Millionaire Men

Millionaire Men on tamperelainen tuottajaduo, jonka muodostavat Ossi Riita ja Juha-Matti ”Juspe” Penttinen. Äijät ovat tuottaneet hittibiisejä muun muassa Cheekille ja Petri Nygårdille. Me tapasimme urbaania populäärimusiikkia tuottavat musiikkinikkarit heidän studiollaan kaupungin ytimessä, missä jutusteltiin leppoisalla Tampereen murteella.

Moi, Juspe ja Ossi. Mikä meininki?
Juspe: Erittäin hyvä meininki. Vaikka syksy on alkanut viilenemään, niin silti on erittäin jeppis fiilis.
Ossi: Uudella studiolla on mukavaa. Meillä on tässä uuden studion kanssa vielä niin sanotut kuherruskuukaudet menossa.

Miten ja milloin alun perin päädyitte tekemään musaa yhdessä?
O: Jaa-a. Sitä ollaankin usein mietitty. Se oli varmaankin 2002 tai 2003.
J: Aktiivisesti ollaan tehty hommia yli kymmenen vuotta. Yhteistyön alkamiseen liittyy hauska tarina. Me tutustuttiin toisiimme yhteisen kaverin kautta, joka oli meikäläisen kanssa samaan aikaan kymppiluokalla. Kyseinen kaveri oli Ossin kanssa samassa duunissa kebabravintola Suleimassa.
O: Juspe kävi siellä hengailemassa ja siinä me sitten oikeastaan tutustuttiin. Juspe soitteli jo silloin levyjä, ja mää tein teknomusaa. Ei yhteistyö tosin ihan silloin vielä alkanut, kun me tutustuttiin. Pari vuotta sen jälkeen Juspe sitten kysyi, että voitaisiinko kokeilla vähän jotain toisenlaista musiikkia. Se oli alkanut fiilisteleen vähän enemmän räppiä. Siinä sitä sitten testailtiin aikamme, ja Juspe oli samaan aikaan yhdessä vaatekaupassa hommissa. Se yritti tyrkyttää meidän kappaleita CD-levyllä potentiaalisille räppäriasiakkaille. Yksi niistä räppäreistä sattui sitten olemaan toi Tiihosen Jare, minkä myötä saatiinkin ensimmäinen julkaisu.
J: Se ensimmäinen julkaisu olikin sellainen kappale kuin ”Vastatuulta”, jossa oli mukana Sami Saari. Oli erittäin kova juttu silloin, kun biisi pääsi Jaren levylle.
O: Vuosi oli 2007. Siitä se sitten oikeastaan lähti käyntiin.

Kertokaa vähän biisintekoprosessista.
J: Biisintekoprosessi menee pitkälti fiiliksen ja artistin mukaan. Biisin tekemiseen on monta kaavaa. Meidän suosikkikaava on ehkä se, kun saadaan acappellana vokaalit ja vokaaliraidan päälle sitten räätälöidään biisi. Se on kyllä aika harvinaista.
O: Niin on. Yleensä kuitenkin tulee jokin biisi-idea, josta tehdään nopea raakile ja jalostetaan sitä eteenpäin. Joskus tehdään biisi suoraan tilaustyönä artistin toiveiden mukaan, joskus taas mennään ihan oman fiiliksen mukaan. Yleisin tapa on kuitenkin, että tehdään biisejä melkein valmiiksi ja niitä voidaan sitten tarjota eri artisteille.
J: Plussana vielä näille hommille on se, kun on soittanut levyjä nyt 18 vuotta, niin sen myötä korva on aika hyvin virittynyt. Kun kuuntelee koko ajan uutta musaa, niin homma pysyy freesinä.
O: Artistien kanssa mennään ihan henkilön mukaan. Kaikilla on oma tyylinsä ja tapansa biisin teossa.
J: Me ollaan molemmat myös kohtalaisen hyviä ihmistuntijoita. Ollaan tehty asiakaspalvelutöitä monen monta vuotta, niin osataan lukea tilanteita ihan mallikkaasti.

