Joonas Toivonen tunnetaan elektronisen musiikin piireissä nimellä Toiminto, mutta musiikin lisäksi mies taitaa myös visuaalisen taiteen. Joonas on myös SWÄG-kollektiivin perustajajäsen, ja viime aikoina hän on ollut kiireinen muun muassa 17.–18.6. järjestettävän SWÄG Festivalin kanssa. LE COOL selvitti, mistä SWÄGissä on kyse, millainen festivaali on tällä kertaa luvassa ja mitä paikalle tapahtuu festarin jälkeen.
Moi, Joonas! Miten kuvailisit musiikkiasi?
Oma tuotanto vaihtelee melko laajasti, kaikenlaista on tullut tehtyä vuosien varrella, nykyään omat jutut on mennyt enempi hämyisen dronen ja idm:n sekä teknon suuntaan. Viime aikoina ollaan tehty enemmän keikkaa Tampere Acid Front -kokoonpanolla yhdessä Jannen aka Cocbotin kanssa, tasatahtirunttausta ja 303:n vongutusta.
Olet SWÄG-kollektiivin perustajajäsen. Kerro vähän, mistä SWÄGissä on kyse.
SWÄG alkoi vuonna 2004 sarjana ilmaisia viikonloppuiltoja entisessä kahvila Valossa. Ajatus oli tällöin tehdä kesän ajan tapahtumia, joissa soitettiin elektronista musiikkia, ja homma lähti siitä laajenemaan. Ajatus oli parantaa Tampereen tapahtumatarjontaa, sillä varsinkin tuohon aikaan Tampereella oli melko hiljaista elektronisen musiikin tapahtumien saralla. Ensimmäiset vuodet järkättiin todella kovalla tahdilla pienempiä iltoja ja parit pienemmät festarit. Hommaan kuului vahvasti myös erilaiset julistekollaasit ja printtitaide. Tehtiin kollaaseja muun muassa Kiasmaan, Jyväskylän taidemuseoon ja Riikan Balta Nakts -festivaaleille. Viimeisen muutaman vuoden aikana homma on lähtenyt aika jyrkkään kasvuun, kun porukkaan liittyi lisää jäseniä ja perustettiin yhdistys pari vuotta takaperin. Pyritään koko ajan viemään hommaa eteenpäin, mutta samalla säilyttämään semmoinen tekemisen meininki, mikä meillä on aina ollut.
Teet musiikin lisäksi tosiaan myös visuaalista taidetta SWÄGin puitteissa. Kerro vähän tekemästäsi taiteesta.
Tehdään Mmaken (Marko Vierimaa) kanssa nykyään tosi paljon SWÄGin projisointihommia ja valo/led-hommia. Meidän häröilyn vastapainoksi Ville Konttinen vastaa pääasiassa analogipuolen visuttelusta, vhs-kierrätyksestä ja pikseligrafiikoista. Suurimmaksi osaksi me tehdään keikoilla ns. reaaliaikaisia visuaaleja. Eli vähempi käytetään mitään valmiiksi tehtyjä klippejä, suurimmaksi osaksi kaikki materiaali lasketaan reaaliajassa. Nyt loppukesästä me pidetään ilmaisia työpajoja eri aiheista, jotka liittyvät audiovisuaaliseen tuotantoon.
Oma tyyli on vahvasti glitch-henkinen. Tykkään “tapetoida” seiniä projisoinneilla ja käyttää hyödyksi erilaisia pakkausvirheitä ja sen tyylistä estetiikkaa.
Mikä sinua inspiroi niin musiikin kuin visuaalisenkin taiteen saralla?
Autechre, Ryoji Ikeda ja muut Raster Noton -visuhommat, virheet, data. Ohjelmien väärinkäyttö, isot videotykit, testikuvat.
SWÄG Festival järjestetään kesäkuussa ja tällä kertaa Hiedanrannassa. Kerro vähän siitä. Miten homma eroaa aiemmasta ja mitä kaikkea on luvassa?
Homma eroaa aika paljonkin viime vuosista. Aiemmin ollaan toimittu lähinnä keskustan klubeilla. Nyt lähdettiin tekemään koko tapahtumaa yhteen paikkaan, mikä mahdollistaa ihan eri tavalla festarialueen rakennuksen, ja tietty mesta ja se, että festarit alkaa jo päivällä tekee hommasta aika erilaisen aiempiin vuosiin verrattuna. Nämä festarit on työmäärältään isoimmat, mitä ollaan tehty, ja Kuivaamo ja sen pihamiljöö ovat aivan täydelliset swägifestareille. Mielettömät kestit luvassa, kolmella lavalla katkeamaton kattaus kotimaan kovimpia tekijöitä ja todella järeät äänentoistot lavoilla. Kaarikoirien skeittihallin avajaiset on kans festareilla.
Mikä sinun roolisi on SWÄG Festivalissa?
Oon aika paljon kiinni joka hommassa, vastaan artisteista, aikataulutuksesta ja tekniikan säätämisestä ja ties mistä muusta. Meillä on aika pieni tuotantoporukka, mutta kaikki ovat todella aktiivisia. Tehdään kuitenkin kaikki hommat yhdistysporukalla ja talkoolaisavuin. Hommaa on piisannut kaikilla viime aikoina aika reippaasti. Nyt on tullut tehtyä kuukauden sisään enemmän lupa-asioita kuin koko SWÄGin toiminnan aikana yhteensä!
Festivaalin jälkeen avaatte Hiedanrantaan Kuivaamo-nimisen kulttuurikeskuksen. Kerro vielä siitä. Kuinka se on saanut alkunsa, ja mitä kaikkea sinne tulee?
Kuivaamo starttaa tosiaan heinäkuussa. Tarkoitus on tehdä sinne keikkapaikka/venue, jossa voi järjestää kaikenlaista festareista taidenäyttelyihin ja kirpputoreista teatteriin. SWÄG ry hallinnoi tilaa, ja me vuokrataan sitä edelleen eri toimijoille, kaikenlaiseen toimintaan. Yhdistyksellä on hyvä määrä valo- ja äänikalustoa, jolla saadaan toiminta startattua. Heinäkuulle ollaan suunniteltu avajaisia. Kuivaamon tapahtumiin saadaan hoidettua myös anniskelut.
Homma sai alkunsa, kun vuosi takaperin huomasin kaupungin sivuilta, että tällaista väliaikaishanketta ollaan sinne tekemässä ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi, ja otin saman tien yhteyttä. Hatunnostoa kyllä kaupungin suuntaan, että lähtivät tällaista hanketta tukemaan. Nyt näyttää siltä, että Hiedanrannasta tulee aivan mieletön mesta Tampereen kulttuuritoimijoille. Koko aluehan aukeaa festarien aikaan yleisölle, portit lähtevät pois molemmista päistä, ja kesän mittaan kaupunki rakentaa kevyen liikenteen väylän menemään Näsijärven rantaan ja siitä alueen läpi.
Hallin toiseen päähän tulee skeittihallia, kartanolle kesäkahvilaa, ja saa nähdä, mitä kaikkea sinne ensi vuodeksi jo keksii.
Kuulostaa erittäin lupaavalta! Kiitos haastattelusta, Joonas!
SWÄGistä ja SWÄG Festivalista voit lukea lisää täällä. Joonaksen musiikkia löydät täältä.
Kuvat: Simo Ulvi