Janne Rahkila

Performanssitaiteen soihtua kantava Janne Rahkila on aktiivisesti mukana omaehtoisen kulttuurin maailmassa. Kulttuurisoppaa hän keittää fiilispohjalta, ja lopputulos maistuu yleensä hyvältä, vaikkakin erilaiselta kuin oli kuvitellut. Meille Janne kertoi pyörittämänsä PERFO!-klubin toiminnasta, vaihtoehtokulttuurin tekemisestä ja mielenkiintoisista tapahtumista Tampereella joulukuussa.

Moi, Janne! Olet mukana performanssitaidetta edistävän PERFO!-klubin toiminnassa. Kerro vähän lisää klubista, sen synnystä ja tavoitteista.

PERFO! Pistettiin alulle joskus 2006, kun alettiin Tuomo Rosenlundin kanssa kattelemaan jotain sopivaa tilaa performanssitapahtuman järjestämiseen. Aluksi mietittiin, että tehdään se jossain tyhjillään olevassa liiketilassa tai sellaisessa, mut sitten päädyttiin erilaisten vaiheiden jälkeen ottamaan yhteyttä Telakkaan ja siellä innostuttiin asiasta. Tammikuussa 2007 oli ensimmäinen tapahtuma, ja sen jälkeen PERFO! on järjestetty reilut neljäkymmentä kertaa erilaisissa paikoissa, suurimmaksi osaksi Telakalla. Tuomo jäi muiden kiireiden takia pois jo aika aikaisessa vaiheessa, ja mä olin sitten vetovastuussa yksin muutaman vuoden, ennen kuin Kaisa Luukkonen ja Peter Rosvik tulivat mukaan tossa muutama vuosi sitten. En mä tietty yksin tapahtumia tehnyt. Mulla oli paljon apua, ja monet ihmiset on olleet eri tavoin mukana hommassa.

Ihan alusta asti oli selvää, että PERFO!:sta tehdään tapahtuma, jossa on mahdollisimman matala kynnys. Ei pääsymaksuja ja pyritään pitämään tunnelma avoimena ja niin edespäin. Telakka on myös siinä mielessä hieno paikka. Monesti sinne tulee ihmisiä katsomaan performanssia ihan ensimmäistä kertaa eläessään. Jotkut tykkää, jotkut ei. Jotkut tulee aina uudestaan seuraaviin tapahtumiin, ja me ollaan nyt kymmenen vuoden aikana saatu vakiinnutettua mukava yleisö ihan kaikenikäistä porukkaa. Ei meillä sinänsä ole mitään pitkän linjan tavoitteita sen lisäksi, että halutaan tuoda performanssitaidetta esille täällä Tampereella ja jotenkin normalisoida ihmisten suhtautuminen siihen. Monestihan ihmisillä on aika vankkoja ennakkoluuloja tätä taidemuotoa kohtaan.

Millainen tausta sulla itselläsi on? Miten olet päätynyt mukaan PERFO!:n toimintaan?

Mä olen itse koulutukseltani taidemaalari, mutta jo opiskellessa siihen rinnalle tuli performanssin tekeminen. Ensin erilaisissa ryhmissä, esimerkiksi vaikka Messiaaninen visuaalisen etiikan tutkimuskeskus. Sitten jossain vaiheessa se maalaaminen jäi vähän pois, ja performanssin tekeminen vei voiton, jos näin voi sanoa.

PERFO!:n järjestämisen ajatus lähti ihan vaan siitä turhautumisesta, että täällä Tampereella ei niin kauheesti tapahtunut mitään sillä saralla. Oli jotain pieniä festareita, mutta sellainen säännöllisempi tapahtuma puuttui. Ei se auttanut kuin alkaa itse järjestämään! Olinhan mä ollut mukana jo T.E.H.D.A.S. ry:n toiminnassa, ja me oltiin järkkäilty esimerkiksi Perf-festareita Porissa jo muutamia vuosia. Ei se ollut sen kummempaa kuin että raavittiin jostain vähän rahaa kokoon, ettei taiteilijoiden tarvinnut sentään itse maksaa matkojaan ja matskujaan sun muita – mikä on itse asiassa turhauttavan yleistä monesti täällä Suomessa – ja alettiin tehdä. Itsellä oli jo kontakteja ympäri Suomea ja vähän ulkomaillakin, kun oli tullut käytyä erilaisissa tapahtumissa tekemässä performansseja ja sitä kautta saatiin kiinnostavia taiteilijoita tuotua tänne.

PERFO!:lta nähdään tiistaina 13.12. Galleria Emilissä kauhuteemainen esitys. Kerro lisää siitä.

No, kai se ajatus sille kauhuteemalle lähti jotenkin siitä, että performanssiin voi monesti liittää sellaisen groteskiuden tai jotenkin pelottavan vierauden ajatuksen. Me ollaan heitetty kutsutuille taiteilijoille sellainen aika avoin teema, ja katotaan, mitä ne saa siitä irti. Varmaan kaikilla on ihan eri lähestymistapa asiaan. Suoraan sanottuna mä en edes itse tarkkaan tiedä, mitä siellä Vanhalla kirjastotalolla tulee silloin tiistaina tapahtumaan. Aina ne performanssit osaa yllättää tapahtuman järjestäjänkin. Siellä tulee olemaan neljä performanssia: Suvi Suvereeni, Tuuli Tuikka, Asko Nivala ja Joulumaa esittävät kaikki oman teoksensa.

