Lyhyttä ja tamperelaista

On taas se aika vuodesta, kun elokuva-alan ihmisten huomio kiinnittyy Tampereelle. Legendaariset Tampere Film Festival -elokuvajuhlat järjestetään 4.–8.3. Esityspaikkoina ovat tuttuun tapaan Elokuvakeskus Niagara, Finnkino Plevna ja Klubi & Pakkahuone. Tampere Film Festival on kansainvälisesti ja paikallisesti yksi merkittävimmistä lyhytelokuvafestivaaleista, ja organisaatio tarjoaa osallistujille ja medialle runsaan kattauksen oheisohjelmaa ja sosiaalisia tapahtumia. Festivaalit pyrkivät vuosittain muistuttamaan katsojia siitä, miten elokuva voi olla jotain paljon enemmän kuin ohimenevää viihdettä. Elokuvan historia ja erilaiset elokuvan tekemisen mahdollisuudet puhuttelevat niin järjestäjiä kuin tuomareitakin.

LE COOL Tampere suosii paikallista kulttuuria ja kannustaa sen tekemiseen. Olemme poimineet Tampere Film Festivalin kotimaisen sarjan joukosta viisi tamperelaista tuotantoa, jotka kamppailevat 5 000 euron pääpalkinnosta ja Suudelma-patsaasta. Kaikki viisi tuotantoa kilpailevat alle 30-minuuttisten sarjassa, ja näin ollen rahapotin lisäksi voittajaelokuva etenee kilpailemaan Yhdysvaltain elokuva-akatemian lyhytfiktion Oscar®-palkintoehdokkuudesta.

Viittä tamperelaistuotantoa ei yhdistä ainoastaan paikkakunta vaan myös koulu. Suuri osa elokuvien tekijöistä on nykyisiä tai valmistuneita Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoita. LE COOL Tampere ei voisi olla ylpeämpi kunnianhimoisista ja menestyneistä nuorista elokuvantekijöistä ja tamperelaisista tuotannoista. LE COOL Tampere esittelee kaikki viisi kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan tamperelaista elokuvatuotantoa: fiktiot Orchard Road (ohj. Ida-Maria Olva) ja Pauli (ohj. Jesse Jalonen), animaatio Karkuri (ohj. Kalle Raittila) ja kokeelliset elokuvat Teemapuisto (ohj. Risto-Pekka Blom) ja Gimme Winter and You Can Keep the Rest (ohj. Leena Lehti).

OrchardRoad-LE-COOL-Tampere

Orchard Road (draamakomedia)

Orchard Road on noin 9-minuuttinen feel good -elokuva nokkelasta isästä, joka on valmis tekemään kaikkensa, jottei perheen taloudellinen ahdinko pilaisi hänen poikansa syntymäpäivää. Alexin (9) lahjatoive jalkapalloreissusta Old Traffordille on hänen työttömän isänsä kukkarolla utopiaa. Manchesterin sijaan matka käykin kaatosateessa kohti Orchard Roadia, jossa odottaa isän junailema suuri seikkailu. Isä huomaa Alexin olevan skeptinen lahjansa suhteen – riittääkö huippusalainen sissihyökkäys sittenkään peittoamaan tähtifutaajien loistetta? Orchard Road on tiettävästi suomalais-pohjoisirlantilaisena elokuvaproduktiona ensimmäinen lajiaan. Elokuvan on tuottanut belfastilainen pientuotantoyhtiö Lamb Films. Elokuvan esituotanto tehtiin Belfastissa, kuvaukset Armagh’n kreivikunnassa Pohjois-Irlannissa ja jälkituotanto Tampereella. Orchard Roadin työryhmässä on viisi Tampereen ammattikorkeakoulun elokuvaopiskelijaa: ohjaaja Ida-Maria Olva, käsikirjoittaja ja apulaistuottaja Leevi Ikonen, leikkaaja Otto Laakso, äänisuunnittelija Ilmari Hietala sekä säveltäjä Veli-Pekka Pehkonen.

Pauli-LE-COOL-Tampere

Pauli (draama)

Elokuva on kertomus Paulista, joka kohtaa kriittisen iän kynnyksellä merkittävän vastoinkäymisen. Pauli on 16-vuotias, kun hänen äitinsä ja isäpuolensa eroavat. Kiintymys ja luottamus isähahmona toimineeseen isäpuoleen saavat Paulin muuttamaan hänen luokseen. Elokuva käsittelee vaikeaa aihettaan nuoren päähenkilön näkökulmasta, jolloin elokuvaan tulee raskaita kysymyksiä: nuoren miehen identiteetti, vanhemmuuden merkitys, omat tavoitteet ja toiveet sekä suhde aikuisuuteen. Reilu 22-minuuttinen draama on ohjaaja Jesse Jalosen lopputyöprojekti TAMKin elokuvan ja television koulutusohjelmaan. Nykyään Jalonen opiskelee elokuva-alaa Aalto-yliopistossa Helsingissä. Paulin työryhmässä kaikki olivat Tampereen ammattikorkeakoulun kasvatteja: ohjaaja ja käsikirjoittaja Jesse Jalonen, kuvaaja Lauri Harju, äänisuunnittelija ja äänittäjä Joni E. Heinonen, tuottaja Juho Fossi ja leikkaaja Riku Leino. Pauli näytettiin viime vuonna mm. Oulun kansainvälisillä elokuvajuhlilla, Kööpenhaminassa nuorten elokuva-alan ammattitapahtuma Nordic Talentsissa ja Helsingin lyhytelokuvafestivaaleilla.

