Esa Tontti

Esa Tontti on todellinen tamperelaisen musiikkiskenen monitoimimies. Agentin ja managerin hommien lisäksi hän puuhaa jo vuodesta 2009 lähtien järjestetyn Valoa Festivalin promoottorina. Esa kertoi meille, mitä uutta festarilla on luvassa sekä omat suosikkinsa tämän vuoden esiintyjistä.

Moi, Esa! Kerro vähän työstäsi. Mitä kaikkea teet, ja millaista hommaa nimikkeittesi alle käytännössä kuuluu?

Perustin parin kaverin kanssa vuonna 2005 GAEA Booking & Recordsin. Vuonna 2011 se myytiin, ja jäin sinne töihin. Marraskuussa 2015 perustimme yhdessä Antti Hietalan kanssa Alt Agency & Management -nimisen uuden musiikkiyhtiön, ja sitä nyt pyöritellään. Firma keskittyy tapahtumiin, keikkamyyntiin ja managementiin. Julkaisupuoltakin on hyvin pienimuotoisesti. Tällä hetkellä Lake Jonsin digi-EP ja Teksti-TV 666:n sinkku sekä keväällä julkaistava kolmas EP. Käytännön hommat ovat toimiston ”pyörittämistä”, keikkamyyntiä ja säätöä. Varmasti eniten aikaa kuluu ihan sähköpostin kirjoittamiseen ja puhelimessa puhumiseen.

Kuinka olet päätynyt urallesi?

Varmaan sitä kautta, kun joskus soitin bändissä ja olin se, joka aina koetti järkätä bändille keikkoja. Musiikki on aina ollut lähellä sydäntä monella tapaa. Ilman GAEAn yhtiökumppaneiden silloista painostusta tuskin olisin päätynyt alalle.

Valoa Festivalia on järjestetty jo vuodesta 2009 lähtien. Miten homma on muuttunut vuosien saatossa, ja mitä uutta on tänä vuonna luvassa?

No, festivaali on ainakin kasvanut sitten alkuvuosien. Toiminta on myös ammattimaistunut aika paljon alkuvuosista, vaikka tavallaan festaria voi pitää meille harrastuksena. Tänä vuonna saatiin tiimiin mukaan vielä Blockfestin taustalta tuttu Mikko Määttänen ja tehdään ensimmäistä kertaa myös ulkoilmatapahtumaa Valoa Festivalin Jääpuutarhan muodossa Tullinaukiolle. Lisäksi teemme yhden in-store-keikan lauantaina 6.2. yhteistyökumppanimme Uhana Designin tiloissa.

Miksi Valoa Festivalia kannattaa järjestää juuri Tampereella?

Miksi ei? Varmaan Tampere on valikoitunut ihan asuinpaikkamme mukaan. Tampere on iso kaupunki, jossa on hyvä kulttuuritarjonta. Koetamme tuoda siihen oman lisämme, ja talvifestivaalit ovat ylipäänsä vähän harvinaisempia. Järjestämme toki Altin kautta kymmeniä keikkoja vuodessa esimerkiksi Helsingissä, mutta en näe järkeä lähteä järjestämään festivaalia sinne.

Mitkä bändit/artistit ovat omasta mielestäsi kiinnostavimpia tämän vuoden kattauksessa? Listaa top 3.

Valoassa ei ole kuin hyviä esiintyjiä, mutta oma TOP 3 voisi olla seuraava:

1 Lyömättömät (Suomen paras ja viihdyttävin rap-kokoonpano. Valoa Festivalin vakiovieras ei petä)
2 Ruger Hauer (luvassa uutta materiaalia ja kokoonpanoyllätyksiä)
3 Dave Lindholm (legenda ei perusteluja kaipaa)

Kova lista! Kerro vielä, jos saisit valita kenet tahansa bändin/artistin (vaikka jo edesmenneen) esiintymään Valoa Festivalille, kenet ottaisit ja miksi?

Tähän varmaan voisi heittää vaikka nyt David Bowien, mutta lähdetään Valoa Festivalille realistisesta artistista ja sanotaan Todd Terje. Joka vuosi herraa koetetaan, ehkä jonain vuonna vielä natsaa. Oma suosikkini elektronisen musiikin parista.

Kiitos paljon, Esa!

Valoa Festival tapahtuu ympäri Tampereen keskustaa tänä viikonloppuna. Tutustu LE COOLin valintoihin ja lue lisää festareista tapahtuman omilta sivuilta.

Kuva: Kyösti Karila

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.