päällä, ja totta kai se näkyy myös meidän keikoissa. Mutta jutun aiheita riittää, varsinkin jos haluaa tehdä yhteiskuntakriittistä. Tuntuu, että jengiä on alkanut kiinnostaa politiikka enemmän.

Olet jokin aika sitten alkanut treenata TFW eli Training for Warriors -salilla. Onko treenaminen vaikuttanut komiikkaasi ja kirjoittamiisi juttuihin?

Treenaaminen on vaikuttanut siten, että voin paremmin, jaksan kirjoittaa enemmän ja pitkien ajomatkojen jälkeen selkä pysyy kondiksessa – kiitos maastaveto 2015–2016. Eli varmasti se on parantunut vitsien laatua ja ennen kaikkea tehnyt elämisen laadun paremmaksi sekä työn tekemisen helpommaksi.

Mikä Tampereella on juuri nyt parasta?

No, okei, tämä se vasta pitkä lista sitten onkin. Tuleva kesä, oma perhe, Työn alla -klubi, nouseva ruokakulttuuri, treenaaminen hyvässä seurassa, yleinen meininki, ystävät ja kadunmiehet, mustamakkara, Grillin’ ja muut festarit, uimarannat ja yleiset saunat, wingsit, se että tästä paikasta aina oppii jotain uutta ja kivaa.

Kiitos, Petri!

Petriin voit tutustua paremmin hänen sivuillaan.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.