Frater Feles

Salaperäisyys verhoaa tämänviikkoista haastateltavaamme ja hänen edustamaansa kulttuuritapahtumaa, Maagillista Teatteria. Lue, mistä on kyse ja miksi kannattaa viikonloppuna suunnata Onkiniemeen ja Hiedanrantaan.

Moi, Feles! Sinä olet yksi Maagillisen Teatterin taustahahmoista. Kerro vähän, mikä on Maagillinen Teatteri, mistä se sai alkunsa ja miten se on otettu vastaan.

Maagillinen Teatteri on neljättä kertaa järjestettävä ilmainen, poikkitaiteellinen musiikkitapahtuma, joka tuo yhteen musiikkia ja eri taidemuotoja, kuten tanssia, performanssia, installaatioita ja videoprojisointeja, ja tarjoaa kulttuuria tavallisuudesta poikkeavassa ympäristössä. Lisäksi tapahtumaan kuuluu naamiaiset. Tapahtuma järjestetään talkoovoimin. Tapahtumaan on vapaa pääsy, eli kaikki ovat tervetulleita.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 Klingendahlin vanhalla pumppaamolla, Nalkalassa Ratinan suvannossa, jonka Hukkatila ry oli vuokrannut kaupungilta käyttöönsä kesäksi tapahtumien järjestämiseen. Vuonna 2014 tapahtuma oli Tallipihalla ja vuonna 2015 Lielahden kartanolla.

Yleisö on ottanut tapahtuman hyvin vastaan huolimatta sen vaikeaselkoisesta luonteesta. Tänä vuonna tapahtuma on laajentunut kaksipäiväiseksi, perjantaina 9.9. Onkiniemen kulttuuritehtaalla vanhan Suomen Trikoon tehdasalueella (Onkiniemenkatu 2) ja lauantaina 10.9. Lielahden kartanolla Hiedanrannassa (Lielahdenkatu 14).

20150912_Maagillinen-Teatteri-02_Kuva-Jouni-Parkku-web

Maagillinen Teatteri Lielahden kartanolla 12.9.2015, lavalla Garden of Worm. Kuva: Jouni Parkku

Frater Feles ei liene oikea nimesi, eivätkä muutkaan porukastanne esiinny omilla nimillään. Lisäksi tapahtumienne esiintyjät julkistetaan aina vasta tapahtuman jälkeen. Miksi näin?

Maagillista Teatteria ympäröivän salaisuuksien verhon tarkoitus on auttaa niitä, jotka etsivät, löytämään ja eksyttää niitä, jotka eivät etsi. Kaikkien ei tarvitse ymmärtää kaikkea, mutta uskon, että ne ihmiset, joita tapahtuma kiinnostaa, löytävät paikalle. Pyrimme luomaan tapahtumaan sellaisen energian, että ihmiset suhtautuvat avoimin mielin yllättäviinkin kohtaamisiin. Kun yleisö ei tiedä etukäteen, mitä odottaa, he toivon mukaan näkevät esitykset puhtaammin, ilman ennakkokäsityksiä.

Tapahtuman järjestäjät esiintyvät julkisuudessa vanhojen salaseurojen tapaan maagisilla nimillä, kuten Frater Feles (latinaksi Veli Kissa). Koska esiintyjät ja muut tekijät tulevat kaikki nimettöminä tapahtumaan, tuntuisi epäreilulta heitä kohtaan, että me esiintyisimme omilla nimillämme.

Tapahtumajärjestäjinä tarjoamme puitteet, joissa asioita voi tapahtua. Esiintyjät, tekijät, talkoolaiset, miljöö, julistetaide, tapahtumaa ympäröivä mystiikka, installaatiot, videoprojisoinnit ja yleisö yhdessä luovat Maagillisen Teatterin.

Vuosittainen tapahtumanne järjestetään tulevana viikonloppuna siis kaksipäiväisenä: perjantaina Onkiniemessä ja lauantaina Hiedanrannassa. Kummatkin näistä paikoista ovat hiljattain nousseet erilaisten kulttuuritapahtumien polttopisteiksi. Millainen kaupunki Tampere on tee-se-itse-henkisten kulttuuritekijöiden silmissä?