Te tuotitte Cheekin läpimurtohitiksi nousseen ”Liekeissä” (tai tamperelaisittain: ”Liäkeissä”). Mistä syntyy hittibiisi?
J: Jarella on aina erittäin vahva näkemys valmiina. Jos me lähetetään Jarelle sävellys ja Jare on innoissaan, niin se on melkein saletti homma. Meidän ei ehkä enää tarvitse tehdä siihen paljonkaan. Jare jalostaa biisin Helsingissä luottomiehensä DJ RZY:n kanssa.
O: Jälkituotannon tarve kuitenkin vaihtelee aika paljon. Esimerkiksi edellisellä Jaren levyllä oli ”Niille joil on paha olla” -biisi, johon ei tehty muutaman meidän muutoksen jälkeen juurikaan mitään. Jaren kanssa työskentelyssä mukavaa on se, että Jare tietää aina suurin piirtein, mitä se biisiin haluaa.
J: Joo, ei tarvitse arvailla eikä lähetellä materiaalia edestakaisin montaa kertaa.

Toista superhittiä, Petri Nygårdin biisiä ”Selvä päivä”, jonka te olette tuottaneet, on katsottu YouTubessa käsittämättömät yli yhdeksän miljoonaa kertaa! Miltä se tuntuu?
J: Joo, sävellettiin, oltiin mukana videolla ja hattuna tälle vielä Leijonien kultajuhlissa. Ei sitä katsojamäärää ehkä tajua. Kun yhdeksän miljoonaa meni rikki, niin oli se kyllä aika wow. Helvetti soikoon! Kun ”Selvä päivä” muuten julkaistiin, oli joulunaika. Silloin Aamulehdestä soitettiin ja sanottiin, että biisi oli yksi sen viikon katsotuimmista videoista koko YouTubessa. Se oli kova homma! Ja se on edelleen kova homma. Deejiinäkin biisiä soittaessa näkee, että se uppoaa edelleen.
O: Yksi haave musiikkiuran aikana on ollut saada tehtyä jokin ikivihreä, ”Baarikärpäsen” kaltainen biisi. Sellainen, jota soitetaan iät ja ajat. Mää luulen, että semmoinen on nyt tehty ”Liekeissä”-biisin lisäksi. ”Selvä päivä” -biisissä on tarttumapintaa niin monelle ihmiselle, ja siitä on tullut monille ikivihreä. Kun tästä mennään kymmenenkin vuotta eteenpäin, niin se on se biisi, jolle vieläkin naureskellaan. ”Onpa ollut hölmöjä tyyppejä, jotka tämän on tehneet.”
J: ”Jaa missä mää oon?” Hah hah!

Entä miltä näyttää Millionaire Menin tulevaisuus?
O: ”Liekeissä”-biisin jälkeen meille alkoi tulla tasaiseen tahtiin kyselyitä yhteistyömahdollisuuksista. Aina kun tulee julkaisuja ja varsinkin Jaren julkaisuja, niin nuoremmat räppärit tulevat kyselemään yhteistyöstä.
J: Onnistumiset ruokkivat hommaa eteenpäin. Kun tehdään jotain erilaista ja siinä onnistutaan, se herättää mielenkiintoa. Me tehdään aika paljon monenmoista ja ollaan kiinnostuneita kyllä tekemään kaikenlaista. Töitä on siis riittänyt. Aika monelle artistille on mennyt biisejä.
O: Me ollaan tehty myös mainosmusiikkia radioon ja telkkariin. Ja en olisi koskaan uskonut, että me ollaan vielä Jari Sillanpään levyllä. Vain elämää ”Liekeissä”-versio tuli Sillanpään uudelle albumille. Kaikkea hienoa on siis tapahtunut ja toivottavasti tapahtuu myös jatkossa.

Mikä sitten saa teidät viihtymään Tampereella?
J: Kyä tää on niinku koti. Kun täällä on koko ikänsä asunut, niin täältä on vaikea lähteä pois. Ei ole hirveän monta sellaista paikkaa, johon tekisi mieli muuttaa. New Yorkissa voisi asua jonkin aikaa, mutta kyllä Tampereelle on aina hieno tulla, nähdä moottoritiellä, kun valot avautuvat silmien eteen. ”Welcome home!” Mitäs Ossi? Ossi tykkää mustastamakkarasta.
O: Niin tykkään. Ja siivistä.
J: Totta muuten. Siivet ja jääkiekko.
O: Sanotaanko, että voisin muuttaa pois, jos olisi pakko, mutta nyt ei ole tarvetta. Täällä on mukava olla.

Kiitos, äijät.

Millionaire Menin tuoreimpia kuulumisia voi seurata täältä.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.