Ida-Maria Olva

Ida-Maria Olva on nuori ohjaajalupaus, jonka vapaa-aika kuluu kitaraa rämpytellen ja tiskaamista vältellen. Hän kertoi meille muun muassa hieman uudesta lyhytelokuvastaan, jonka voi bongata Tampere Film Festivalilla – maailman parhailla ja tamperemaisimmilla elokuvajuhlilla.

Moi, Ida-Maria! Ohjaamasi Pintaan-lyhytelokuva sai äskettäin ensi-iltansa. Mistä elokuva kertoo? Koska sen voi nähdä seuraavan kerran?

Pintaan kertoo pariskunnasta, joka ei oikein keskustele tunteistaan. Puolisot lähtevät hiljaisuuden vallitessa rutinoituneesti kalaan, mutta putoavat selällä veneestä. Siinä ei voi enää piiloutua itseensä, vaan täytyy kohdata toinen ihminen. 
Levitys on vasta alussa, mutta elokuvan voi nähdä ainakin Tampereen elokuvajuhlilla Kino-Tamk-näytöksessä torstaina 10.3. klo 18. Kyseinen slotti on yleensä loppuunmyyty.

Miten olet päätynyt ohjaamaan? Mikä siinä viehättää?

Hain elokuvakouluun ajatellen, että ohjaaminen olisi hyvä keino julistaa juuri meikäläisen taiteellisia visioita. Todellisiksi vahvuuksiksi kuitenkin osoittautuivat kuunteleminen ja ympäristön tarkkaileminen. Niiden avulla on helpompi löytää tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kuulluksi. 

Pintaan lähti tositapahtumasta, josta kertoessaan mummini pohti ääneen, että mitä ihmettä tuollaisessa tilanteessa toiselle ihmiselle sanoisi. Elokuva ei pohjaudu tositilanteen henkilöihin, mutta salapoliisintyötä sen kirjoittaminen kuitenkin edellytti. Kirjoittaessa täytyy tavallaan hakata henkilöt kivipaaden sisästä esiin. 

Tärkeintä työssäni on tehdä pohjatyö kunnolla ja saada työryhmälle hyvä luomisfiilis päälle. Kirjoitan ja ohjaan, koska osaan vähän kaikenlaista, mutta en kunnolla mitään. Ohjaaja kun pääsee tekemään töitä kaikenlaisten eri ammattilaisten kanssa, ja se on ihan huippua.

 Ohjaaminen tuntuu useimmiten painekattilassa lillumiselta. Onnistuminen kultaa muistot, ja sitten alkaa uusi kierros. Epäonnistuminen puolestaan opettaa ja sitten täytyy taas kokeilla. Parasta on se, kun katsoja imeytyy luomaani maailmaan.

Millaisista elokuvista itse pidät? Ketkä ovat lempiohjaajiasi? Entä mikä on paras viime aikoina näkemäsi elokuva?


Minulle on ollut aina hankalaa niputtaa elokuvia nimien alle, vaikka monilla elokuvantekijöillä onkin tunnistettava tyyli. Ohjaaja on tavallaan vain sidosaine lopullisessa teoksessa. Merkittävämpää on hyvä käsikirjoitus – se on aliarvostettu välttämättömyys hyvälle elokuvalle. 

Näin vastikään Lynchin Dyynin. En ole vielä lukenut alkuperäisteosta, mutta leffa on kyllä täyttä tykitystä alusta loppuun. En ole mitenkään genreuskovainen vaan pidän hyvistä tarinoista muodossa missä tahansa.


Millainen on mielestäsi Tampereen elokuvatarjonta? Missä käyt itse mieluiten katsomassa leffoja?

Niagara on ihan ässä, ja sen lisäksi Tampereella järkätään maailman parhaat elokuvajuhlat. On jotenkin tosi tamperemaista, että festareiden pääosassa on lyhytelokuva, se kun on timanttisin leffaformaatti. Lyhäreitä pitäisi kyllä näyttää enemmän festarien ulkopuolellakin. Lisää leffapöhinää vaan tulille, kyllä tänne mahtuu!

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on? Mitä haluaisit kaikkein mieluiten ohjata?Kun pystyisi tässä keikkumaan alan kapealla leivällä ja tekemään mahdollisimman paljon audiovisuaalista settiä laidasta laitaan. Unelmatyökseni tekisin juuri lyhytelokuvia, ja toivoisinkin niillä olevan yhtä vakiintunut asema kuin pitkillä leffoilla. Minua miellyttää tiivis kerronta sekä se, että työnsä tuloksen saa nopeasti nähtäville. Nopealla tuotannolla on helpompi myös reagoida ajankohtaisiin tapahtumiin. Mutta kunhan vaan saa tulevaisuudessakin kuulla ja kertoa tarinoita.

Kiitos, Ida-Maria!

Pintaan-elokuvan voi siis nähdä Kino-Tamk-näytöksessä torstaina 10.3. klo 18. Tutustu myös muihin Tampere Film Festivalin leffasuosituksiimme.

Pintaan-Ida-Maria-Olva-LE-COOL-Tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.