Astrid Swan

Vetovoimaista, englanninkielistä musiikkia tekevä laulaja-lauluntekijä Astrid Swan koki suuren muutoksen elämässään sairastuessaan kolme vuotta sitten syöpään. Kokemuksiaan hän käsittelee maaliskuussa julkaistavalla uudella albumillaan From the Bed and Beyond. Meille Astrid kertoi muun muassa levynteosta, sairaudestaan ja tulevaisuuden näkymistä.

Moi, Astrid! Mitä kuuluu?


Hei, kiitos ihan hyvää! Olen uuden äärellä ja höslään kaikenlaista kivaa ja jännää joka suuntaan. Loma meni töitä paiskiessa, nyt pitäisi vähän rauhoittua. 


Sulla on työn alla uusi, nimeä From the Bed and Beyond kantava albumi, joka julkaistaan maaliskuussa, ja uudet biisisi käsittelevät liki kolmen vuoden takaista sairastumistasi syöpään ja siitä selviytymistä. Miten sinä olet toipunut?

Kyllä näin on. Sain levyn joululomalla valmiiksi. Selviytyminen ja toipuminen ovat loppuelämänmittainen prosessi, joten siksi tuo levy ja teema. Siksi on myös tosi vaikea vastata lyhyesti kysymykseesi. Elämäni on totaalisesti muuttunut. Minulla on paljon rajoituksia ja hankaloittavia tekijöitä sekä pelkoa sairauden uusimisesta. Toisaalta arki rullaa ja tuo uusia haasteita ja tehtäviä, ja tällä hetkellä kukaan ei ole todennut minua sairaaksi – joten nautin tästä tilasta aina kun vain voin.

Muuttiko sairaus sinua jotenkin?

Ajattelen niin, että elämä muuttaa meitä jatkuvasti – olemme koko ajan liikkeessä, vaikka kuinka vikuroisimme vastaan ja yrittäisimme möllöttää staattisesti kuin kivet. Sairaus pistää muutokset vain tapahtumaan järkyttävällä vauhdilla. Paljon tulee sellaista, mitä ei toivoisi. Mutta kyllä sairauden tuomassa muutoksessa on hyviäkin juttuja. Löydän helposti lintuperspektiivin, kun tekee mieli inistä pienistä jutuista, ja osaan toisaalta nauttia ja laittaa oman hyvinvointini paremmin etusijalle kuin ennen. Fyysisesti olen myös aivan totaalisesti muuttunut.

Kerroit tuoreessa Rumban haastattelussa, että näiden omaa tragediaasi sivuavien biisien esittäminen on vaikeaa. Koet ilmeisesti kuitenkin tärkeäksi esittää niitä myös livenä. Miksi biisit piti tehdä ja miksi niitä pitää esittää?

Kyllä, se on vaikeaa, kun huomaa, ettei ole käyttänyt oikein minkäänlaista filtteriä omien tunteiden ja kokemusten sekä biisien välillä. Tuntuu niin paljaalta, ja osa materiaalista on niin raakaa, että juu, ei helpointa mahdollisinta esitettävää livenä. Mutta toisaalta tunnen myös vahvasti, että minun on todella helppo esittää just nämä kappaleet. Ei ole mitään rimpsuja ja teatterikeinoja tiellä.

Biisit piti tehdä, koska jotenkin oli noustava sairauden yllättäen synnyttämästä kuopasta, ja laulujen kirjoittaminen on minulle se tapa tehdä kokemusta ymmärrettäväksi. Myös mahdollisuus jakaa tämä muiden saman kokeneiden ja ylipäänsä kanssakulkijoiden kanssa tuntuu tärkeältä ja mielekkäältä.

Millaisia biisejä uuden, kuudennen albumisi kappaleet noin niin kuin musiikillisessa mielessä ovat? Eroavatko ne jotenkin aikaisemmasta tuotannostasi?

Kappaleet ovat linjassa aiempaan tuotantoon. Vaikka aiheet ovat vaikeita, mukana on myös aika iso annos poppia, syntikoita, bassarin poljentaa ja aivan upeaa bulgarialaistyylistä laulua. Mutta tätä analyysia ja vertailua aikaisempaan tuotantoon tekee toivottavasti joku vähän erilaisesta positiosta ja pian.

Kerro vielä näin uuden vuoden alkajaisiksi, että millaisia suunnitelmia ja toiveita sulla on tulevaisuuden suhteen.

Elämää johon kuuluu monia ihania keikkoja, paljon kirjoittamista ja herkullisia hetkiä rakkaiden kanssa.

Kiitos, Astrid!

Astrid Swan esiintyy perjantaina 13.1. Olympia-korttelissa. Samana iltana lavalle astuu myös Iisa.

Facebookissa voit seurata Astridin kuulumisia täällä ja blogosfäärissä täällä. Blogista pääset myös katsomaan tuoreen “A Long Time Running” -biisin musiikkivideon.

Astridin kuva: Mikko Rissanen

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.