Anna Mattelmäki ja Emilia Kiialainen

Mukavat Anna Mattelmäki ja Emilia Kiialainen suunnittelevat vaatteita eettisyyttä, ekologisuutta ja laatua silmällä pitäen. Lisäksi he vetävät DesignOnTampere-yhdistystä, jonka tavoitteena on tuoda esille pienten suunnittelijapainotteisten merkkien työtä.

Moi, Emilia ja Anna! Suunnittelette yhdessä vaatteita MUKA VA -brändin alla. Mikä on suunnittelufilosofianne? Millaisia tuotteita teette?

Aloittaessamme yhteistyön 2011 tiivistimme yhteisen suunnittelufilosofiamme lauseeseen ”Pure Not Boring”. Se toimii yhä toimintamme ydinajatuksena. Pure viittaa skandinaavisen puhtaaseen muotokieleen ilman turhaa rönsyilyä. Se tarkoittaa myös laatua, eettisyyttä ja ekologisia arvoja tuotannossa. Mallistomme tehdään lähituotantona Suomessa, mikä takaa mahdollisimman puhtaan tuotannon. Lauseen loppuosa tarkoittaa, että emme tingi estetiikasta ja muotoilusta. Vaatteet eivät saa myöskään olla tylsiä. Tavoittelemme mallistoissamme estetiikan ja käytännöllisyyden synteesiä.

Kuulostaa hyvältä! Kauanko olette tehneet töitä yhdessä ja kuinka olette päätyneet tekemään yhteistyötä?

MUKA VA perustettiin vuonna 2003. Anna Mattelmäki oli perustamassa merkkiä ja on luotsannut sitä siitä lähtien. Emilia Kiialainen liittyi tiimiin 2011 Annan pyynnöstä. Olimme tuolloin työskennelleet yhdessä suunnittelijakollektiivissa jo parin vuoden ajan ja olleet perustamassa yhdessä DesignOnTampere-yhdistyksen toimintaa. Tiivis yhteistyö näissä kahdessa osoitti, että yhteistyö oli hedelmällistä, ja haastoimme hyvin toisiamme eteenpäin. Samanlainen estetiikantaju myös yhdisti meitä vahvasti.

Millainen työnjako teillä on?

Toimimme molemmat suunnittelijoina ja omistajina yrityksessä. Tänä syksynä lanseeratun MUKA VA mini -malliston myötä suunnittelutyö on jakautunut niin, että Anna vastaa pääasiassa naistenmalliston ja Emilia lastenmalliston suunnittelusta. Kankaat ja kuosit, joille molemmat mallistot vahvasti perustuvat, suunnitellaan yhdessä. Päämateriaalina käytämme 100 % luomupuuvillasta valmistettuja struktuurineuloksia. Kuosit ja mallit suunnitellaan pääasiassa keskustellen ja viitteellisiä viivoja vedellen. Anna vastaa lopullisten mallistojen tuotantopuolesta ja Emilia b2b-myynnistä.

Oman lippulaivaliikkeemme, Super Mukavan, myymäläpäällikkönä toimii Mari Ylönen, joka on myös ollut mukana tiimissä jo vuodesta 2011. MUKA VAlla on tällä hetkellä oman liikkeen lisäksi 30 jälleenmyyjää Suomessa ja 5 muualla Euroopassa.

Oma liikkeenne onkin ollut Tampereella jo yli 10 vuotta. Miten Tampereen design-skene on muuttunut tänä aikana?

Otavalankatu on jo kolmas sijainti Super Mukava -liikkeellemme. Olemme tyytyväisiä nykyiseen sijaintiimme, sillä sen läheisyyteen on keskittynyt muitakin kiinnostavia kivijalkaliikkeitä ja palveluita. Super Mukavan avatessa 2004 ei Tampereella ollut muita suunnittelijaomisteisia vaateliikkeitä. Helsingissäkin oli tuolloin ainoastaan Liike ja Limbo. Nykyään suomalaisten merkkien tuotteita on tarjolla enemmän, mikä on positiivinen kehitys, sillä se lisää kaikkien toimintaedellytyksiä. Toivottavasti kysyntä myös kasvaa ja kivijalkaliikkeet pysyvät elinvoimaisina.

Muutos on näkynyt myös oman liikkeemme valikoimassa. Osa merkeistä on jäänyt pois, mutta viime vuosina on tullut paljon uusia laadukkaita merkkejä alalle. Perusidea on pysynyt samana: myymme ainoastaan suomalaisten suunnittelijoiden tuotteita. Haluamme myös tarjota myyntikanavan uusille kiinnostaville aloitteleville suunnittelijoille.

Miksi Tampere on hyvä paikka vaatesuunnittelijoille?

Tampereen seudulla toimii vielä jonkin verran pieniä ompelimoita ja kangas- ja tarviketukkuja, joten pienimuotoinen tuotanto on vielä mahdollista toteuttaa täällä lähellä. Mikäli Neulomo Oy:n suunnitelma ostaa Nanson tehtaan tuotanto Nokialla toteutuu, se parantaisi huomattavasti mahdollisuuksia entisestään.

Olemme tehneet paljon työtä pienien suunnittelijapainotteisten merkkien esille tuomiseksi DesignOnTampere -yhdistyksen puitteissa, jonka vaikuttajina molemmat toimimme. Anna on yhdistyksen puheenjohtaja ja Emilia varapuheenjohtaja. Emilia toimi yhdistyksen vetäjänä tämän vuoden kesään asti, kunnes työmäärä MUKA VAssa ei enää antanut periksi muille töille. Yhdistyksen tapahtumien, julkaisujen ja toiminnan kautta suunnittelijoilla on mahdollisuus yhteiseen markkinointiin ja yhteisöstä saa myös tukiverkostoa yrittäjyyteen.

Millaisia suunnitelmia teillä on vuodelle 2016?

Heti tammikuussa osallistumme kaksille eurooppalaismessuille Berliinissä ja Pariisissa. Haemme kasvua Euroopan markkinoilta. Viime vuonna saimme messuilta ensimmäiset jälleenmyyjät Espanjasta, Ranskasta, Saksasta ja Ruotsista. Toivomme löytävämme tänä vuonna helmen tyypin MUKA VAn myyntityöhön, jolloin meille vapautuu enemmän aikaa suunnitteluun ja tuotekehitykseen.

Kiitos, Anna ja Emilia! LE COOL toivottaa onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle!

MUKA VAn upeisiin vaatteisiin voit tutustua täällä.

Kuva: Samuel Loueranta

MUKAVAss16_Heta-Saukkonen

Kuva: Heta Saukkonen

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.