Anna Kuulusa

Anna Kuulusa opetteli ensimmäiset hip hop -muuvsinsa 1990-luvulla VHS-kaseteille nauhoitetuilta musiikkivideoilta. Sittemmin tämä tanssija, koreografi ja tanssinopettaja on saanut harrastuksestaan ammatin ja perustanut Tampereelle Tanssistudio Razzmatazzin, jonka tunneilta jorailua rakastavat oppilaat lähtevät hymyssä suin. Anna lupailee ensi kesäksi Tampereelle myös jotakin uudenlaista tanssin saralla.

Moi, Anna! Olet tanssija, koreografi ja tanssinopettaja erikoisalanasi katutanssit. Millainen polkusi alalle on ollut ja miksi juuri street-lajit ovat vieneet mukanaan?

Moikka! Olen oikeastaan herännyt aika “myöhään” tanssiharrastukseen, vasta 10-vuotiaana, kun monet ovat aloittaneet baletin jo 3-vuotiaana. Ystävien innostamana vuonna 1998 menin ensimmäiselle tanssitunnilleni, josta kipinä tanssiin sitten syttyi.

Aloimme myös heti suunnitella omia koreografioita ja esiintyä kaikkialla, missä vain löytyi yleisöä. Innostus katutansseihin lähti hip hop -musiikin kautta, ja kun vihdoin kotitelkkarissa alkoi näkyä Music Television, nousi innostus aivan uudelle tasolle. Nauhoitimme tanssivideoita VHS-kaseteille ja opettelimme liikkeitä sekä keksimme omia.

Rakkaus katutanssiin on syntynyt monestakin asiasta: taustalla oleva biitti, vapaus tehdä omannäköistä liikettä, rajattomat mahdollisuudet liikkeisiin, asenne ja yhteisö. Aluksi tanssittiin kerran viikossa, sitten kaksi, pian joka päivä ja samalla aloin myös ohjata lasten ja nuorten tunteja. Kiinnostus kaikkea tanssia kohtaan vei minut Ouluun vuonna 2008 opiskelemaan tanssinopettajaksi, ja vuonna 2009 perustin oman tanssikoulun Tampereelle.

Sinulta löytyy osaamista moneltakin tanssin alalta. Onko jokin tanssilaji, jota et vielä hallitse mutta jota haluaisit opetella?

Perustietoa löytyy useasta lajista, mutta löytyy paljonkin lajeja, joita haluaisin vielä oppia! Chicago footwork, krumping ja paritanssit ovat muun muassa sellaisia, joita toivon pääseväni treenaamaan, heti kun vapaa-aikaa löytyy vähän lisää.

Toimit yrittäjänä Tanssistudio Razzmatazzissa. Mistä syttyi kipinä oman tanssistudion perustamiseen?

Perustimme ystäväni kanssa Razzmatazz ry:n jo 2000-luvun alussa, ja yritys oli aika luonnollinen jatkumo toiminnallemme. Kun löysimme vapaan tilan Tampereen keskustasta, oli selvää, että lähdemme kokeilemaan, voiko tällä elää.

Millainen paikka Razzmatazz on? Kenelle suosittelisit teidän tuntejanne ja miksi?

Olen itse aloittanut tanssimisen kansalaisopiston tunnilla, siellä oli matala kynnys aloittaa ja hinnat kohdillaan. Ajatus Razzmatazzin takana on juuri se, että kaikki ovat tervetulleita tanssimaan ikään, sukupuoleen, kokoon tai taitoihin katsomatta. Parasta tanssissa on se, että samaan saliin kokoontuu joukko ihmisiä aivan erilaisista lähtökohdista, mutta kaikilla on sama rakkaus tanssiin. Meillä on rento meininki, eikä asioita oteta liian vakavasti. Vaikka olisi huono päivä, niin tanssitunnilta lähtee aina hymyssä suin kotiin.

Mikä on kuuminta hottia tanssimaailmassa juuri nyt?

Tanssitrendit vaihtelevat vuosittain, ja monet lajit tulevat hieman viiveellä Suomeen. Hieman naisellisemmat tyylit, kuten girl hip hop, twerk ja burleski ovat selkeästi olleet vetonauloja viimeisen vuoden aikana. Katutanssitunneille on myös tullut paljon lisää äijiä!

Sinun ja muusikko Anna Pesosen yhteisteos Hetkiä nähdään tulevana viikonloppuna teatteri La Stradassa. Kerro vähän, millaisesta esityksestä on kyse. Mistä saitte idean ja miten työprosessinne eteni?

Yrittäjänä jää oma harrastaminen aina vähän vähemmälle, ja niinpä innostuin suunnattomasti viime vuonna, kun Anna, joka on käynyt aiemmin tanssitunnillani, kysyi kiinnostustani lähteä tekemään yhteistyötä hänen kanssaan.

Hetkiä on teos täynnä erilaisia tunnelmia, ja se sisältää vivahteita katutanssista yhdistettynä nykytanssiin. Halusimme teokseen videokuvaa ja lähdimme työstämään sitä ensin niiden kautta. Valitsimme elementtejä ja paikkoja, joissa haluamme kuvata, ja tämän pohjalta Anna lähti säveltämään kappaleita. Tanssitreeneissä soitin kappaleen tanssijoille, ja lähdimme tekemään materiaalia, osittain improvisaation kautta ja välillä koreografian kautta. Tanssijat pääsivät itse tekemään myös materiaalia teokseen. Olemme tämän teoksen kautta päässeet muun muassa tanssimaan marraskuussa Pyhäjärvessä, ja viime sunnuntaina harjoittelimme ensimmäistä kertaa yhdessä bändin kanssa La Stradassa.

Hetkia-le-cool-tampere

Millaisia muita projekteja sinulla on työn alla tai tiedossa tulevaisuudessa?

Jatkuvasti on kaikkea pientä työn alla, tällä hetkellä näytösbiisejä. Kesällä kuvasimme myös muutamia tanssivideoita yhdessä Wilma Kurumaan kanssa, ja hän on myös kuvannut materiaalia Hetkiä-näytökseen. Yhteistyö hänen kanssa jatkuu, ja ensi kesänä olisi tarkoitus järjestää hieman uudenlainen tanssifestivaali Tampereelle.

Kuulostaa mielenkiintoiselta – jäämme jännityksellä odottamaan! Kiitos haastattelusta, Anna.

Musiikki- ja tanssiteos Hetkiä teatteri La Stradassa (Pirkankatu 18) perjantaina 16.9. klo 20 ja sunnuntaina 18.9. klo 16.

Tanssistudio Razzmatazzin tuntitarjontaan voit tutustua täällä.

Annan kuva: Harri Sirola

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.