Kielo Kärkkäinen

Kielo Kärkkäinen on laulaja ja lauluntekijä, jonka nimi on vilahdellut viime aikoina usein tapahtumakalentereissa. Taitavalla artistilla onkin monta rautaa tulessa, ja oman musiikin tekemisen ja esiintymisten ohella hän myös opettaa laulua – ja valaa uskoa kaikkiin meihin vähemmän kauniilla lauluäänellä siunattuihin hoilaajiin.

Moi, Kielo! Sinun nimesi on viime aikoina pompsahdellut esiin tiiviiseen tahtiin tamperelaisella keikkakentällä. Kerro vähän itsestäsi.

Terve! Mä olen Riihimäeltä Espanjan kautta Tampereelle kotiutunut laulaja ja lauluntekijä. Valmistuin kolme vuotta sitten teatterimuusikoksi ja nyt teen laulajana freelancehommia, lähinnä esiintyen ja opettaen.

Antti Hyarttin ja Anri Tuohimäen kanssa muodostamasi trio Belize esittää pääosin espanjankielistä musiikkia. Sooloartistina teet musiikkia suomeksi. Miten muuten kuin kieleltään nämä projektit eroavat toisistaan?

Belize keskittyy omaan akustiseen sointiinsa, ja teemme Antin kanssa biisit yhdessä. Tarinankerronta on espanjaksi erilaista, vaikka aiheet ovatkin osin samoja kuin sooloprokkiksen biiseissä. Kun kirjoitan espanjaksi, saan teksteihin enemmän välimatkaa ja puhun ikään kuin koko trion suulla. Belize on meidän kaikkien kolmen bändi, ja tekemisen suunta myös päätetään yhdessä, sooloartistina huitelen oman mieleni mukaan. Belize esittää selvemmin trova-pohjaista laulelmaa, eli juuret ovat latinalaisamerikkalaisessa lauluntekijäperinteessä. Soolobiiseissä yhdistyvät folk, jazz ja iskelmä.

Vaikuttaako laulun kieli jotenkin esiintymiseesi? Voisitko esittää lauluja vielä jollakin kolmannella kielellä?

Laulun kieli voi vaikuttaa äänen väriin, mutta myös itsessä aktivoituvaan tarinankertojaan. Mulla on eri kokemus itsestäni eri kielillä, ja se näkyy tavassa olla kontaktissa yleisöön. Jazzia laulan englanniksi ja olisikin hyvä, jos suhde siihen kieleen olisi syvempi. Ehkä täytyy joskus muuttaa talveksi New Yorkiin.

Esiinnyt tulevana lauantaina Annikki Acoustic -minifestivaalilla Pihla Heikintyttären kanssa, ja parin viikon päästä vuorossa on Maailmantango-festivaali. Ilmeisesti myös viimeistelet kokopitkää levyä. Elät siis kiireisiä aikoja, vai mitä? Miltä muuten näyttää lähitulevaisuutesi?

Kyllä! Ihanan kiireisiä! Viime viikolla äänitettiin karhunosa soololevystä, jolla soittavat kreisin timanttiset Tuomas Luukkonen, Ville Rauhala, Juppo Paavola, Sami Sippola ja Anri Tuohimäki. Myös Belize äänittää debyyttialbuminsa tulevana viikonloppuna. Niistä tulee hienoja lättyjä, ja etsin molemmille paraikaa julkaisijaa. Tulevan talven aikana on tarkoitus keikkailla kiihtyvällä tahdilla ja julkaista nuo levyt. En voisi parempaa kuvitella.

Oman musiikin tekemisen ohella annat lisäksi laulutunteja. Voiko kuka tahansa oppia laulamaan?

Kyllä, jokainen voi oppia lisää omasta äänestä, kropan hallinnasta, hengityksestä ja musasta. Mä opetan Tampereen Laulukoulussa, jonne ei ole pääsykokeita eikä tasovaatimuksia. Sisään vaan ja hommat rullaamaan! Meillä on kiva henki ja monenlaisia kursseja tavallisten laulutuntien lisäksi.

Millaisia terveisiä lähettäisit sille viitosen koululaulussa saaneelle tyypille, josta silti on kiva hoilata lempibiisejään?

Laulaminen on jokaisen synnyinoikeus! Koulujen laulukokeet, joita varten ihmiset eivät ole saanut laulunopetusta, ovat omiaan vain synnyttämään vääriä käsityksiä omasta äänestä. Äänenkäyttö on herkkää hommaa, ja kilpailu tai koetilanne harvalle lempein tai hedelmällisin alusta nauttia omasta äänestä. Lisää hoilausta! Mä olen vakuuttunut, että jos antaa itsensä laulaa, alkaa myös elää enemmän.

Kerro vielä lopuksi, mikä Tampereella on parasta juuri nyt.

Alan yhdessä laulaja Ilaria Tuccin kanssa vetää jazzjameja Telakalla kuun viimeisinä sunnuntaina! Vakibändissä soittavat Riku Poramo, Samanna-orkesterin Anna Pesonen sekä Hot Heros -velhot Janne Tuomi ja Sami Sippola. Ensimmäisiin jameihin voi tulla yleisöön ja soittamaan 25.9. Näissä iltamissa voi tulla kuumat paikat!

Nähdään Annikki Acousticissa, Maailmantangoilla ja jameissa!

Kiitos, Kielo!

Kielon näet siis livenä lauantaina 3.9. Annikki Acoustic -minifestivaalilla (Annikinkuja 2, klo 15.30–16), keskiviikkona 14.9. Maailmantango-festivaalin ennakkoklubilla Ravintola Kivessä (Keskustori 2, klo 19) sekä sunnuntaina 25.9. Telakalla (Tullikamarin aukio 3).

Facebookissa voit seurata Kielon kuulumisia täällä ja Belizen tuulia täällä.

Kuva: Jyri Pitkänen

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.