Janne Hokkanen

Kuvataiteilija Janne Hokkanen pureutuu teoksissaan muun muassa digimaailmaan koukuttunee-seen ihmiseen, valheellisten omakuvien luontiin ja egomaniaan. Viime kesänä Hokkanen järjesti #Kylttitempauksen Hämeenpuistossa, ja se saa jatkoa tulevanakin kesänä, kun taiteilijan ilmoituslappuja ilmestyy peräti viiteentoista kaupungin puistoon.

Moi, Janne! Kerro ihan aluksi itsestäsi taiteilijana.

No, moi! Olen intohimoinen alitajunnan tulkitsija. Erilaiset ajatusprosessit kumpuavat hetkittäin voimakkaasti esiin, ja pyrin etsimään ideoille sopivan tavan esittää ne mielenkiintoisessa muodossa. Sitä on jatkunut pienestä pojasta saakka. Viime vuosina isommat ilmiöt ovat vaikuttaneet tarvitsevan käsittelyä.

Sinulla ja Anna-Liisa Kankaanmäellä aukeaa yhteisnäyttely Jaettu maailma Taidekeskus Mältinrannassa 21.1. Millainen näyttely se on?

Tälle ajalle sopivaa sanaa käyttäen – moniääninen. Mielestäni se tulee jo pelkästään siitä, että niin useat mallit ovat tuoneet panoksellaan ”ääntä” kummankin teoksiin. Näyttelyn nimi Jaettu maailma kuvaa monimerkityksellisesti kummankin teoksia ja moniäänisesti ihmisten ajatuksia ja kokemuksia tästä ajasta, joka on vaikuttanut ainakin minun teoksiini.

Näyttelyssä on useita pienempiä ja isompia tarinoita. Omalta osaltani se sisältää pohdintoja kansainvälisesti huolestuttavista ihmisen egomaanisista piirteistä ja niiden mahdollisista vaikutuksista. Vaikeina aikoina huumori on yksi erityinen keino käsitellä yllättäviä asioita ja elämänmuutoksia. Arvioin, että sitäkin löytyy hyppysellinen näyttelystämme. Toisen ihmisen livenä kohtaaminen, oikeasti läsnä oleminen ja empatian kokeminen ovat näinä aikoina erityisen tärkeitä.

Näyttelyn useista teoksista kolme on erityisessä toisiaan tukevassa suhteessa kertomassa noista asioista. Kankaanmäeltä on esillä maalaus, minulta veistos ja videoinstallaatio. #LoveMyLife-videoinstallaatio käsittelee ihmiskunnan digitalisoituvia persoonia. Teoksessa yhdeksäntoista ihmistä kuvautti omaa digipersoonaansa mallinani. Hyvin erilaisista tilanteista mukaan kysytyt ihmiset ottivat kuvaustilanteen avoimesti vastaan, ja jokaiselta tallentui omanlainen suhtautuminen sosiaaliseen mediaan. Keskustelut kuvauksen ohessa johdattelivat sitä, miten video lopulta rakentui. Vakavammassa mielessä teos on myös tulkintaa sosiaalisen median vaikutuksista menestyksen tavoitteluun ja siihen, miten oleellista on nykyaikana se, miltä näytämme muiden silmissä. Eli pyrkimyksiin esittää aina onnellista.

Lainaan kuvataiteilija Henna Lainisen pohdintaa omasta videoteoksestaan Ihmisen tarina (2015). Se sopii mielestäni kuvaamana myös meidän näyttelyämme: ”Haluisin, että taide voisi tarjota sellaisen hetkellisen suojapaikan, jossa ihmisellä on tilaisuus rauhassa pohtia vaikka niitä omia tulevaisuuskuviaan. Haluisin verrata taidetta syliin pääsemisen kokemukseen.”

Kerro jotain kansikuvaksemme valikoituneesta työstäsi nimeltään Egoloogista.

Katsojan tulkinnanvapauden säilyttäen kerron vain sen nimen olevan nimileikki, ja että se on ensimmäinen itselleni uudenlaisella reliefitekniikalla tehty työ eli kohokuva. Näyttelyä pystytetään juuri, joten jokaisen kannattaa tulla katsomaan työ livenä näyttelyn auettua!

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla näyttelyn lisäksi? Entä mitä on suunnitteilla tulevaisuudessa?

Mulla on tekeillä opinnäytetyön kirjallinen osuus viime kesän #Kylttitempaus-nimisestä näyttelystäni. Olen hakenut ja löytänyt vahvuuksia työhöni opiskellessani kuvataiteilijan ylempää AMK-tutkintoa Satakunnan ammattikorkeakoulussa Kankaanpäässä. Aloitin tempauksen tekemisen jo opintojen alettua syksyllä 2015, kun ideaa oli tullut tarpeeksi jäsenneltyä toukokuusta saakka. Erilaiset liikennemerkit saivat aikaan hyvin toivottuja reaktioita eli naurua ja sopivaa hämmennystä törröttäessään betoniporsaista hiekkaväylän sivuilla. Opinnäytetyöni käsittelee teosten syntyprosessia sekä kertaa haastattelemieni ihmisten ajatuksia, joita he kertoilivat yleensä vilpitön hymy huulillaan. Opinnäytetyö kulkee samankaltaisella nimellä kuin tempauksen negatiiviset kyltit: Älä lue tätä opinnäytetyötä.

Tulevaisuudelle olen suunnittelemassa tai oikeastaan jo toteuttamassa kylteille jatko-osaa ensi kesäksi. Tällä kertaa minulla on lupa toteuttaa ilmoituslappuja viiteentoista puistoon – suomalaiset kun tuntuvat olevan ilmoituslappukansaa. Yleensä ei häiriöstä mennä koputtamaan tai soittamaan ovikelloa vaan keskustellaan ponnekkailla ilmoituksilla. No, siitä idea lähti purkaessani kylttejä pois Hämeenpuistosta, mutta toteutus on sitten eri juttu. Tällä kertaa jokaisessa viidessätoista puistossa on eri teema, mutta yhteistä kylteille on esitettyjen asioiden kaksipuolisuus, eli tälläkin kertaa ilman sitä kuuluisaa harmaata aluetta. Yhteisenä tekijänä puistojen teemojen välillä on kriittinen kommentointi informaatiovaikuttamisesta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Nykyään kun yhä voimakkaammin ihmisiin yritetään vaikuttaa vääristellyillä ja muunnelluilla tiedoilla.

Lopuksi vielä: mikä on parasta Tampereella juuri nyt?

Kansankylpylät eli kaikki yleiset saunat sopivan kirpsakassa pakkasessa. Tosin en ole ehtinyt käydä niissä tarpeeksi näyttelyn valmistelun takia. Kulttuurinnälkäisille parasta juuri nyt ovat mielestäni Charles Sandisonin näyttely now/here Galleria Himmelblaussa ja Tuukka Peltosen Olemassaolon muoto Galleria Saskiassa.

Kiitos, Janne!

Janne Hokkasen ja Anna-Liisa Kankaanmäen näyttely Jaettu maailma Taidekeskus Mältinrannassa 21.1.–7.2. Jannen töihin voit tutustua verkossa hänen kotisivuillaan.

Jannen kuva: Erkka Rinne

Egoloogista-Janne-Hokkanen

Egoloogista, 2016, akryyli ja sekatekniikka kankaalle, 175 x 220 x 10 cm

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.