Pispalan kirjastotalo kulkee omia polkujaan ja pyrkii kaikille avoimeksi kansalaistaloksi, kaupunginosansa olohuoneeksi. Me haastattelimme Pispalan kirjastoyhdistyksen tuoretta puheenjohtajaa Jesse Karhua, joka kertoi meille tarkemmin kirjaston tausta, toiminnasta ja tavoitteista.
Moi, Jesse! Sinä olet Pispalan kirjastoyhdistyksen puheenjohtaja. Pispalan kirjasto ei taida olla mikä tahansa tavallinen kirjasto. Kerro vähän Pispalan kirjastosta, sen vaiheista ja toiminnasta.
Olen tullut Pispalan kirjastoyhdistyksen toimintaan mukaan vasta tänä syksynä, joten en ole vielä ehtinyt tutustua perusteellisesti Pispalan kirjaston historiaan. Nykyisyys on ollut riittävän aikaa vievää ja mielenkiintoista, mutta tässä pähkinänkuoressa se, mitä tiedän.
Pispalan kirjastoyhdistys perustettiin jo yli 20 vuotta sitten, eli vuonna 1995. Tampereen kaupunki lakkautti Pispalan lähikirjaston vuonna 1991, ja tämän jälkeen pispalalaisten tehään ite -meiningillä alettiin laittaa pystyyn omaa kirjastoa. Kirjasto avattin 5.5.1997.
Kirjaston kokoelmat on saatu lahjoituksina, ja tällä hetkellä meillä on jopa liikaa kirjoja. Teemme parhaillaan isoa inventointiurakkaa, ja tarkoituksenamme on vähentää kirjojen määrää radikaalisti, jotta saamme tiloja myös muuhun käyttöön kuin kirjojen varastointiin. Meillä ei yksinkertaisesti ole tilaa laittaa kaikkia kirjoja näytille, ja muutenkin varsinainen lainaustoiminta on vain pieni osa siitä, mitä haluamme Pispalan kirjastolla tarjota. Meidän on turha kilpailla kaupungin kirjastojen kanssa lainaustoiminnassa, ja haluammekin profiloida kirjastoa enemmän muuhun suuntaan, eli kaikkien pispalalaisten yhteiseksi kohtaamispaikaksi ja olohuoneeksi sekä tilaksi, joka palvelisi muita Pispalan aktiivisia yhdistyksiä.
Valmiit kokoelmat, joita meillä on, ovat mielenkiintoisia. Esimerkiksi Pispala-aiheinen kokoelmamme on varsin laaja, kenties maailman laajin. Lisäksi meillä on Tampereen ja työväen historiaa käsittävää materiaalia sekä hieno Tyrni-kokelma, joka pitää sisällään aktivismia, anarkismia ja yhteiskuntakritiikkiä sekä muuta radikaalimpaa kirjallisuutta. Tulevana Suomi 100 vuotta -juhlavuotena aiomme tuoda näitä esille näitä kokoelmia.
Pispalan kirjasto nauttii ainakin omassa kaupunginosassaan ilmeisen suurta suosiota. Miksi näin?
Pispalan kirjasto on ollut osa Pispalaa jo niin pitkään, että ihmisille on tullut tärkeäksi se, että meillä on oma kirjasto. Lisäksi se, että kirjasto on pispalalaisten itsensä pyörittämä ja organisoima, antaa toiminnalle oman mukavan sävynsä. Siitä on tullut tärkeä osa kaupunginosan kulttuurista sielunmaisemaa yhdessä muiden talojen – Kurpitsatalon ja Hirvitalon – kanssa.
On hienoa, että ihmiset osaavat arvostaa vapaita ja ilmaisia tiloja omassa asuinympäristössään ja ovat valmiita toimimaan niiden tilojen säilyttämisen ja kehittämisen eteen.
Miksi on tärkeää, että Pispalan kirjasto on olemassa?
