Olivia Rouge & Stella Polaire

Burleskikaunottaret Olivia Rouge ja Stella Polaire vetävät Tampere Burlesque -yhdistystä ja järjestävät monenlaisia viihdyttäviä tapahtumia ympäri kaupunkia. Burleskissa unohdetaan vakiintuneet kauneuskäsitykset ja vartalonormit sekä jumittuneet sukupuolirajat ja keskitytään rajoja rikkovaan, kiusoittelevaan viihteeseen vapaalla tyylillä ja kaikilla mausteilla. Haastattelussa leidit kertovat muun muassa taiteilijanimistään, burleskin suosiosta ja tulevista riennoista.

Moi, Olivia ja Stella! Miten itse alun perin kiinnostuitte burleskista? Mikä siinä viehättää ja mikä sai teidät nousemaan lavalle asti?

Olivia: Itse kiinnostuin burleskista yli kymmenen vuotta sitten. Tutustuin alun perin aiheeseen Dita von Teesen kautta ja totesin, että burleskissa yhdistyvät kaikki asiat, joista minä olen kiinnostunut: puvustukset, teatraalisuus, musiikki, esiintyminen ja toki lisämausteena se vaatteiden riisuntakin. Lavalle en ajatellut ensin nousevani ollenkaan, mutta siellä ekan kerran pyörähdettyäni pick-up-tyttönä olin myyty – ja samalla tiellä ollaan edelleen.

Stella: Minä olen aina pitänyt musikaaleista, teatterista ja kimmellyksestä, mutta kiinnostus tehdä burleskia itse heräsi vuonna 2007m kun ensimmäinen Helsinki Burlesque Festival järjestettiin ravintola Kaisaniemessä. Ennen tapahtumaa minulla oli vain epämääräinen käsitys siitä, mitä burleski on, mutta kun festareilla näin ensimmäisen esityksen, tiesin saman tien, että juuri tätä minä haluan tehdä.

Burleskiin kuuluvat hauskat ja nokkelat taiteilijanimet. Miten te keksitte omanne?

Olivia: Minun täytyi keksiä oma nimeni aika vikkelästi, ja se on aika ”perinteinen” nimi. Olivia on yleisesti nimi, josta pidän, ja Rouge tuli siitä, että sana tarkoittaa punaista ja huulipunaa ja hiukseni sattuvat olemaan punaiset. Minun nimeni taustalla ei siis ole sen ihmeellisempää tarinaa, mutta hyvin se on kuitenkin toiminut!

Stella: Aloitin burleskin tekemisen yhdessä Suomen ensimmäisistä esiintyvistä ryhmistä, jonka nimeksi valikoitui Burlesque Polaire. Nimi Stella Polaire oli tavallaan aika itsestään selvä vaihtoehto, ja kun se kerran tuli mieleeni, se tuli jäädäkseen.

Onko jokaisella burleskitähdellä omanlainen tyylinsä? Mikä on teidän juttunne?

Olivia: Periaatteessa kaikilla esiintyjillä toki on oma tyylinsä, ja heidät tunnetaan jostain tietystä ”gimmickistä” eli jiposta. Itselläni ei ole mitään selkeää talenttia (kuten esim. akrobatia tms.), mutta minut tunnetaan ehkä laajasta repertuaaristani ja kyvystäni muuntautua laidasta laitaan esityksissäni, esimerkiksi klassisesta femme fatalesta humoristiseen Turtles-hahmoon.

Stella: Burleskia on niin montaa erilaista tyyliä kuin on tekijääkin, ja tyyli vaihtelee numerokohtaisestikin paljon. Esiintyjät ammentavat inspiraationsa eri lähteistä, ja esiintyjien erot näkyvät mielestäni eniten tavoissa lähestyä aihetta ja toteutuksessa, kuten musiikki-, puvustus- ja rekvisiittavalinnoissa. Vaikka usein puhutaan klassisesta burleskista, johon liitetään suuret viuhkat, puuhkat, iltapuvut, korot, korsetit ja vanhan ajan glamour, ja neo -tai uusburleskista, jossa musiikki ja puvustusvalinnat saattavat olla modernimpia, rajanveto on hyvin häilyvä. Klassisen ja neoburleskin elementtejä sekoitetaan myös iloisesti keskenään. On toki esiintyjiä, joilla on ikään kuin tavaramerkeiksi muodostuneita juttuja esimerkiksi liikekielessä, mutta jokaisella ei ole omaa signature-tyyliä. Omaa tyyliäni tai ”juttuani” en osaa lähteä määrittelemään muuten kuin, että tyyli on vapaa mutta pakollinen!

OR-AnnaLiisaNikus-le-cool-tampere

Olivia Rouge

StellaPolaire-le-cool-tampere

Stella Polaire

Burleskitaiteella on juurensa jossakin 1800-luvulla. Mistä luulette johtuneen, että korkokengät, korsetit ja kurvit ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana taas nousseet viihdelavojen suosikeiksi?

Olivia: Burleski yleisesti on ehkä tullut taas ihmisten mieliin ja kiinnostuksen kohteeksi, koska itse ainakin miellän burleskin myös eräänlaiseksi punk-aatteeksi, sillä siinä ei ole tiettyä vartalonormia tai varsinaisesti sääntöjä. Klassinen höyhenillä ja strasseilla (ja korseteilla ja korkokengillä) vuorattu burleski on ehkä suuremmalle yleisölle tunnetumpaa, mutta toki burleskiin kuuluu myös paljon muuta. Itse luulen, että suuri osa ihmisistä on vaan kyllästynyt median luomaan yksiulotteiseen määritykseen kauneudesta ja siitä, miltä ihmisen tulisi näyttää.

