Jonna Hietala

Jonna Hietala on Verkatehtaankadulla sijaitsevan Lankakauppa Kerän omistaja, valokuvaaja, muusikkomiehen vaimo ja kahden pienen tytön äiti. LE COOL selvitti, mistä ”kaupungin ihanin lankakauppa” on saanut alkunsa ja mitä Jonna kaavailee sille tulevaisuudessa.

Moi, Jonna! Kerro lyhyesti, mikä Kerä on.

Kerä on paitsi minun myös monen neulojan toinen koti, yhteisöllinen kauppa, joka tarjoaa paitsi laadukkaita, huolella valkattuja lankoja myös kokemuksia. Haluan, että Kerä on enemmän kuin ”vain” kivijalkakauppa.

Työskentelit aiemmin suuren aikakauslehden toimituspäällikkönä, mutta jätit työsi ja päätit perustaa Kerän? Mistä idea näin suureen elämänmuutokseen? Kerro vähän siitä.

Olin työskennellyt viitisentoista vuotta toimittajana ja antanut sille siinä hetkessä kaikkeni. Halusin hypätä oravanpyörästä pois, sanoin itseni irti ja muutin perheeni kanssa takaisin Tampereelle. Ajattelin, että jatkan freelancerina, sen kummempia suunnitelmia minulla ei ollut. Ensimmäisten kuukausien aikana sikisi idea omasta lankakaupasta, ensin sellaisena romantisoituna päähänpistona, sitten todellisena tavoitteena – ja tässä sitä ollaan. Kerä on nyt kolmevuotias. Mukaan on mahtunut paljon painetta, päätösteni kyseenalaistamista, epätoivoakin, mutta silti suurta onnea. Olen luonut itselleni seikkailun enkä malta odottaa, että näen, minne se minut lopulta vie.

Kuulostaa aika hienolta! Koska innostuit käsitöistä, ja mikä niissä viehättää? Mitä teet mieluiten?

Äiti taisi opettaa minut neulomaan jo ennen ensimmäistä luokkaa, ja molemmat mummuni olivat taitavia neulojia. Ensimmäinen piti minut tumpuissa, toinen taikoi toiveitteni mukaisia villapaitoja. Tykkäsin neulomisesta, mutta en suhtautunut siihen mitenkään intohimoisesti: neuloin teini-ikäisestä pitäen paidan kerran vuodessa, pipoja, säärystimiä…

Varsinaisen haksahduksen koin kymmenkunta vuotta sitten, kun hoksasin, että maailmassa on muitakin lankoja kuin ne, joita katselin markettien hyllyillä. Tajusin, että langoissa on loputtomasti laatu- ja tuntueroja. Kirjoitin juuri blogiimmekin, että minulle langat ovat kuin maailmanympärimatka, elämysten ja kokemusten taival ja polku, jolta en tahdo poiketa. Haluan kokeilla koko ajan jotakin uutta, etsiä sitä täydellistä langan ja puikon komboa. Neulon mieluiten villapaitoja, keskeneräisiä on tälläkin hetkellä viisi kipaletta, ja ajattelin aloittaa tänään kuudennen.

Jonna-Hietala-lanka-LE-COOL-Tampere

Järjestät lauantaisin yhteisöllistä neulontaa. Kerro vähän siitä. Mitä se pitää sisällään ja onko se suosittua? Onko sinulla Tampereella muuta vastaavaa toimintaa?

Kerässä järkätään joka lauantai kello 12–15 neuletapaaminen, joka kokoaa kaupungin neulojat yhteen. Meillä käy tavallisesti noin parikymmentä ihmistä, mutta parhaimmillaan paikalla on ollut neljäkymmentä neulojaa, lattiapaikatkin ovat olleet viimeistä senttiä myöten täynnä. Kukin tulee paikalle oman neuleensa kanssa, ja sitten vain neulotaan, nauretaan, jaetaan kokemuksia, inspiroidutaan, juodaan pannukaupalla kahvia ja syödään suklaata. Olen saanut neuletapaamisten myötä kymmeniä ihania ihmisiä elämääni. Neuletapaamisten lisäksi järjestämme kursseja, neuleleirejä, illanistujaisia… Tällä hetkellä minulla ei ole Tampereella muuta vastaavaa toimintaa, mutta kuka tietää, mitä toinen työni valokuvaajana tuo tullessaan.

Jos haluaisi oppia esim. neulomaan, mistä olisi hyvä lähteä liikkeelle?

Suositan panostamaan paksuhkoon, laadukkaaseen lankaan ja siihen sopiviin puikkoihin. Kun silmukat soljuvat puikolta toiselle jouhevasti ja kun sormia pitkin kulkeva lanka on pehmeää, homma sujuu kuin leikki. Tuubihuivi on oiva ensimmäinen työ: se palkitsee pikaisesti. Meiltä saa myös tulla kysymään neuvoja ja niksejä, autamme ja opetamme vauhtiin.

Mikä on tällä hetkellä in käsityömaailmassa?

Luonnonkuidut. Ihmiset tahtovat neuloa aidoista materiaaleista: villasta, alpakasta, silkistä, pellavasta, eivät akryylistä. Pehmeät, käsin värjätyt merinovillat ovat olleet pinnalla pitkään, mutta nyt myös rouheat, pelkistetyt langat tekevät tuloaan. Pidän itse aidosta, mahdollisimman vähän käsitellystä lampaanvillasta, joka vain paranee käytön myötä. Lisäksi tekniikkarintamalla on tapahtunut muutoksia: paidat neulotaan yhtenä kappaleena kauluksesta helmaan, sukat samanaikaisesti pyöröpuikoilla.

Kerro vielä lopuksi, millaisia suunnitelmia sinulla on Kerälle tulevaisuudessa?

Julkaisemme alkusyksystä ensimmäisen oman lehtemme sekä suomeksi että englanniksi. Se on enemmän kuin tavallinen neulelehti, mutta en tohdi paljastaa siitä vielä enempää. Uudistamme paraikaa myös verkkosivujamme ja otamme niidenkin myötä askeleen kohti kansainvälisiä markkinoita. Haluan luoda erilaisia julkaisuja, keskittyä myös videoihin ja podcasteihin. Oma neulemallistokin olisi kova juttu, ehkä oma lankakin.

Kunnianhimoisia suunnitelmia, LE COOL toivottaa Kerälle onnea ja menestystä!

Kerään ja sen valikoimiin pääset tutustumaan helpoimmin yrityksen kotisivuilla.

Jonna-Hietala-takki-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.