Tampereella on paljon tee-se-itse-periaatteella toimivia aktiivisia yhdistyksiä ja tapahtumajärjestäjiä, jotka tekevät kiinnostavia asioita, kuten Swäg, Hervanta Must Die, Kaukana Väijyy Ambient, Perfo!, Kirnupiimä-klubi ja Onkiniemi Elää!. Mielenkiintoiset asiat tapahtuvat yleensä marginaalissa. Itse viihdyn muutenkin paremmin pienissä ja vähän kotikutoisissa tapahtumissa kuin isoissa massatapahtumissa.

Hiedanranta ja lokakuussa aukeava Kuivaamo ovat hienoja tapahtumapaikkoja, ja kaupungin Kiinteistötoimi ja Ekokumppanit ovat olleet todella avuliaita tapahtuman järjestämisessä. Ilman kaupungin apua tapahtuman järjestäminen Hiedanrannassa tuskin olisi mahdollista. Von Nottbeckien vuonna 1893 rakennuttama Lielahden kartano ja sen puutarha ovat myös mahtava miljöö tapahtumille.

Onkiniemen kulttuuritehtaan alue eli vanhan Suomen Trikoon tehtaan alue on myös hieno historiallinen ympäristö tapahtumalle. Onkiniemessä on paljon käsityöläisiä ja aktiivisia kulttuurialan tekijöitä. Toivottavasti kaupungilta löytyy halua omaehtoisen kulttuurin tekijöiden toiminnan mahdollistamiseen myös Onkiniemessä, kun alueen kaavoituksesta päätetään.

maagillinen-teatter-le-cool-tampere

Kerro vähän tulevan viikonlopun Maagillisen Teatterin ohjelmasta.

Maagillinen Teatteri on omalaatuinen sekoitus musiikkia, alakulttuuria ja taidetta ennakkoluulottomille etsijöille. Perjantaina Onkiniemen kulttuuritehtaan alueella ja lauantaina Lielahden kartanolla kahdella lavalla soitetaan psykedeelistä rockia, doomia, kokeellista, ambientia, jazzia ja garage rockia. Perjantaina Onkiniemessä on musiikin lisäksi tanssia, ja lauantaina Lielahden kartanolla on luvassa muun muassa säestetty meditaatio, videoprojisointeja, installaatioita ja performanssitaidetta.

Mikä innostaa järjestämään näitä tapahtumia vuodesta toiseen, ja vieläpä talkoohengessä?

Ajatus siitä, mitä kaikkea tapahtumissa voisi olla. On niin paljon hyviä artisteja, että aina jää tunne, että haluaisi vielä jonkun esiintymään tapahtumiimme. Suhtaudumme tapahtumien järjestämiseen vähän “taidetta taiteen vuoksi” -hengessä. Järjestäjänä harvoin pääsee nauttimaan kunnolla keikoista, eikä tapahtumien järjestäminen aina ole edes kovin kivaa, mutta se palvelee suurempaa kokonaisuutta.

Ilmaistapahtuman järjestäminen ja salaperäisyys takaavat sen, että toiminta pysyy epäkaupallisena. Yhdistyksemme myös järjestämän Nature Morte -klubin kaikki tuotot käytetään Maagilliseen Teatterin järjestämiseen, ja lisäksi olemme saaneet Tampereen kaupungin kulttuuritoimelta tukea tapahtuman järjestämiseen. Ilman talkoolaisia ja talkoohengessä tulevia esiintyjiä ei olisi Maagillista Teatteria. Ilmaisuus on tärkeää siksi, että silloin kaikilla on mahdollisuus osallistua tapahtumaan.

Lopuksi vielä: mikä on parasta Tampereella juuri nyt?

Lähimetsät.

Kiitos, Feles!

Maagillinen Teatteri siis Onkiniemessä perjantaina 9.9. ja Hiedanrannassa lauantaina 10.9. – tapahtuman Facebook-sivulle pääset tästä.

20150912_Maagillinen-Teatteri-06_Kuva-Jouni-Parkku-web

Tunnelmia viimevuotisesta Maagillisesta Teatterista. Lavalla Warp Transmission. Kuva: Jouni Parkku.

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.