Katri Kallio

Katri Kallio kuvaa ihmisiä pilke silmäkulmassa ja uskoo, että jokaisesta saa hyviä kuvia. Katrilla on tatuointitaiteilija Titta Niemelän kanssa Rock ’n’ Tits -niminen valokuvaprojekti, jonka kolmannen kierroksen satoa nähdään tänä syksynä Tampereen baareissa.

Moi, Katri! Teet pääasiassa henkilökuvausta. Mikä on ”sun juttusi” valokuvauksessa?

Haluan tuoda henkilökuvissa persoonallisuutta esille pieni pilke silmäkulmassa – hetkiä kuvina, jotka jäävät mieleen ja kertovat tarinaa sekä tunteita. Mottoni on, että jokaisesta henkilöstä saa hyviä kuvia. Tähän tarvitaan ennakkosuunnittelua, vuorovaikutusta kuvauksissa kuvaajan ja kuvattavan kesken sekä tärkeimpänä rento tunnelma.

Lähden rakentamaan kuvaa kuvattavan ajatusten ja preferenssikuvien pohjalta, joita vaihtelen kuvattavan kanssa. Näin ei kuitenkaan aina ole. Joskus täytyy vaan heittäytyä tilanteeseen ja rakentaa kuva ilman ennakkomateriaalia. Näissä tilanteissa mitataan se kuuluisa ammattitaito.

Rakastan isoja ja näyttäviä elementtejä kuvissa, mutta joskus pieni päänkääntö ja oikeanlainen ilme kuvassa ajavat saman asian. Pienestäkin saa isoa ja näyttävää. Kuvalle ja sen muodostumiselle timantiksi on annettava oma aikansa kuvauksissa, ja varaankin useasti aikaa jopa liian paljon siihen nähden, mitä oikeasti tarvitsee.

Olet tehnyt erinäisiä hommia myös musiikkivideoiden ja muun muassa burleskin parissa. Millaiset työt ovat mieluisimpia?

Mieluisimmat työt ovat sellaisia, missä ihmisillä ajatukset kohtaavat sen suhteen, millaista juttua lähdetään tekemään. Alkuinnostus ja lopputuloksen näkeminen ovat palkitsevia hetkiä, kun on tajunnut, millaisia asioita pystyy tekemään.

Sinulla ja tatuointitaiteilija Titta Niemelällä on yhteinen projekti Rock ‘n’ Tits. Kerro vähän projektista. Mistä se sai alkunsa? Mikä on ollut tavoitteenne?

Vuonna 2013 olin Titalla asiakkaana. Hän tiesi, että valokuvaan, ja kysyi tatuoimisen yhteydessä: ”Kuinka valokuvanäyttely syntyy?”. Lyhyen keskustelun tuloksena huomasimme, että olemme samalla aaltopituudella. Tuosta hetkestä lähti idea tehdä omannäköinen valokuvien sarja.

Aloimme ideoida erilaisia teemoja ja ylipäätään sitä, minkälaisia valokuvia on mahdollista ottaa. Ensimmäiseksi teemaksi muotoutui vahva naiskuva, ja koko projektin kantava voima on edelleenkin oikea asenne. Avajaisjuhlissa huomasimme, että ihmiset olivat oikeasti kiinnostuneita tällaisesta vaihtoehtoisesta valokuvauksesta, ja se antoi lisäbuustia tehdä seuraava kuvasarja. Alusta saakka avajaisiin panostaminen ja hauskanpito myös kuvauksissa on ollut tärkeää – meidän näyttelyissä ei tarvitse olla hiljaa ja hienosti!

Toinen osa kuvattiin ja esitettiin syksyllä 2015. Toimme kuviin aiempaa enemmän ihmisiä – myös miehiä – mikä toi mukaan hyvää jännitettä. Pyrimme nostamaan rimaa jokaisen näyttelyn kohdalla niin teknisesti, esteettisesti kuin tarinankerronnallisestikin. Jokaisessa kuvasarjassa on jokin selkeä teema, ja suosimme ajankohtaisia aiheita. Projektin työnimenä oli alusta saakka Rokkia ja tissejä. Mielestämme nimi oli niin osuva, että se myös jäi koko homman viralliseksi nimeksi. Kansainväliseksi se käännettiin kolmannen kuvasarjan yhteydessä.

Rock ’n’ Tits -projekti on ollut paitsi itseilmaisun muoto, myös kanava vaikuttaa. Tänä kesänä kuvattiin kolmas valokuvasarja nimeltään #ROCKNTITS, ja se käsittelee sosiaalisen median vaikutusta ihmisiin. Meillä oli ensi kertaa avoin mallihaku projektiin ja myös yhteistyökumppaneita mukana tukemassa projektia. Etsimme koko ajan lisää kumppaneita, varsinkin paikallisia pk-yrittäjiä, ja olemme kiinnostuneita myös tapahtumista. Haluamme tukea valokuvauskulttuuria ja herätellä ihmisiä!

#ROCKNTITS-näyttely on esillä Kaijakassa vielä 1.10. asti. Miten tämä projektin kolmas näyttely eroaa aikaisemmista?

Me lähdettiin tekemään tätä kolmatta näyttelyä asenteella ”go big or go home”. Teokset ovat tuplakuvia, ja kuvia on yhteensä 26 kappaletta. Tekeminen oli varmempaa ja osaavampaa kuin aiemmin, ja tiimi on kasvanut hurjasti. Avajaisissa oli ennätysmäärä ihmisiä (koko Kaijakan yläkerta oli varattu näyttelylle), ja ohjelma siellä oli päätähuimaavaa, kiitos Tampere Burlesquen. Eli näyttely on isompi ja parempi kuin aiemmat.

Miltä näyttää rokin ja tissien tulevaisuus?

Tällä hetkellä keskitymme näyttelyn esittelyyn. Haluamme olla paikalla aina, kun näyttely siirtyy uuteen tilaan, seuraavaksi 22.10. Rokkibaari Bändäriin. Pyrimme siihen, että näyttelyn ensimmäisenä päivänä on ohjelmaa ja paitamyyntiä. Olemme myös itse paikalla kertomassa kuvista ja koko projektista. Haluamme antaa elämyksen valokuvien näyttämisen lisäksi. Meidän mielestämme kaikki paikat ansaitsevat pienet avajaiset!

Ideoita tulevaisuuteen on paljon! Emme halua juuttua vain yhteen ajatukseen, vaan hulluja ideoita heitellään ilmoille koko ajan. Seuraavaa kuvasettiä aletaan suunnitella todennäköisesti alkuvuodesta. Muista projekteista ilmoittelemme, kun aika on sopiva.

Millaisia muita projekteja sulla on työn alla tai suunnitteilla?

Kohta ollaan jo tosi lähellä halloweenia, mikä on kuvauksissa yksi lempiaiheitani. Olen mukana Klubilla 29.10. järjestettävässä Horror & Tease Show’ssa, jota järjestää Tampere Burlesque. Minulla on tapahtumassa pop up -kuvaamo, jossa pääsee pientä korvausta vastaan ikuistamaan halloween-lookkinsa.

Kiitos, Katri!

Tutustu Katri Kallio Photographyyn yrityksen nettisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa. Rock ’N’ Tits -projektia voit puolestaan seurata Facebookissa ja projektin nettisivuilla.

Katri-Kallio-kansikuva-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.