Karkuri-LE-COOL-Tampere

Karkuri (animaatio)

Tamperelaisen Kalle Raittilan ohjaama 15-minuuttinen animaatio Karkuri tarttuu ajankohtaiseen ja traagiseen maailmantilanteeseen. Karkurissa tarkastellaan Syyrian konfliktin syntyä Syyrian armeijassa palvelleen sotilaslääkärin kertomana. Hän kertoo omien kokemuksiensa kautta korruptiosta, sunnimuslimeihin vuosikymmeniä kohdistuneesta syrjinnästä, sotaa pakenevien nälänhädästä naapurimaiden pakolaisleireillä, muiden maiden välinpitämättömyydestä ja tavallisten kansalaisten radikalisoitumisesta. Kertoja on sittemmin saapunut Suomeen turvapaikanhakijana. Raittila työskentelee Pirkanmaan elokuvakeskuksessa mediapedagogina ja ohjaa elokuvatyöpajoja mm. päiväkodeissa ja kouluissa. Raittilan töitä on nähty televisiossa ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Mediakasvatuksen lisäksi Raittila on monipuolinen ja osaava elokuvantekijä: hän ohjaa, kuvaa ja leikkaa. Raittila on käsitellyt töissään mm. ilmastonmuutosta, koulukiusaamista, kuluttamista, maahanmuuttoa ja ympäristöä.

Gimme-WinterLE-COOL-Tampere

Gimme Winter and You Can Keep the Rest

Gimme Winter and You Can Keep the Rest -teoksen on ohjannut Tampereella taiteen parissa työskentelevä Leena Lehti. Elokuva on kokeellinen mykkäfilmi, joka kertoo grönlantilaisen tutkimusretkeilijä Knud Rasmussenin (s.1879) rahoituksen hakumatkasta. Kun rahoitusta ei millään löytynyt, Rasmussen suuttui ja huusi: ”Give me snow, give me dogs; you can keep the rest!” Teos käsittelee eteenpäin hiihtämistä, pakkomielteistä oman päämäärän toteuttamista. Toisaalta filmi on myös kaunis teos unelmasta ja talvesta haltioitumisesta, ja videon visuaalinen ilme tavoittelee jään, lumen ja talven tuntua. Lehti kuvaa työtään seuraavasti: ”Koska teoksen tarina on varsin avoin, voi sitä tulkita myös rakkaus/erotarinana. Katsoja päättäköön.” 3,5-minuuttisen teoksen tekijä on valmistunut taiteen maisteriksi ja kertoo videoinstallaatioiden, dokumenttielokuvien ja kaitafilmien olevan hänen intohimonsa.

Teemapuisto-LE-COOL-Tampere

Teemapuisto

Future Shorts Finland -lyhytelokuvafestivaalien yhtenä perustajajäsenenä tunnettu elokuvantekijä Risto-Pekka Blom on saanut tuoreen vajaa 5-minuuttisen Teemapuisto-elokuvansa kilpasarjaan mukaan. Teemapuisto on kokeellinen videoteos ostoskeskuksen ilmatäytteisestä hahmosta. Ohjaaja kuvaa elokuvaa synopsiksessa näin: ”Opit omistamaan. Et ole velkaa kellekään. Tulet saamaan kaiken.” Risto-Pekka Blom on tehnyt monia kokeellisia lyhytelokuvia ja videoteoksia, joita on esitetty lukuisilla festivaaleilla yli 20 eri maassa. Blomin taiteelliset juuret kytkeytyvät myös entiseen Tampereen taiteen ja viestinnän laitokseen.

Hymyjen-maa-LE-COOL-Tampere

Tamperelainen osaaminen ei rajoitu ainoastaan artikkelissa esitettyihin tuotantoihin, vaan mm. seuraavat tekijät ovat tamperelaisia elokuvakasvatteja, jotka ovat aikoinaan valmistuneet Tampereen omasta taideuunista, eli entisestä Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta (nyk. Tampereen ammattikorkeakoulun media-alan koulutus): Joonas Berghäll (Äidin toive), Hannaleena Hauru (Säälistäjät) Pekka Saari (Birdhouse), Sakari Suuronen (Urasuunnitelmia) ja Hanneriina Moisseinen (Syntymäpäivä). Lisäksi Jussi Hiltusen ohjaamassa Perintö-elokuvassa on Petra Forstenin käsikirjoitus, ja elokuvassa Hymyjen maa Mikko Koskisen musiikki ja Joni Luomasen kuvaus ja leikkaus sekä käsikirjoitus yhdessä Heikki Häkkisen kanssa.

Tutustu esitysajankohtiin ja festivaalien muuhun tarjontaan täältä.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöä



Paikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.