Outi Virtanen / Sokru

Tampereelta kotoisin oleva, nykyisin Nokialla asuva Outi Virtanen on taidekasvattaja ja kuvittaja. Hän pyörittää yhden hengen Sokru-nimistä yritystään ja tekee myös taidetta. LE COOL halusi tutustua tarkemmin Outiin sekä viime elokuussa perustettuun Sokruun.

Moi, Outi! Mikä on Sokru ja kuinka se on saanut alkunsa?

Sokru on taidekasvatusta ja graafista suunnittelua. Opetan kuvataidetta ja viestintää sekä myyn printtejä sokru.comin ja jälleenmyyjien kautta sekä erilaisissa tapahtumissa. Perustin Sokrun elokuussa 2015, sillä olen tehnyt töitä tällä yhdistelmällä jo kymmenen vuotta, aikaisemmin freenä. Usean eri työnkuvan yhdistäminen on ollut etu ja pitkäaikainen prosessi.

Pidät monenlaisia taidetyöpajoja. Kenelle ne on tarkoitettu ja mitä kaikkea niissä tehdään?Ohjaan erilaisia taide- ja kädentaitotyöpajoja, osa on myös viestintään liittyviä, Tampereella ja ympäristökunnissa. Museokeskus Vapriikin kanssa yhteistyö alkoi vuonna 2007. Ohjaan kaikenikäisiä, usein perheitä, sillä tapahtumat suuntautuvat nykyään usein kaikille. Yhdessä tekeminen on kasvava suuntaus, siksi ei voi puhua vain lapsille suunnatuista työpajoista. Työpajat liittyvät usein johonkin teemaan tai isompaan kokonaisuuteen. Tänä keväänä ohjasin Mediamuseo Rupriikin perjantaityöpajoissa esimerkiksi animaatiota, katutaidetta, kuvankäsittelyä ja propellihattuja. Työpajat jatkuvat syksyllä. Ohjaan hyvin erilaisia sisältö- ja aihealueita.

Kerro vähän tekemästäsi taiteesta. Miten kuvailisit sitä?

Liikun siinä muotoilun ja taiteen välillä, ihan 50/50. Olen opiskellut sekä taidetta että suunnittelua. Taiteen tekeminen on sellainen ikään kuin hiljainen ajatus, eli luksusta, kun voi pysähtyä. Suurin osa teoksista syntyy mökillä Sastamalan Karkussa, joten odotan kesää tosi kovasti. Ideoita on valmiina paljon. Työskentelytapani on sellainen, että vuorokauden sisällä on tultava valmista, sillä jos teen kuvaa kauan, se ei toimi. Maalaan peiteväreillä ja akryyliväreillä. Yhteisötaideprojekteissa olen myös välillä mukana, kuten olin Designtorilla tarrataidetyöpajan kanssa tämän vuoden toukokuussa. Porvoossa olen mukana Strööt! -katutaidefestareilla 26.8.2016. Syksyllä myös useissa myyntitapahtumissa eri puolilla Suomea.

Mikä sinua inspiroi?Luonto, liikun paljon metsässä. Nappaan ideoita graafisen suunnittelun puolelta ja typografiasta, paljon myös tekstiili- ja sisustussuunnitteluun liittyen. Kuvaan paljon ja värkkään kotia minkä ehdin. Poikani Timi, 7, piirtää paljon, ja saan Timin jutuista myös ideoita. Toisaalta kaipaan koko ajan ulkomaille, Hollantiin ja Tanskaan ainakin.

Teet myös graafista suunnittelua. Millaiset projektit ovat sinusta kaikista mieluisimpia?

Kuvituksia teen tosi mielelläni ja logoja olen tehnyt useampia tänä vuonna. Mukavaa, että toimeksiantoja tulee ympäri maata, osa Ruotsistakin. Voitin Ihmisoikeuspeli-lautapelin kuvituskilpailun vuosia sitten, ja siitä alkoi yhteistyö muun muassa Suomen YK-liiton ja Ihmisoikeusliiton kanssa.

Millaista tulevaisuutta kaavailet Sokrulle?

Isompia kuvioita, vähitellen. Verkkokauppa on Designtorin jälkeen vilkastunut. Teen tällä hetkellä portfoliota kangas- / tapettikuvioihin liittyen, sillä vireillä on mahdollisia yhteistyökuvioita sinne suuntaan. Lisäksi graafisen suunnittelun osuus kasvaa koko ajan. Selvittelen myös kansainvälisen kaupan kuvioita ja hankin lisää jälleenmyyjiä.

Mikä Tampereella on parasta juuri nyt?

Avoin ilmapiiri, joustavuus, hyvät yhteistyökuviot ja monet mahdollisuudet. Kesällä yksi parhaita paikkoja on Tammelantori ja leikkipuisto siinä vieressä, jossa varmasti vietän poikieni kanssa aikaa. Näsinkalliolle ja Pyynikille kans iso <3.

Kiitos haastattelusta, Outi!

Tutustu Sokrun tarjontaan täällä.

Outi-Virtanen-Sokru-kansi-LE-COOL-Tampere

Forest Buddies pt. 4, peitevärit, 59×41 cm, 2015.

Outin kuva: DOT / Emilia Kiialainen

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.