Karoliina Korppoo

Mobiilipelifirmat ovat viime vuosina nostaneet Suomen peliteollisuuden muun maailman tietoisuuteen, mutta on täällä niitetty menestystä myös PC-pelien saralla. Tamperelaisen Colossal Order -pelitalon pääsuunnittelija Karoliina Korppoo kehittää työkseen peliä, jossa ihmiset pääsevät rakentamaan vaatimattomasti kokonaisia kaupunkeja.

Moi, Karoliina! Olet menestyneen Cities: Skylines -pelin pääsuunnittelija. Kerro lyhyesti, mikä on pelin idea ja mitä siinä tehdään.

Skylines on hiekkalaatikkopeli. Se on maailma, johon pelaaja saa luoda oman kaupunkinsa valiten, haluaako hän pelata peliä hyvin kevyesti vai sukeltaa syvälle kaupunkisuunnittelun saloihin. Peli on luotu toimimaan hyvin sekä kokeneille pelaajille että vasta-alkajille. Haasteita, joita pelaaja voi kohdata, ovat esimerkiksi kaupungin sähköntuotantotavan valinta: rakentaako paljon halpaa, vähätehoista tuulivoimaa vai kallis ja saastuttava hiilivoimala? Jokainen luo oman kaupunkinsa, ei ole oikeaa ja väärää tapaa pelata.

Miten olet päätynyt suunnittelemaan pelejä?

Lapsena halusin paleontologiksi, mutta päädyin kuvataidepainotteiselle luokalle piirustusharrastuksen kautta ja jatkoin sieltä opiskelemaan kuvataidetta kansanopistoon. Taiteilijan ura ei kuitenkaan vaikuttanut sellaiselta, jolla itsensä saisi elätettyä, joten päätin, että media-ala voisi sopia minulle. Olen pelannut oikeastaan aina, mutta en ajatellut, että siitä voisi saada ammatin itselleen. TAMK:n mediapuolella pääsi kuitenkin tekemään kaikkea muutakin kuin graafista suunnittelua, jota opiskelin, ja satuin olemaan yksi harvoja linjani opiskelijoita, jota pelit kiinnostivat.

Olin mukana monessa peliprojektissa opiskeluaikoina ja innostuin, kun koulun postituslistalla mainostettiin harjoittelupaikkaa pelitestaajana. Pääsisin pelaamaan kaikki päivät! Hain paikkaa ja sain sen – ja olen oikeastaan edelleen samalla tiellä. Testasin mobiilipelejä pari vuotta Universomo-nimisessä firmassa, kunnes amerikkalainen yritys osti firman ja päättikin pian lopettaa koko studion. Hyppäsin mukaan yhteen jälkimainingeissa syntyneistä pikkufirmoista tekemään graafista suunnittelua. Tiimi oli tosi pieni, ja käytännössä kaikki tekivät kaikkea, mitä osasivat, ja niinpä minä päädyin kokeilemaan pelisuunnittelua. Tampereella on aika pienet piirit, ja sainkin pian töitä pelisuunnittelijana, kun olin päässyt näyttämään kynteni hommassa. En ollut haaveillut pelisuunnittelijan urasta, mutta tämä on juuri minulle sopiva työ!

Mitä pelisuunnittelijan vastuulle oikein kuuluu? Mitä kaikkea teet käytännössä?

Monet pelisuunnittelijat ovat taustaltaan koodaajia, mutta minä tulen graafisen suunnittelun puolelta, mikä antaa vähän toisenlaisen lähestymistavan. Vastuullani on suunnitella, mitä pelimaailmassa on, mitä siellä voi tapahtua, minkä asioiden kanssa pelaaja voi olla tekemisissä ja millainen kokonaisuus peli on. Käytännössä kirjoitan ohjetekstejä ja taulukoita, joilla selitän muulle tiimille, julkaisijalle ja pelaajille, mistä pelissä on kyse ja miten sen pitäisi toimia. Kirjoitan myös kaikki pelin sisäiset tekstit, oli kyse sitten ohjeista tai pelihahmojen puheesta. Iso osa työtä on pelata peliä ja katsoa, kun muut pelaavat sitä, ja yrittää ymmärtää, mikä pelaajalle on haastavaa tai millaisilla muutoksilla peli voisi sopia vielä useammalle erilaiselle pelityylille.

