Mikko Määttänen

Tampereen tapahtumaylpeys ja Pohjoismaiden suurin hip hop -musiikin festivaali Blockfest kerää jälleen urbaanin musiikin ystävät Tampereen Ratinaan. Melko pieni mutta tehokas ja verkostoitunut organisaatio työstää tapahtumaa ympäri vuoden. Yksi pippurisen organisaation jäsenistä on tamperelainen tapahtumatuottaja Mikko Määttänen, joka ei kaipaa työstään kunniaa tai kasoittain kahisevaa – rakkaus musiikkiin ja fiilisten synnyttämiseen saavat miehen messiin Blockfestien rakentamiseen vuosi toisensa jälkeen.

Moikka, Mikko! Mitä kuuluu? Mitä sulla on tällä hetkellä työn alla?

Moikka! Hyvää kuuluu, vaikka vähän tuntuu kyllä siltä, että tunnit loppuvat vuorokaudesta. Tällä hetkellä säädän Blockfestien aikataulujen kanssa sekä hoidan majoituksiin sekä nimi- ja vieraslistoihin liittyviä asioita. Käytännön järjestelyiden lisäksi teen sisällöntuotantoa ja markkinointia, johon kuuluu myös viestintä sosiaalisessa mediassa.

Millainen koulutus- ja työtausta sulla on?

Opiskelen parhaillaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Music and Media Management -nimisessä koulutusohjelmassa viimeistä vuotta, mutta muuta alaa vastaavaa koulutusta mulla ei ole. Oon tehnyt paljon satunnaisia toimittajan töitä, kuten musa-arvosteluja, sekä vaihtelevasti vapaaehtoistyötä kulttuurin kentällä. Musiikki on aina vienyt vahvasti mukanaan. Valmistumisen jälkeen mulla ei ole vielä sen suurempia suunnitelmia, meen aika lailla päivä kerrallaan.

Kerrotko vähän omasta työnkuvastasi ja roolistasi Blockfesteillä?

Me ollaan loppujen lopuksi aika pieni organisaatio, joten usein me tehdään keskenämme ristiin näitä hommia. Tehtäväni tuottajana ovat päivittäiseen päätöksentekoon osallistuminen, artistihommat sekä sisällöntuotanto ja mediapuoli. Festareiden ydinporukkaan kuuluvat mun lisäkseni Kalle Kallonen, joka on koko tapahtuman perustaja, sekä Joni Siintovaara (a.k.a Sipa), joka pääosin vastaa yrityksen myynnistä mutta tekee myös tuotannon tehtäviä.

Miten lähdit mukaan tekemään Blockfestejä?

Aloin kuuntelemaan räppiä aika isosti siinä 2000-luvun alkupuolella ja jotenkin jossain vaiheessa tuli sellainen olo, että haluan antaa enemmän tällä musiikille ja kulttuurille. En tyytynyt enää vain kuuntelemaan ja fiilistelemään sitä, vaan halusin ikään kuin antaa kulttuurille jotain takaisin. En osaa millään tasolla räpätä tai tehdä biittejä, joten päätin ruveta kirjoittamaan arvosteluja musiikista ja erityisesti räpistä. Yläasteella ja vielä lukiossa mulla oli omat nettisivut, jotka houkuttelivat aikoinaan Kallosen Kallen ottamaan muhun yhteyttä. Kallosella oli tuolloin Syvällä pelissä -nettisivut, joiden sisällöntekemiseen hän pyysi mua mukaan. Vuonna 2006 liityin hommaan mukaan ja perustimme uudet sivut. Sitä kautta pääsin mukaan Kallosen tiimiin, ja vastuu on vuosien myötä kasvanut juoksupojasta nykyiseen muotoonsa.

Olet saanut mieleisiä työtehtäviä omalla osaamisellasi, mahtavaa! Mainitsit musiikin olevan sulle merkityksellistä, ja etenkin hip hop kolahti vuosituhannen vaihtuessa. Millaista musiikkia kuuntelet nykyään?

Hyvin monenlaista musiikkia, mutta en halua sanoa sitä tylsää vastausta, että ”kaikki menee”. Oon käynyt läpi heavy-, EDM-, pop- ja rock-vaiheet, ja tällä hetkellä suosikkeihini kuuluvat muun muassa Kake Randelin ja Jenni Vartiainen. Räppi tosiaan kolahti kovaa 2000-luvun alkupuolella ja sen jälkeen se on ollut aika iso osa elämää. Ulkomaalaisista hip hop -artisteista mieleen nousee etenkin Ludacris, joka oli mun kohdalla vaikutusvaltaisin ”käännyttäjä” räpin pariin. Ludan flow on ihan yli muiden ja läpät ovat todella osuvia. Räppipiireissä mut tunnettiin jossain vaiheessa nimellä Luda, koska fanitin kyseistä artistia niin paljon. Suomalaisista nimistä top kolmosessa ovat Paperi T, Kalle Kinos ja Tykopaatti.

Tänä vuonna järjestetään siis kahdeksannet Blockfestit. Mitä uutta saamme nähdä ja kokea?

