JAN ANDERZÉN

Jan Anderzén on tamperelainen kuvataiteilija ja muusikko. Galleria Rajatilassa avautui perjantaina 24.4. hänen näyttelynsä Kevätjuhla. Sen yhteydessä on tarjolla myös taiteilijan omaa musiikkia sekä vieraiden isännöimiä musiikinkuuntelutilaisuuksia. Monessa mukana olevan miehen töitä voi nähdä tällä viikolla myös Designtorilla.

Moi, Jan! Kerrotko hieman, kuka olet?

Olen melkein koko ikäni Tampereella asustanut tyyppi, joka puuhastelee työkseen kuvataiteen ja musiikin parissa. Luotsaamani yhtye Kemialliset Ystävät täyttää loppuvuodesta kaksikymmentä vuotta. Sitä voisi pitää myös taiteilijaurani ikänä. Viime aikoina olen ollut innoissani muun muassa ensimmäistä kertaa valmistamastani cashewjuustosta ja perjantaina avatusta näyttelystäni, jonka parissa olen työskennellyt koko kevään.

Cashewjuustoa – nam! Niin, Galleria Rajatilassa avautui siis Kevätjuhla-niminen näyttelysi. Millainen näyttely se on?

Hain näyttelyaikaa Rajatilan kellarista. Jostain syystä minulle ei myönnetty pimeää koppia vaan sainkin valoisan akvaarion, jonka yksi seinä on ikkunaa. Joskus on pakko flirttailla suurien aiheiden kanssa ja yrittää puristaa niistä ulos jotakin raikasta. Tuntui, että on aika juhlistaa kevään valoa.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, tilkkutöitä, printattuja peittoja, vehnänorasta ja musiikkia. Teoskokonaisuuden tavoitteena on virittää kävijä uusien alkujen mahdollisuudelle. Taloustieteen ”luovan tuhon” käsite on kiehtonut: toisinaan tarvitaan suuria tulipaloja, että uudella olisi tilaa kasvaa.

Teoskokonaisuuden toinen nimi on ”Alempana kuin enkelit”, joka kuvaa ihmisen paikkaa maailmassa. Taide voisi olla seiväshyppääjän loikka lähemmäs enkeleitä. Kevätjuhla ei esitä kysymyksiä, eikä sitä voi helposti kääntää poliittiseksi ohjelmaksi.

Samaan aikaan Rajatilan alakerrassa on esillä Anne Hyrkkäsen pyörryttävän hieno installaatio, joka on sekä hämärä että hohtava. Mustan verhon taakse on rakennettu maisema kuin vieraalta planeetalta.

Mistä löydät inspiraation teoksiisi?

Inspiroivista asioista ei tässä maailmassa tunnetusti ole pulaa. Paljon energiaa kuluu yrityksiin syventyä yhteen kiehtovaan asiaan kerrallaan. Palapelin palasia lentää aistielimiin sellaisella vauhdilla, että emme ole siihen vielä valmiita. Toisinaan virta sylkäisee eteen parin asioita, joilla ei tunnu olevan mitään tekemistä keskenään, mutta jotka kuitenkin siinä hetkessä yhdessä muodostavat kultaisen portin. Näistä porteista kannattaa astua sisään. Kannattaa myös ottaa muistikirja mukaan.

Walter Paterin ajatus siitä, että kaikki taide pyrkii kohti musiikin olemusta, on omassa tapauksessani totta. Vaikka pyrkimys on tuhoon tuomittu, yritän tehdä kuvia, jotka vaikuttaisivat kuin musiikki parhaimmillaan. Ja kääntäen, äänten kanssa työskennellessäni innoitus tulee monesti kuvista tai kirjallisista lähteistä.

Rajatilan näyttelyn yhteydessä järjestetään kevään mittaan myös musiikinkuuntelutilaisuuksia. Mitä on luvassa ja miten esiintyjät näihin tapahtumiin ovat valikoituneet?