Stella: Vaikka feminiinisellä glamourilla on vahvat perinteensä burleskissa, burleski on nykymuodossaan paljon muutakin kuin korkokenkiä, korsetteja ja kurveja. Minäkin näen nykyburleskin punk-henkisenä liikkeenä, jonka yhtenä osana on ottaa kantaa aikamme kehonkulttuuriin ja normatiivisiin ulkonäkökriteereihin. Burleskiin liittyy olennaisesti omaehtoinen ilmaisun vapaus, jossa esiintyjä on subjekti omilla ehdoillaan, katseen kohteena oman valintansa kautta. Kaikki kehot, tarinat ja näkemykset ovat tervetulleita, ja tämä tarjoaa yleisölle omanlaisensa elämyksen. Ranskan kielen sana ”burlesque” tarkoittaa suomennettuna naurettavaa tai hullunkurista, ja varsinkin aikoina, jolloin maailman tila tuntuu ahdistavan ihmisiä enenevissä määrin, jollekin hullunkuriselle tuntuu olevan tilausta.

Burleskissa usein alleviivataan sensuellia naiskauneutta. Mikä on miesten rooli alalla? Onko heille sijaa vain katsomon puolella?

Olivia: Sensuellia naiskauneutta alleviivataan tietyissä numeroissa, mutta se ei ole suinkaan se ainoa tapa tehdä burleskia, ja miehet on myös ihan yhtä tärkeässä osassa burleskia kuin naisetkin. Burleskissa ei siis ole varsinaisesti myöskään mitään sukupuolimääritelmiä.

Stella: Alleviivaus tuntuu näin esiintyjän näkökulmasta usein hyvin ulkoapäin annetulta, sillä burleski on paljon muutakin kuin sensuellia naiskauneutta, sukupuoleen katsomatta. Sukupuolella ei ole merkitystä ellei esiintyjä itse tahdo sille sitä antaa, ja sukupuolirooleilla leikittely ja sukupuolikäsitysten rajapintojen hämärtäminen ovat osa burleskin esityskulttuuria. Maailmalta löytyy paljon miesesiintyjiä, ja Suomessakin on kansainvälisesti tunnettuja miespuolisia artisteja.

Voiko burleskin maailmaan hypätä kuka vain? Entä kenelle suosittelette esityksiänne?

Olivia: Burleskia voi todellakin harrastaa ihan kuka vain, mutta esiintyjäksi ei välttämättä voi ryhtyä ihan jokainen Matti Meikäläinen, ihan siitä syystä, että kaikista ei vain yleisesti ole esiintyjiksi tai yleisöä viihdyttämään. Mutta burleskitunneille ja -kursseille ovat toki tervetulleita ihan kaikki. Ne tekevät oikein hyvää monille ihmisille ja heidän itsetunnolleen.

Stella: Burleskin maailma on avoin kaikille, joita se puhuttelee. Kehotan astumaan sinne avoimin mielin ja jättämään ennakkoluulot oven ulkopuolelle. Uskallan luvata, että jokainen joka uskaltautuu mukaan, tulee kokemaan jotain odottamatonta ja ihmeellistä.

Kertokaa vähän Tampereen burleskiskenestä.

Olivia: Tampereella on järjestetty tapahtumia jo useamman vuoden ajan. Alkuvuodesta 2016 perustimme Stellan kanssa virallisen Tampere Burlesque -yhdistyksen, jonka tiimoilta haluamme tuoda burleskikulttuuria vielä paremmin ihmisten tavoitettavaksi. Järjestämme muutamia suurempia tapahtumia vuoden aikana sekä suosittuja Teerenpeli Tease -showiltoja joka kuukausi. Tämän lisäksi järjestämme myös paljon työpajoja, ja itse luotsaan vielä kaiken tämän päälle Olivia Rouge’s School of Burlesqueta.

Mitä burleskin saralla on luvassa Tampereella lähitulevaisuudessa?

Olivia: Seuraavat suuret tapahtumamme ovat kaupungin parhaat halloweenbileet eli Horror & Tease la 29.10. Tampereen Klubilla sekä kauden kimmeltävimmät ja glamoröösimmät Burlesque Exposé -pikkujoulukinkerit Tampere-talossa 19.11.

Stella: Ensi vuodelle on lisäksi tiedossa lisää työpajoja, uusia klubeja ja yhteistöitä muiden toimijoiden kanssa, ja toivon mukaan lisää uusia esiintyjiä ja tapahtumakävijöitä.

Kertokaa vielä lopuksi, mikä teidän mielestänne on parasta Tampereella juuri nyt.

Olivia: Kaikki. Tampere on maailman paras paikka, mutta erityisesti meidän kinkerit on tietenkin parasta Tampereella!

Stella: No, tällä nimenomaisella hetkellä parasta Tampereella on ehdottomasti lauantain Horror & Tease -show, joka tulee räjäyttämään Klubin liitoksistaan! Mutta jos ajatellaan Tamperetta tapahtumakaupunkina, meillä on mielestäni mahtava teatteri-, festivaali- ja keikkaskene, jossa on tilaa niin kellarikeikoille kuin konserttisalivedoille.

Kiitos, Olivia ja Stella!

Horror & Tease -bileet siis lauantaina 29.10. Klubilla. Oliviaa voit seurata täällä, Stellaa täällä ja Tampere Burlesque -yhdistystä täällä.

Olivian kuvat: Anna-Liisa Nikus
Stellan kuvat: Katri Kallio (ylempi) & Jirina Alanko (alempi)

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.