Laura Happo

Valokuvaaja Laura Happo toimii muun muassa Design On Tampere -yhdistyksessä ja kuvaa muotikuvia yhdistyksen DOT-lehteen. Kuvajournalistin koulutuksen saanut nainen saa onnekseen tehdä monenlaisia töitä valokuvaajana. Seuraava oma näyttely RAJA avautuu perjantaina 26.8. Ravintola 931:ssä Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikon avajaisten yhteydessä.

Moi, Laura! Kerro vähän itsestäsi valokuvaajana.

Mitä ja ketä tahansa voi kuvata kauniisti, sillain mä ajattelen valokuvaamisesta. Etsin mieluummin sitä kauneutta kuin shokkiefektejä. Ja sitten taas, kauneusmotiivit täytyy aina tulla haastetuksi, jotta voi löytää jotakin uutta esittämisen tapaa. Valokuvaajana olen nuori ja olen aika avoin uusille oivalluksille. Valokuviin haluaisin aina palasen jotakin pientä mystiikkaa, ja joskus se onnistuu. Minulle valokuva on dokumentaarisimmillaankin aina hiukan irrallaan todellisuudesta, ja se siinä kai kiehtookin: ajan ja paikan ja henkilön ja esineiden yhdistelmät luovat pysäytettyjä kokonaisuuksia. Niitä minä jahtaan ja rakennan.

Olet työskennellyt monella valokuvauksen saralla: olet tehnyt muotikuvauksia, valokuvajournalismia, henkilökuvauksia, valokuvataidetta. Yhdistääkö näitä projekteja jokin? Voitko valita työsi?

Onnekkaasti näitä projekteja ei yhdistä oikeastaan mikään! On vapauttavaa tehdä valokuvan kanssa vähän kaikkea. Kuvajournalistin koulutukseni takia olen joutunut pohtimaan valokuvan totuuden rajoja melko paljonkin. Tiukka journalistinen valokuvamaailma on mielestäni toisaalta yhtä kaukana ja yhtä lähellä todellisuutta kuin mikä tahansa muu valokuva. Muoti- ja valokuvataideprojektit ovat auttaneet ilmaisun vapauttamisessa ja sitä etsin edelleen. Samasta sammiosta voi mielestäni kuitenkin ammentaa niin journalismin kuin valokuvataiteen puolella.

Töitäni en todellakaan voi valita, elämäntavan kyllä. Olen valinnut elää keskellä erinäisiä keskeneräisiä projekteja, joiden kanssa sukkuloin työtehtävistä toiseen. Onnekkaasti olen saanut tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat hyvän puolella. Se jatkukoon!

RAJA-niminen näyttelysi aukeaa Ravintola 931:ssä Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikon yhteydessä perjantaina 26.8. Millainen näyttely se on?

Teossarja RAJA pohtii luonnon, kaupunkitilan ja käyttöesineiden rajoja. Jos olemisen ja esineiden rajakoodit purkaa, syntyy salaperäisiä asetelmia, jotka ovat samalla totta. Kuvat ovat leikkiä todellisuudella ja rajoilla, mutta vakuuttavat olevansa totta.

Millaisia projekteja siintää tulevaisuudessa?

Galleria Nykyajassa Tampereella avautuu 2.9. ruoka-aiheinen ryhmänäyttely, jossa olen mukana. Dokumentaarinen, syömishäiriöstä paranemista käsittelevä kuvasarja on nähtävillä siellä kuukauden ajan. RAJA taas on jatkuva projekti, jota tulen vielä kuvaamaan lisää. Siitä laajempi kokonaisuus on valmis ensi keväänä. Vielä tämän vuoden puolella pitäisi myös ilmestyä kaupunkiasumista käsittelevä kirja, jossa olen kuvaajana. Kirja sijoittuu Tampereen Kiinanmuurin taloyhtiöön ja kertoo tarinoita seinien sisältä. Toivottavasti tulevaisuudessakin saan tehdä vähän kaikkea, se on opettavaista.

Olet mukana muotoilu- ja kaupunkikulttuuria edistävän Design On Tampereen toiminnassa. Millaisena designkaupunkina sinä näet Tampereen?

Tampere olisi ihan mieletön designkaupunki varmasti kaikkien muidenkin mielestä, jos vanha arkkitehtuuri olisi aikoinaan jätetty purkamatta. Design on hassu sana – minulle se tarkoittaa jotakin harkittua, suunniteltua ja kestävää. Tamperelainen vaatemuotoilu on helppo mainita yhtenä asiana, jossa on paljon osaamista ja potentiaalia. Sen saralla on myös yritteliäitä ja hyviä tyyppejä niiden merkkien takana. Itselleni on tärkeää säilyttää kaupunkikulttuurissa ja -suunnittelussa vapaat tilat, jonne pääsee ilman pääsymaksua. Metsät ja järvet ovat Tampereella aivan keskustan tuntumassa, eikä rantaviivaa saa rakentaa täyteen asutusta. Myös tyhjyys on suunnittelua.

Mikä on parasta Tampereella juuri nyt?

Kalevan kaupunginosa. Muutimme juuri söpöön pikkukotiin keskelle Kalevaa, täällä on kotoisaa. Lyhyt matka Tammelantorille ja Näsijärvelle!

Kiitos, Laura!

Lauran RAJA-näyttely on esillä Ravintola 931:ssä (Kehräsaari B) 26.8.–4.10. Ryhmänäyttely Jokapäiväinen ruokamme on esillä Galleria Nykyajassa (Kauppakatu 14) 2.9.–4.10. Lauran töihin voit tutustua myös verkossa osoitteessa laurahappo.com.

Lauran kuva: Jenni Niemelä-Nyrhinen

sitruunapuu_Laura-Happo-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.