Säveltäjä ja moni-instrumentalisti Lauri Porra tunnetaan ehkä parhaiten metalliyhtye Stratovariuksen riveistä. Porra saapuu esiintymään Tampereelle 3.–6.11.2016 järjestettävään Tampere Jazz Happeningiin oman Flyover Ensemble -bändinsä kanssa. Lue, mitä artisti odottaa festareilta ja mitä kaikkea muuta hänellä on työn alla juuri nyt.
Moi, Lauri! Sinä työskentelet varsin laaja-alaisesti musiikin saralla. Olet soittanut monissa bändeissä sekä tehnyt soolouraa. Lisäksi olet säveltänyt teoksia sinfoniaorkestereille sekä tehnyt paljon muun muassa elokuva- ja televisiomusiikkia. Miten sinusta tuli muusikko? Ja miten olet päätynyt tekemään näin moninaisia juttuja?
Olen neljännen polven muusikko. Aloitin sellonsoitolla 6-vuotiaana, ja 14-vuotiaana vaihdoin bassoon. Sittemmin olenkin alkanut soittamaan vähän kaikenlaisia soittimia. Minua on aina kiinnostanut kaikenlainen musiikki, ja minulle paras tapa oppia uusista tyyleistä ja kulttuureista on ollut heittäytyä ja lähteä vaan kokeilemaan ja oppimaan.
Olet tosiaan myös erilaisten instrumenttien monitaituri, ja musiikkityylejäkin repertuaariisi mahtuu melkoinen kirjo. Onko jokin niistä muita rakkaampi? Jos on, miksi?
Basso on minulle selkein ykkössoitin, koska olen opiskellut sitä selkeästi eniten. Olen intohimoinen soitinkeräilijä, ja muita soittimia soitan hyvin mutu-meiningillä. Etenkin työssäni elokuvasäveltäjänä se on kätevää, joskus ihan parilla äänellä saa hyvää sävyä aikaiseksi. Juuri äsken soitin bassonokkahuilua Napapiirin sankarit 3:n musaraitaa varten.
Millaista musiikkia itse kuuntelet mieluiten? Onko sinulla suosikkiartisteja?
Musiikkimakuni on laaja. Jos katselee kuuntelutottumuksiani, tunnun kuuntelevan eniten vahvatunnelmaista instrumentaalimusaa. Suosikkiartistit menevät hyvin kausittain, viime aikoina on maistunut etenkin Rautawaara, Lindberg, Mika Wainio ja Tame Impala. Olen myös kuunnellut paljon räppiä.
Tulet esiintymään Tampere Jazz Happeningiin Flyover Ensemblen kanssa. Millainen keikka teillä on luvassa? Mitä itse odotat esiintymiseltä ja koko festarilta?
Keikka omalla bändillä Tampere Jazz Happeningissä on ollut pitkäaikainen unelma. Festari on mielestäni yksi Suomen parhaista ja mielenkiintoisimmista festareista, ja toivon tietenkin, että tupa on täynnä ja saadaan maaginen meno ja voimakas esitys aikaan. Keikan jälkeen unelmoin pääseväni jälleen legendaariseen Telakan saunaan.
Joka ainoassa haastattelussa otetaan varmasti kyllästymiseen asti esiin se tosiasia, että Jean Sibelius oli sinun äitisi isoisä. Mutta pakkohan se on mainita, on se niin siistiä! Oletko kokenut sukulaisuutesi säveltäjäsuuruuteen ennemminkin taakkana vai jonkinlaisena voimavarana?
Sehän on kunnia vaan. On vaikea kommentoida sitä sen enempää, kun en tiedä, minkälaista ei olisi olla sukua suurelle säveltäjälle. Kaikki tyynni olen ylpeä suvustani kaiken kaikkiaan, vaikka ei se itsessään minusta teekään yhtään mitään.
Millainen on sinun suhteesi klassiseen musiikkiin? Mitähän Janne puolestaan mahtaisi tuumata sinun tekemisistäsi?
Kuten kaikki muukin musiikki, klassinen on hyvin lähellä sydäntäni. Jannen tuumailuista en osaa sanoa – ainakin se tiedetään, että hän oli avaramielinen muusikko, joka osoitti kiinnostustaan myös mm. jazzmusiikkia kohtaan.
Kerro vielä lopuksi, millaisia projekteja sinulla on työn alla. Miltä näyttää tulevaisuus?
Teen parhaillani paria elokuvascorea ja valmistelen orkesteriteosteni levytystä. Sitten on muutamia muitakin musatilauksia ja läjä kaikenlaisia suunnitelmia, joita koetan jalostaa. Stratovariuksella on Suomen-kiertue tulossa, ja Flyover Ensemblellä ollaan menossa Méxicoon Euro Jazz -festivaaleille.
Kiitos, Lauri!
Lauri Porra ja Flyover Ensemble esiintyvät Telakalla perjantaina 4.11. Laurin omat nettisivut löydät täältä: www.lauriporra.com.
Kuva: Jarmo Katila