Viime sunnuntaina järjestettiin ensimmäinen kolmesta näyttelyyn liittyvästä kuuntelutilaisuudesta. Tamperelainen dj-kaksikko Kobran Kädet soitti valikoiman hienoja levytyksiä ja keskusteli yleisön kanssa kuullusta. Lauantaina 2.5. kello 13–15 samantyyppisen tilaisuuden isännöi Mental Alaska -yhdistyksen edustus Helsingistä. Lauantaina 9.5. vuorossa on turkulainen Himera-kollektiivi. Mental Alaska ja Himera järjestävät tinkimättömiä ja mahtavia tapahtumia ja festivaaleja. Kuuntelutilaisuuksiin on vapaa pääsy, joten tulkaahan sankoin joukoin kuulemaan ihmeellistä musiikkia!

Näiden lisäksi perjantaina 8.5. VUOSI-kasettimerkki järjestää näyttelytilassa sähköisen ja minimalistisen musiikin konsertin, jossa esiintyvät Olli Aarni, Ilkka Numminen, Tuukka Salonen ja J. Koho.

Teet siis itsekin musiikkia. Mainitsitkin jo 20 vuotta täyttävän Kemialliset Ystävät. Sen lisäksi sinulla on sooloprojekti Tomutonttu. Mistä niissä on kyse?

Kemiallisten Ystävien toimintaan liittyy jatkuva muutos. Toimintatavat ja kokoonpanot elävät, musiikki pysyy elossa. Työskentely perustuu musiikin hartaaseen opiskeluun kuuntelemalla. Olen aina ollut kiinnostunut hyvinkin erilaisista virtauksista ja uskon, että tämä kuuluu tekemisissäni. Urani aikana on musiikin maailmoissa tapahtunut monia suuria mullistuksia, joista aion kirjoittaa kirjan.
KY kuulostaa joskus siltä, kuin pyörremyrsky olisi tempaissut monipäisen orkesterin ilmaan. Kymmenisen vuotta sitten siihen rinnalle syntyi Tomutonttu eräänlaiseksi koelaboratorioksi, mutta myös kevyemmin keikalle lähteväksi yksiköksi. Kevätjuhla-näyttelyssä on esillä kuunteluasema, joka soittaa Tomutontun uutta albumia. Amerikkalainen New Images -levy-yhtiö julkaisee sen syksyllä 2015.

Olet mukana myös tulevana sunnuntaina Designtorilla. Millaisia töitäsi siellä on esillä?

Laitan Designtorille esille valikoiman vanhempia töitäni: ympyrän- ja neliönmuotoisia maalauksia, soivan veistoksen ja seinävaatteen nyt ainakin.

Kevääsi vaikuttaa varsin kiireiseltä. Kerro vielä, mitä suunnitelmia sulla on kesälle.

Tällä viikolla alan työskennellä uuden projektin parissa, josta olen äärettömän innoissani, mutta joka pysyy vielä toistaiseksi salaisuutena. Se vaatii paljon työtä ja uusien asioiden opiskelua, joten kesästäkin taitaa tulla kiireinen. Olen myös tekemässä uutta näyttelyä Ravintola 931:n tiloihin elokuuksi. Syksyllä järjestetään Pirkanmaan triennaali, johon on tulossa uusi ripustus arkkitehti Lars-Erik Mattilan kanssa tekemästäni sisä- ja ulkoilman erottamista käsittelevästä teoskokonaisuudesta. Kemiallisten Ystävien kaksikymmenvuotista taivalta tulee juhlistaa loppuvuodesta, mutta yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. Vakaa aikomus on viettää kesällä aikaa muuallakin kuin työhuoneella, esimerkiksi joku pidempi pyöräretki voisi maistua.

Kiitos, Jan!

Janin näyttely Kevätjuhla on esillä Galleria Rajatilassa 12.5. asti.

 

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.