Karri Harju

Vuosi sitten Tampereelle kotiutunut Karri Harju ottaa upeita kuvia niin bändeistä, näyttelijöistä kuin nykypäivään ajautuneista ritareistakin, ja on kameran eteen päässyt myös scifi-Mannerheim. Karri paljasti meille, millaista oli muuttaa Tampereelle ja millainen olisi hänen unelmaprojektinsa valokuvauksen parissa.

Moi, Karri! Kauanko olet valokuvannut, ja mikä valokuvauksessa kiehtoo?

Aloitin valokuvauksen harrastuksen kautta 12-vuotiaana vuonna 1997. Tuolloin elettiin täysin filmiaikaa: digitaalikamerat olivat hintavia ja niiden laatu ei ollut kummoinen. Pääsin silloisessa kamerakerhossa oppimaan niin mustavalkofilmin kehittämisen kuin studiotekniikoidenkin salat. Muutama vuosi myöhemmin ensimmäinen oikea kesätyöni oli valokuva- ja kamerakaupassa, jossa kehitin filmiä, vedostin kuvia ja työskentelin kassalla. 

Valokuvauksessa kiehtoo sen tarjoamat keinot tallentaa hetkiä ja tunteita. Varsinkin henkilökuvauksessa valokuva ei ole ainoastaan seisahtunut hetki, sillä kuvaan välittyy myös sosiaalinen kanssakäyminen kuvaajan ja kohteen välillä. Kuvan välittämä fiilis rakentuu tämän ohella tietenkin teknisistä valinnoista kuvanottohetkellä sekä jälkituotannosta. 

Teet muoti- ja promokuvauksia, mutta myös erikoisempia juttuja, joissa esiintyy muun muassa scifi-versio Mannerheimista. Millaiset kuvauskeikat ovat mielestäsi hauskimpia tai mielenkiintoisimpia?

Hauskimpia kuvauskeikkoja ovat sellaiset, joissa kuvien konsepti on suunniteltu hyvissä ajoin etukäteen, mutta kuvaustilanteessa on tilaa kokeilla uusia juttuja ja hullutella. Suunnittelemattomat kuvat voivat olla hauskimpia. Kuvauskeikkoja on monenlaisia ja kaikissa on hyvät puolensa. Tärkeintä on tietenkin, että pääsee toteuttamaan omaa visiotaan. ”Marshal 3000” eli scifi-Mannerheim oli juuri tällainen projekti, jonka suunnittelimme yhdessä Hauskoista kotivideoista tutun Sampo Marjomaan kanssa.

Mikä on jäänyt erityisesti mieleen ja miksi?

Kuvasimme pari vuotta sitten Sampo Marjomaan ja Satin Circus -bändin basistin, Paul Uotilan kanssa ”Mortal Legends” -kuvasarjan, joka toi ritariajan kaksintaistelut nykypäivään. Urbaaneissa ympäristöissä Helsingissä kuvatun valokuvasarjan näyttävät varusteet käytiin varta vasten lainaamassa WarusSeppäin Killasta, Turusta.

Entä millainen olisi unelmaprojektisi valokuvauksen parissa?

Varmaankin jokin muoti- tai bändikuvaprojekti jossain mielenkiintoisessa lokaatiossa esimerkiksi Budapestissa sijaitsevassa Szimpla Kert -rauniobaarissa. 

Olet alunperin kotoisin pääkaupunkiseudulta, mutta muuttanut hiljattain Tampereelle. Oliko sinulla jonkinlaisia ennakko-odotuksia Tampereesta, kun muutit tänne? Toteutuivatko ne?

Olen alunperin Seinäjoelta kotoisin, mutta työt veivät minut Helsinkiin. Vuosi sitten muutin Tampereelle puolisoni luokse.

Tampere oli minulle jo ennestään mieluinen paikka, sillä olen viettänyt täällä paljon aikaa koko elämäni aikana. Vaikka Tampere tunnetaan kulttuurikaupunkina, niin tarjonnan laajuus konkretisoitui vasta tänne muutettuani.

Mikä Tampereella on mielestäsi parasta?

Pidän Tampereen kompaktista keskustasta ja siitä, että täällä on vielä mukavasti pieniä kahviloita ja kivijalkakauppoja. Lisäksi ravintolatarjonta on täällä korkeatasoinen ja laaja!

Kiitos haastattelusta, Karri!

Lisää upeita valokuvia löydät Karrin sivuilta.

Kuva sarjasta “Mortal Legends”

1

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.