Pispalan kirjaston roolina on kulttuurin säilyttäminen ja kehittäminen. Lisäksi Pispalan kirjasto on paikka, jossa voi järjestää tilaisuuksia, tapahtumia, kokouksia tai vain istahtaa hetkeksi lukemaan päivän lehdet tai napata hyllystä kirjan ja uppoutua siihen toviksi. Hektisen kvartaalimeiningin keskellä haluamme tarjota vaihtoehtoja sille, kuinka ihmiset voivat toisiaan kohdata.
Millaista porukkaa kirjaston toiminnassa on mukana? Miten voi osallistua?
Tällä hetkellä kirjastolla on mukana hyvin kirjava joukko toimijoita, mikä on mielestäni hienoa. Haluamme kehittää kirjaston toimintaa avoimen kansalaistalon suuntaan. Siksi on tärkeää, että mukana toiminnassa on innostunutta ja osaavaa porukkaa, jolla on halua viedä toimintaa eteenpäin ja rakentaa yhdessä paikka, jonne on helppo tulla ja jossa on mahdollista toteuttaa monipuolista toimintaa.
Toimintaan voi osallistua ehdottamalla rohkeasti ohjelma- ja tapahtumaideoita kirjastolle. Lisäksi tarjoamme pientä korvausta vastaan kokoustiloja yhdistyksille ja yhteisöille tai esimerkiksi taloyhtiöiden vuosikokouksille. Meillä on kirjastolla myös muutamia tiloja, joita voisimme vuokrata esimerkiksi työhuoneeksi niistä kiinnostuneille.
Jäsenmaksu kirjastoyhdistykseen on halpa, vain viisi euroa vuosi. Lisäksi meillä on juuri nyt käynnissä joukkorahoituskampanja, jonka tavoitteena on kerätä varoja suunnitelmissa olevan kansalaistalon perustamiseksi. Meillä on varastossa lukemattomia kirjoja, joita ostamalla voi tukea toimintaa, ja myös kirjastokummit olisivat tervetulleita.
Haluamme, että kirjaston tapahtumat ovat ilmaisia ja avoimia kaikille, mutta valitettava tosiasia on, että meillä on toiminnasta myös kuluja. Tampereen kaupungilta olemme saaneet toiminta-avustusta, mutta se ei riitä kattamaan toiminnan kuluja, joten joudumme jatkuvasti pohtimaan omaa rahoitusta.
Kirjastolla järjestetään paljon kaikenlaista ohjelmaa, muun muassa keikkoja ja näyttelyitä. Miten erilaiset tempaukset ja tapahtumat valikoituvat kirjastossa toteutettaviksi?
Kirjastolla toimii galleriatila, jonka voi varata kirjastolta. Meillä on työryhmä, joka vastaa kirjaston tapahtumien buukkauksista ja suunnittelee tulevia tapahtumia. Ideat tapahtumista tulevat työryhmältä tai sidosryhmiltämme.
Teillä on parhaillaan käynnissä joulumyyjäiset. Kerro vähän, mitä siellä on luvassa.
Myyjäiset ovat avoinna 12.–17.12. Myynnissä käsitöitä ja muuta pientä pukinkonttiin – sekä luonnollisesti kirjoja. Myyjäisissä on myös kahvila, ja joka ilta on ohjelmaa klo 18. Lisäksi lauantaina 17.12. myyjäiset huipentuvat Hirvitalon kanssa järjestettyyn ateriaan.
Miltä näyttää kirjaston tulevaisuus?
Kirjaston tulevaisuus näyttää mielestäni oikein hyvältä. Nyt mukana toiminnassa oleva porukka on aidosti innostunut kehttämään kirjaston toimintaa ja luomaan Pispalan kirjastotalosta oikea, avoin ja tasa-arvoinen kansalaistalo kaikille pispalalaisille ja Pispalassa vieraileville. Tervetuloa tutustumaan!
Kiitos, Jesse!
Pispalan kirjastotalon löydät osoitteesta Tahmelankatu 14. Verkossa toimintaa voit seurata Facebook-sivuilla. Pispalan kirjastotalon joulumyyjäiset ovat avoinna lauantaihin 17.12. asti.