Konsta Leppänen

Konsta Leppänen kiinnostui valokuvaajana alunperin dokumentaarisesta kuvaamisesta. Työtehtävät ovatkin vieneet häntä muun muassa maailman kriisialueille, mutta nyttemmin linssin edessä on yhä useammin rakennettuja asetelmia. Mekin saimme ammattilaisvinkin siitä, miten vaikkapa Instaan ladattavista ruokakuvista saa entistä parempia.

Moi, Konsta! Kerro vähän itsestäsi valokuvaajana. Miten olet päätynyt alalle ja millaiset näkemykset työtäsi ohjaavat

Minusta piti tulla toimittaja, mutta ostettuani kameran en oikein saanut laskettua sitä käsistäni. Niinpä vaihdoin Tampereen yliopistossa pääaineeni tiedotusopista kuvajournalismiin, enkä ole juuri katsellut taakse. Valokuvaus aiheuttaa väkeviä onnistumisen kokemuksia ja jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta.

Toimit monella valokuvauksen saralla. Olet muun muassa ottanut henkilökuvia aikakauslehtiin, napsinut potretteja julkisuuden henkilöistä, dokumentoinut tapahtumia maailmalla ja taltioinut suomalaista maisemaa. Millaiset työt ovat kaikkein mieleisimpiä?

Valokuvaus kulkee omia, odottamattomia reittejään, ja minä yritän pysyä perässä. Kun aloitin valokuvauksen, dokumentaarinen kuva tuntui kaikista tärkeimmältä. Matkat kriisialueille Egyptiin ja Ukrainaan olivat aikanaan uran huipentumia. Sittemmin työtehtävät ovat vieneet enemmän rakennetun kuvan pariin, oli sitten kyse potreteista, mainoskuvista tai ruokakuvista. Sen myötä myös into- ja kunnianhimo suuntautuu sille saralle. Yritän kuitenkin pitää juureni mielessä ja palata aika ajoin journalistisen kuvan pariin.

Kuten mainitsit, myös ruoka on lähellä sydäntäsi. Sinut nähdään sunnuntaina 25.9. Galleria Nykyajassa yhdessä ruokatoimittaja Elina Ylitervon kanssa osana Jokapäivänen ruokamme -näyttelyä järjestettävää tilaisuutta opastamassa hyvännäköisten ruokakuvien ottamiseen. Kerro meillekin jokin vinkki, millä Instaan ladattavasta sapuskakuvasta saisi entistä paremman.

Kuten kaikessa valokuvauksessa, valo on tärkein. Valolla on aina suunta, luonne ja väri. Paras (tai ainakin hallittavin) on tasainen, pehmeä luonnonvalo, eli napsauta valot pois ja mene ikkunan ääreen.

Olet osa 11-kollektiivia. Kerrotte nettisivuillanne olevanne dokumentaaristen valokuvaajien ryhmä, joka ajaa uuden suomalaisen kuvajournalismin asiaa ja joka tarkastelee taiteen ja dokumentarismin rajapintaa. Kerro vähän lisää teistä ja missiostanne.

11 syntyi viisi vuotta sitten yliopistolla nuorten kuvaajien halusta tehdä merkityksellistä valokuvaa ja auttaa toisiaan luovassa prosessissa. Vaikka puhumme dokumentaarisuudesta ja taiteesta, pääasia on ollut alusta asti oikeastaan paeta noita ulkoisia määritelmiä ja tehdä omaehtoista valokuvaa.

Miltä näyttää tulevaisuutesi valokuvaajana? Millaisia asioita tahtoisit työssäsi saavuttaa?

Ainakin lähitulevaisuus näyttää hyvin kiireiseltä. Toivon mukaan saan jatkossakin kiinnostavia toimeksiantoja, joista jokainen on hieman haastavampi, hieman suurempi ja hieman kauniimpi kuin edellinen. Toivottavasti saan myös järjestettyä aikaa joidenkin omien projektien jalkauttamiselle.

Kerro vielä lopuksi, mikä on parasta Tampereella juuri nyt.

Parasta Tampereella on parturiliike Dick Johnson, vaatemerkki Vaella ja Kauppahallin lounaspaikat ja ruokamyymälät.

Kiitos, Konsta!

Konstan valokuvausvinkkejä kuulet siis Valokuvakeskus Nykyajassa sunnuntaina 25.9. klo 13. Konstan töihin kannattaa käydä tutustumassa osoitteessa: www.konstakuva.com.

Konsta-Leppanen-kansi-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.