Krister Ehrlund

Krister Ehrlundin Tampere-juliste komeilee tämänviikkoisen numeromme pääkuvana. Me otimme turkulaiseen graafiseen suunnittelijaan ja Påster-yrityksen perustajaan yhteyttä ja kysyimme, mistä tässä kaikessa on oikein kyse. Saimme myös muutaman mukavan vinkin seuraavalle Turun-visiitille.

Moi, Krister! Pyörität designjulisteisiin erikoistunutta Påster-yritystä. Milloin ja miten yrityksesi on saanut alkunsa? Millainen tausta sulla itselläsi on?

Ciao! Tarkkaa ajankohtaa Påsterin perustamiselle on vaikea sanoa, sillä alun perin tein Turku-aiheisen julisteen ystävilleni häälahjaksi. Juliste sai paljon huomiota tuttavapiirissä, ja tilauksia alkoi tulla. Sitten alkoivat painokoneet laulaa, ja jälleenmyyjät innostuivat Påsterin tyylistä.

Nuoresta iästäni huolimatta olen jo veteraani graafisella alalla. Luova prosessi jyllää päässäni kellon ympäri, ja parhaat ideat syntyvät yleensä yllättävissä paikoissa, kuten lenkillä, suihkussa tai junassa.

Tällä hetkellä Påsterilla on valikoimassaan neljä Turku-aiheista ja kaksi Tampere-aiheista julistetta. Mistä idea tämäntyyppisiin julisteisiin on syntynyt? Ja miten turkulainen ylipäätään on saanut päähänsä ottaa Tampereen aiheekseen?

Huomasin, että maailman metropoleista, kuten New Yorkista, printtejä löytyy yllin kyllin, mutta monellakaan suomalaisella ei ole näihin paikkoihin varsinaista tunnesidettä. Halusin tuoda tähän muutoksen.

Kotiseuturakkaus on upea juttu. Suomessa on monia persoonallisia kaupunkeja, joiden katukuvasta ja kulttuurista on helppo ammentaa siistejä ideoita. Kaupunkilaisuus on osa meitä, ja jos se tuodaan kotiimme kauniissa kehyksissä, niin kukapa sitä ei seinälleen ripustaisi.

Oma suhteeni Tampereeseen on lähtöisin varmaankin 90-luvun Kummeli-sarjoista ja päiväretkistä Särkkikseen. Viime vuosina se on onneksi syventynyt siihen pisteeseen, että tunnen Mansen kadut vähintään yhtä hyvin kun kotikaupunkini. Tampereella tuleekin vietettyä aikaa lähes joka viikko, koska tyttöystäväni on kotoisin Tampereen naapurikunnasta. On hauska huomata, miten kovaa tahtia Tampere kehittyy ja kasvaa. Rakenteilla onkin kaikenlaista kunnianhimoisista pilvenpiirtäjäprojekteista suuriin ostoskeskuksiin, mikä rehellisesti sanoen saa turkulaisen melkein vihreäksi kateudesta.

Onko Påsterin valikoimiin tulossa samantyyppisiä julisteita muista kaupungeista? Tai onko tarjontaa muuten tarkoitus laajentaa?

Minulla on julisteen kaupunkiin aina jonkinlainen tunneside. Lähitulevaisuudessa valikoimiin ovat tulossa ainakin Helsinki- ja Oulu-aiheiset julisteet. Uuden kaupunkijulisteen suunnittelu on aina pitkä prosessi, mutta hyvä palaute auttaa jaksamaan. Julisteet ovatkin saaneet äärimmäisen lämpimän vastaanoton kaupungista riippumatta, ja hyvää palautetta on tullut kaikenikäisiltä asiakkailta.

Designjulisteet ovat tyylikkäitä sisustuselementtejä. Oletko itse kovakin sisustamaan? Millainen on oma tyylisi?

Minimalistinen, tyylikäs ja ajaton design ovat jokaisen Påster-julisteen tunnusmerkkejä. Haluan, että Påsterini vangitsee katseen nyt ja vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Nautin ehdottomasti sisustamisesta, ja kiinnostus siihen taitaakin olla veressä, koska äitini on työskennellyt sisustussuunnittelijana. Pelkistetty ja tarkoin harkittu tyyli jatkuu siis myös kotonani. Valkoinen ja musta ovat siellä pääväreinä, mutta löytyyhän sieltä myös punainen käsittelemätön tiiliseinä 50-luvulta.

Kerro vielä jokin tärppi Turun tapahtuma- ja paikkatarjonnasta. Miksi tamperelaisenkin kannattaa joskus piipahtaa Turussa?

Turku on saaristoineen upea kesäisin, mutta kaupunki ei hiljene muinakaan vuodenaikoina. Suosikkialueeni on ehdottomasti jokiranta, josta löytyy parhaat kahvilat ja ravintolat. Hyppää pyörän selkään tai vuokraa Låna-sähkövene kirjaston kupeesta ja ihastele Aurajokea eri perspektiivistä. Worth a visit: Cafe Art, Tintå ja Dynamo. Näillä vinkeillä pieni piipahdus voi tamperelaisellakin venähtää pidemmäksi reissuksi Turussa.

Kiitos, Krister!

Påsterin löydät verkossa täältä: http://www.påster.fi
Påsterin hienoja Tampere-julisteita saa myös Design Boulevardista (Hatanpään valtatie 6) ja Sisustusliike Dom Domista (Aleksis Kiven katu 30).

Krister-Ehrlund-Paster-kansi-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.