Etelä-Karjalasta Tampereelle kotiutunut Pauliina Parjanen on järjestänyt Dr Sketchy’s Anti-Art Schoolia täällä jo vuodesta 2009 lähtien. Pauliinalle taide on rakas harrastus, mutta Dr Sketchy -illoissa hän ei kuitenkaan itse ehdi ikinä piirtää.
Moi, Pauliina! Kerro lyhyesti, mikä on Dr Sketchy’s -piirustusklubin idea.
Kyseessä on muutaman kerran vuodessa järjestettävä piirustusklubi, jossa tehdään nopeita luonnoksia elävästä mallista ilman opetusta. Jokaisella kerralla on oma vaihtuva teemansa, ja pyrimme tarjoamaan mahdollisimman matalan kynnyksen ja rennon ilmapiirin piirtämiseen.
Miten olet päätynyt järjestämään Dr Sketchy’s Anti-Art School -iltoja Tampereella? Liittyykö päivätyösi taiteeseen?
Kuvataiteilija Molly Crabapple perusti Dr Sketchy’s Anti-Art Schoolin alunperin New Yorkissa, ja Suomeen sen toivat kuvataiteilijat Suvi Solkio ja Petra Innanen vuonna 2007. Suvi ja Petra järjestivät piirustusklubia Helsingissä ja Turussa, mutta vierailivat yksittäisen illan kanssa myös Tampereella. Kävin tuolloin itse piirtämässä tapahtumassa. Innostuin konseptista ja aidosti kannustavasta ilmapiiristä ja kävin juttelemassa Suville ja Petralle harmitellen, ettei tapahtumaa järjestetä täällä useammin. He sitten ehdottivat, että alkaisin itse järjestää iltoja täällä – ja tässä sitä ollaan! Päivätyöni ei liity taiteeseen mitenkään, mutta taide on rakas harrastus.
Piirustusilloissa on aina elävä malli. Mistä saatte mallit ja mistä iltojen aiheet tulevat? Keksitkö sinä ne?
Malli on illan tärkein osa, ja malleilta vaaditaan paljon, sillä muiden katseiden alle ei ole ihan helppo asettua. Mallit olen usein löytänyt ihan omista tutuistani, ja joukossa on ollut useita esiintyviä burleskitaiteilijoita, mutta myös sellaisia ihmisiä, joilla ei ole ollut mitään esiintymiskokemusta. Yleensä minulla on mielessäni muutama teema, ja uusia ideoita tulee poimittua milloin mistäkin. Toiveitakin otan vastaan! Haluan, että mallikin innostuu ideasta ja että poseeraaminen on hänelle mielekästä. Siksi valitsenkin lopullisen aiheen aina yhdessä mallin kanssa. Kun teema on lyöty lukkoon, kokoan illan taustalle enemmän tai vähemmän teemaan liittyvän soittolistan ja järjestän tarvittavaa rekvisiittaa tai puvustusta. Viimeksi tämä tarkoitti Laura Palmerin käärimiseen sopivan muovin hankkimista, täytetyn pöllön lainaamista ja siksakkikuvioisen lattian maalaamista pahville. En tajunnut hankkia oikeaa pölkkyä, joten sellaisenkin pääsin askartelemaan. Ensiviikkoisen piirustusillan aihe lähti ajatuksesta ripustaa rekvisiitaksi ilmassa leijuvia esineitä, ja teemaksi muodostuivatkin ennustajat ja taikuus. Malliksi löytyi enemmän kuin sopivasti Jenni Sofia, taikuuteen ja mentalismiin erikoistunut sirkustaiteilija.
Kuulostaa upealta! Mikä piirtämisessä on hienointa, ja kauanko olet itse piirtänyt? Mitä piirrät mieluiten?
Kaikenlainen käsillä tekeminen on kiehtonut minua ihan pienestä lähtien, ja kiinnostun aina minulle uusista tekniikoista. Piirrän nykyään todella harvoin. Sen sijaan teen metalligrafiikkaa, ja siinä luonnostelu on osa prosessia. Olen vähän kärsimätön ja jumitun helposti yksityiskohtiin, mutta metalligrafiikan kanssa joutuu sietämään tekniikan hitautta ja sitä, että lopputulos voi olla vähän arvaamaton. Haluaisin piirtää elävää mallia useammin, mutta Sketchyn piirustusilloissa en koskaan ehdi tarttua kynään. Hah, sikäli tässä on siis käynyt vähän huonosti!
Millaista väkeä Dr Sketchy -illoissa käy, ja mikä iltojen vetämisessä on mielestäsi hauskinta?
Iltojen valmistelukin on mukavaa, mutta hauskinta on itse tapahtumassa. Erityisesti ilahdun, jos paikalle uskaltautuu joku, joka on ensin ajatellut, ettei voi piirtää ”koska ei osaa”, ja unohtaakin sitten turhan itsekritiikin kokonaan. Piirustusilloissa käy kaikenlaisia piirtäjiä, ja mukaan ovat tervetulleita kaikki – niin taiteilijat, harrastajat kuin nekin, jotka ovat piirtäneet viimeksi peruskoulussa. Elävän mallin piirtäminen tarjoaa varmasti hyödyllistä piirtämisharjoitusta ihan kaikille, mutta mitään tavoitteita ei tarvitse olla.
Mitä haluat sanoa kaikille, joita Dr Sketchy kiinnostaa, mutta jotka eivät ole aiemmin tohtineet osallistua?
Jos lyijykynä ei tunnu omalta välineeltä, luonnostella voi vaikka liiduilla tai vesiväreillä. Haluaisin myös muistuttaa, ettei luonnoksiaan ole pakko näyttää kenellekään ja illoissa piirretään ihan omaksi iloksi!
Kiitos, Pauliina!
Seuraava Dr Sketchy’s Anti-Art School järjestetään keskiviikkona 27.1. Teerenpelissä.