Me ei tehdä mitenkään hirveen tiukasti kuratoituja tapahtumia. On joku teema tai ajatus ja sit aletaan miettimään, ketä sinne voisi pyytää esiintymään. Ei tehdä reseptin mukaan vaan jotenkin vaistolla. Heitetään sinne keittoon erilaisia aineksia ja annetaan muhia ja sit maistellaan, että onpas hyvää, mutta ihan eri makuista, kun mitä olisi voinut etukäteen kuvitella. Yleensä hommat toimii. Erilaisista teoksista saattaakin löytää niitä yhdistäviä pieniä asioita, ja välillä saa hienoja oivalluksia, kun asiat rinnastuu toisiinsa tai on täysin ristiriidassa jollain odottamattomalla tavalla. En mä osaa sen enempää sanoa siitä tiistaista. Tulkaa katsomaan ja kuuntelemaan ja pitäkää mieli avoinna!

PERFO! on mukana myös paikallisten, omaehtoista kulttuuria tekevien tahojen yhteenliittymässä, Tampere Underground. NYT -projektissa. Millainen on Tampereen alakulttuurimaailma juuri nyt?

No, onhan se upee. Tosi monipuolinen. Ihmiset tekee mitä kummallisimpia ja mielenkiintoisimpia asioita. Tää Tampere Underground. NYT! -homma ja toi Galleria Emilissä oleva näyttely ja kaikki siihen liittyvät tapahtumathan on oikeastaan vain pieni osa sitä, mitä kaikkea täällä Tampereella tapahtuu. Me haluttaiskin, että kaikki, jotka jotenkin tuntee olevansa osa sitä omaehtoista ja monesti sellaisella terveellä tee-se-itse-hengellä varustettua kulttuurin tekemisen tapaa, tulis vaikka mukaan tohon Tampere Underground. NYT! -verkostoon. Se on avoin ja hierarkiattomuuteen pyrkivä porukka. Voitais tehdä yhdessä asioita.

Mikä kannustaa tekemään vaihtoehtokulttuuria?

Kyllä mua ainakin innostaa ja antaa voimia siihen omaankin tekemiseen se, kun näkee, miten intohimoisesti ja eri tavoin eri ihmiset järjestää niitä omia juttujaan ja tekee sitä tärkeetä ruohonjuuritason kulttuurityötä, josta sitten itsekin saa nauttia. Monesti ihmisille voi tulla mielikuvia, että se on jotenkin nukkavierua tai jotain. Mutta mun mielestä se on ihan päinvastoin. Siinä on jotain erityistä hohtoa. Osittain kai sitä siksikin itse säätää ja puuhaa kaikenlaisia tapahtumia ja muita, kun on sellainen olo, että on saanut niin paljon kaikkea kaunista. Haluaahan sitä jakaa myös eteenpäin muillekin. On sellaisia esityksiä tai näyttelyitä tai asioita, että kun on kokenut ne, niin tulee olo, että on pakko tehdä jotain, jotta muutkin sais kokea sen saman.

Millaisia juttuja olette suunnitelleet PERFO!:n tiimoilta tulevaisuuteen?

Tää joulukuun PERFO! on tän vuoden viimeinen… tai siis, jos ei tuu jotain täysin ylittämätöntä ja yllättävää tarjousta päästä tekemään joku juttu vielä jonnekin. Mutta seuraava vuosi on vielä aika auki. Alkuvuodesta meillä on ainakin Beginner’s Night kolmatta kertaa. Se on tarkoitettu tekemisen alussa oleville performanssin tekijöille. Siihen on avoin haku, ja sitten muutama valitaan sinne tapahtumaan esiintymään. Sinne tulee mukaan myös yksi kokeneempi taiteilija, joka toimii ikään kuin mentorina siinä tilanteessa ja tukena esiintyjille.

Hienoo on ollut, kun on aina saatu paljon hyviä hakemuksia, mutta samaan aikaan harmittaa, kun tekis mieli ottaa melkein kaikki esiintymään, mutta yhden illan tunnit ei vaan riitä siihen. Muuten meillä ei oo vielä seuraavaa vuotta suunniteltu mitenkään tarkkaan. Jotain teemoja ollaan mietitty ja vähän eri tapahtumapaikkoja ja silleen. Riippuu aina tietty rahasta ja jaksamisesta, että miten paljon järjestetään. Varmaan kuitenkin muutamia tapahtumia tulee.

Lopuksi vielä: minne muualle kannustaisit ihmisiä Tampereella lähtemään oman tiistaisen esityksenne lisäksi?

Tää onkin vaikee kysymys, kun noita kiinnostavia juttuja on nyt niin paljon. Kannattaa tietty käydä siellä Galleria Emilissä katsomassa se Tampere Underground. NYT! -näyttely. Se on auki 17.12. asti. Torstaina 8.12. siellä on esimerkiksi Outojen äänien kerho, jonne voi mennä improvisoimaan yhdessä ihmisten kanssa. Instrumentti tai vaikkapa kynä ja piirustuspaperia mukaan ja gallerialle. Jos tykkää olla enemmän yleisön roolissa, niin sitten esimerkiksi 10.12. on Nature Morte. Noita muita tapahtumia voi katella vaikka Facebookista Tampere Underground. NYT!:n sivuilta. Siellä niitä on, ja jos tulee uusia, niin päivitetään sinne. Noiden lisäksi on pakko kyllä suositella myös Risto Puurusen törkeen hienoo näyttelyä Hirvitalolla. Se on auki 18.12. asti.

Kiitos, Janne!

PERFO!:n kauhuteemainen performanssitapahtuma järjestetään siis Vanhalla kirjastotalolla tiistaina 13.12. klo 17–20.30. PERFO!:a voit seurata Facebookissa täältä.

Kuva: Toni Lehtola

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.