Jaksatko pelata pelejä vapaa-ajalla, ja jos jaksat, niin millaisia?

En ehkä ihan niin paljon kuin haluaisin! Haluan pelata laajalti erilaisia pelejä, mutta käytännössä pienet mobiili- ja selainpelit ovat ainoita, joihin minulla riittää päivittäin aikaa. Viimeaikaisia suosikkeja ovat Diablo 3, Alphabear, Best Fiends, Clicker Heroes, Banished, Godus ja Kim Kardashian: Hollywood. Pidän kunnia-asiana, että pelaan kaikenlaista – nuorille tytöille suunnatuista peleistä aina raskaisiin PC-simulaatioihin – jotta saan hyvän kuvan peleistä yleensä. Yllättävistä peleistä voi löytyä inspiraatiota!

Kuulostaa kyllä monipuoliselta! Monet pelistudiot keskittyvät nykyään mobiilipeleihin, mutta te teette pelejä PC:lle. Mistä moinen valinta?

Kun Colossal Order perustettiin 2009 ja päätimme tehdä yksinomaan PC-pelejä, meille naureskeltiin ja sanottiin, että alusta on kuollut. PC-pelaaminen ei kuitenkaan ole menossa mihinkään, ja pelaajakunta on suuri. PC on pelikoneena ainutlaatuinen, se mahdollistaa pitkät pelisessiot, tarkan kursorinkäytön, suuren määrän yksityiskohtia ruudulla ja monipuolisemmat valikkorakenteet kuin mikään muu alusta. Tulimme myös siihen tulokseen, että juuri simulaatiopelit ovat sellaisia, joita voi tehdä erinomaisesti myös pienellä tiimillä, ja PC on ehdottomasti simulaatiopelaamisessa ykkönen. Suuri osa Colossalin väestä on tehnyt mobiilipelejä vuosikausia ja halusi jotain uutta, ja on aina parempi tehdä pelejä, joista voi itsekin innostua.

Näinhän se varmasti on. Miksi Tampere on hyvä paikka pelikehittäjille?

Tampereen pelinkehittäjäpiireissä on erinomainen yhteishenki. Melkein kaikissa firmoissa on vähintään joku, joka oli ennen vuotta 2008 töissä Universomolla, eli ihmiset tuntevat toisensa jo pitkän ajan takaa. Nykyään alan koulutusta on tarjolla paremmin, ja on upeaa nähdä, miten taitavia uusia tekijöitä alalle tulee jatkuvasti. Pelinkehittäjille on kerran tai pari kuussa tapaaminen, jossa maistelemme olutta, juoruamme ja vaihdamme kuulumisia. Jos jollain yrityksellä on ongelma, muut auttavat ratkaisemaan sen. Teemme kaikki tuotteita kansainvälisille markkinoille, emme kilpaile toistemme kanssa.

Entä mikä muu Tampereessa sinua viehättää?

Olen alun perin Helsingistä, mutta olen asunut Tampereella jo yli kymmenen vuotta. Tampereella kaikki on lähellä, ja opiskelijoiden suuren määrän takia täällä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Syön usein ulkona ja innostun uusista ravintoloista, joita on viime vuosina tullut monia. Asun keskustassa, mikä ei Helsingissä olisi mahdollista. Täällä voin vaan mennä hissillä alas ja olen heti keskellä kaupungin vilinää, hyviä baareja ja ravintoloita. Minua kiinnostaa myös Tampereen historia, kiehtovat vanhat tehtaat ja sisällissodan taistelupaikat.

Kiitos haastattelusta, Karoliina!

Colossal Orderiin voit tutustua yhtiön sivuilla.

kansikuva_KaroliinaKorppoo_LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöä



Paikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.