Suurin uutuus Blockfesteillä on tietysti Ratinan stadion, jonka otamme nyt käyttöön kahden muun lavan lisäksi. Stadionin hyödyntäminen tuplaa osallistujamäärän ja lisää festivaalin palvelujen laatua ja yleistä elämyksellisyyttä. Ratinanniemessä sijaitsevalle telttalavalle nousee niin ikään monipuolinen kattaus kotimaisia ja ulkomaisia nimiä. Ratinan rantatien läheisyydessä olevalla kolmannella lavalla, joka tunnettiin ennen ns. kakkoslavana, syvennetään tapahtuman profiilia entisestään sekoittelemalla rap-musiikin kanssa mm. rockia, jazzia ja spoken wordia. Kyseisen kolmoslavan yhteyteen tulee Red Bullin kanssa yhteistyössä toteutettava alue, johon rakennetaan ainakin pari skeittiramppia ja oma anniskelualue.

Myös ruokapuolella lisäämme palveluita: paikan päältä löytyy entistä isompi ja monipuolisempi ruokamaailma, josta löytyy niin paikallisia makuja kuin tuulahduksia ympäri maailmaa. Uusitun exclusive-alueen tarjoilusta vastaa Hans Välimäki, jonka kanssa yhteistyö on toiminut mutkattomasti ja jonka kanssa jaamme pitkälti hyvin samanlaisen vision siitä, mitä ja miten festareilla halutaan syödä. Vielä yhtenä mainitsemisen arvoisena uutena asiana on graffititaiteen SM-kilpailut, jotka pidetään festareilla lauantaina, mutta niistä lisää myöhemmin.

Fyysisen laajentumisen lisäksi artistikattaus on luonnollisestikin suurempi kuin koskaan ennen. Meillä on aika lailla genren ääripäät edustettuina: toisella lavalla Suomen suosituin artisti Cheek ja toisella lavalla esimerkiksi monitaiteellisesti itseään ilmaiseva Dxxxa D, joka voi esiintyä vaikka folioasussa. Ollaan alusta saakka Blockfest-tiimin kanssa tähdätty siihen, että kotimaista musiikkia on monipuolisesti tarjolla. Parhaimmillaan hittilistojen kärkiartistien seuraaja voi löytää vaihtoehtoisemman musiikin puolelta uuden kiinnostavan artistin, ja miksei päinvastoinkin.

Blockfestien takana on tehokas tuotantokoneisto. Miten se toimii niin hyvin vuodesta toiseen?

Mitään yhtä tiettyä asiaa en osaa mainita, mutta eräs seikka on varmastikin se, että Blockfestien ydintiimi, joka jakaa saman arvomaailman ja vision, on pysynyt samana. Ajatuksemme menevät yhteen lähes saumattomasti ja olemme kaikki tekemässä samaa tapahtumaa hyvin kunnianhimoisesti. Tämä on meille kaikille aidosti tärkeä juttu. Yöunet jäävät melko lailla toissijaisiksi festareiden aikaan. Mutta muistamme myös rohkeasti ulkoistaa joitain osa-alueita ammattilaisille, jotka osaavat hommansa. Ei tule tietenkään unohtaa ajoituksen merkitystä – aloitimme Blockfestit vuonna 2008, jolloin alkoi tavallaan uusi suomalaisen hip hopin nousukausi. Ensimmäisenä vuonna festareilla oli 2000 ihmistä ja nyt arvioitu yleisömäärä on 50 000, mikä kertoo myös koko hip hop -genren suosion kasvusta.

Festareiden toteuttaminen vaatii paljon työtä ja paineensietokykyä. Miksi teet tätä?

Aluksi kaikki osallistuminen kulttuurin tekemiseen ylipäätäänkin oli jonkinlaista takaisinmaksua artisteille, koska koin saavani heiltä paljon sisältöä elämääni musiikin kautta. Nyt kun teen Blockfestejä, joissa yleisö ja esiintyjät nauttivat, tunnen tekeväni palkitsevaa duunia. Saan olla mukana toteuttamassa tapahtumaa, joka tarjoaa niin monelle niin paljon hyvää fiilistä. Tapahtumanjärjestäjälle on hienointa se fiiliksien tuottaminen, oli sitten kyse pienimuotoisista synttärijuhlista tai Blockfesteistä. Ja ennen kaikkea upeeta on se, että pystyy jotenkin vielä ylittämään yleisön odotukset.

Kerro vielä lopuksi, mitkä kolme asiaa kiehtovat Tampereessa eniten.

Ensimmäisenä on mainittava tamperelainen kulttuuri, johon mulle sisältyvät perinteet, arvokkuutta henkivä arkkitehtuuri punaisine tiilirakennuksineen ja rento meininki, joka kaupunkilaisista välittyy. Toisena asiana on Tammela, jossa itsenäistyin siinä vuoden 2010 paikkeilla. Paikka on itselleni läheinen, koska se sijaitsee tavallaan ihan kaupungin ytimessä, mutta kuitenkin vähän sivussa. Tammela on rauhallinen, lähinnä leppoisten opiskelijoiden ja vanhuksien asuttama kaunis alue. Kolmantena asiana varmastikin sitten Tampereen Ilves, jota on tullut kannatettua pienestä pitäen. Mä olen ihan valmis asumaan täällä vaikka koko elämäni!

Kiitos, Mikko!

Ja kiitos koko Blockfest-tiimille isosta työstä, joka tuottaa tuhansille paikallisille ja ulkopaikkakuntalaisille suuria elämyksiä urbaanikulttuurin parissa! Blockfestit järjestetään Ratinassa 21.8.–22.8. Lisää megatapahtumasta voit lukea täältä.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.