Anna Kurkela / Papu Design

Anna Kurkela on harppovin askelin eteenpäin kiitävän, supersuositun lastenvaatemerkki Papun perustaja ja pääsuunnittelija. Annan pyrkimyksenä on muuttaa alaa eettisemmäksi ja ekologisemmaksi ja kasvattaa samalla yritystään entistä suuremmaksi. Haastattelussamme monessa mukana oleva tehonainen kertoo muun muassa Papun taustoista, tavoitteista ja tulevasta mallistosta.

Moi, Anna! Olet eettisiä ja ekologisia lastenvaatteita valmistavan supersuositun Papu Designin perustaja ja pääsuunnittelija. Kerrataanpa vielä Papun taustoja. Miksi halusit perustaa lastenvaateyrityksen? Miten tarinanne lähti käyntiin ja miten yrityksen nimi valikoitui?

Valmistuin vaatesuunnittelijaksi vuonna 2010 ja opiskeluaikoina koin paljon tuskaa vaatetusalan epäkohdista. Pohdin, olenko oikealla alalla, mutta onneksi oivalsin, että alaa voi muuttaa vain sisältäpäin. Sain ensimmäisen lapseni vuonna 2006, ja tämän jälkeen lastenvaatteet alkoivat kiinnostaa. Noihin aikoihin oli vaikea löytää hienoja ja mielenkiintoisia ekologisia lastenvaatteita. Sain ajatuksen omasta lastenvaatemallistosta Papusta – ja siitä tarina alkoi. Nimi tuotemerkille valikoitui jo tuolloin opiskeluaikoina. Halusin merkille suomalaisen nimen, ja Papu nimi kuvastaa mielestäni osuvasti pientä ihmisen alkua, “papua”, sekä kasvua, ja onhan siinä nimessä jotain vihreää vivahdettakin.

Perustin Papun virallisesti 2012 toisen lapseni syntymän jälkeen. Olin törmännyt aiemmin sattumalta taiteilija Hanna-Riikka Heikkilän postikortteihin ja tiesin heti, että haluaisin hänet kuvittamaan Papu-maailmaa. Tapasimme ja huomasimme, että visuaalinen näkemyksemme kohtaa hämmentävän hyvin. Hanna-Riikka alkoi suunnitella Papun kuoseja, ja pian meistä tuli sydänystävät. Papun toiminta starttasi oman perheeni olohuoneesta, jonka neliöt kävivät kuitenkin pian toiminnalle turhan pieniksi. Olemmekin muuttaneet Papun osoitetta jo pari kertaa, ja tuntuu, että tarvitsemme jatkuvasti lisätilaa.

Vauhdikkaasti kasvavan yrityksen ohjaimissa tahdot viedä lastenvaatealaa uuteen suuntaan. Mikä on kurssinne ja missä siintää määränpää?

Papulla on tavoitteena tulla yhdeksi Euroopan tunnetuimmista lastenvaatemerkeistä. Haluamme kasvaa suuremmaksi, sillä isommilla on isommat mahdollisuudet vaikuttaa. Varsinaista määränpäätä on vaikea asettaa, sillä mahdollisuudet ovat rajattomat, ja varmasti nälkäkin kasvaa syödessä. Mutta onneksi suunta on selvillä: eteenpäin mennään harppomalla.

Huimaako Papun valtava vauhti koskaan?

Kyllä vauhti välillä huimaa. Meillä on onneksi mahtava porukka tekemässä Papua, ilman heitä tällainen kasvuvauhti ei olisi mahdollista. Täytyy myöntää, että melkoista venymistä tämä kuitenkin vaatii ihan jokaiselta papulaiselta.

Olet aikaansaava nainen, jolle lähituotanto on tärkeää. Olet ollut mukana perustamassa Nanson Nokian tehtaan raunioista noussutta Nokian Neulomoa, jossa valmistetaan myös suuri osa Papun tulevasta kevätmallistosta. Lisäksi olet kestävää muotia myyvän verkkokauppa Weecosin perustajajäsen. Mistä ideat, into ja jaksaminen kaikenlaisiin projekteihin kumpuavat?

Olen aina rakastanut uusien asioiden ideoimista ja suunnittelua. Itse asiassa tästähän myös vaatesuunnittelussa on kyse: ideoinnista, suunnittelusta ja ongelmanratkaisusta. On mahtavaa nähdä omien ajatustensa konkretisoituvan elävässä elämässä. Intuitio ohjaa minua vahvasti valitsemaan projektit, joihin lähden mukaan.

Se miksi olen mukana näin monessa, johtuu varmasti siitä, että kaikki nämä yritykset tukevat toisiaan liiketoiminnallisesti, kaikkia niitä ohjaavat samat arvot ja ne pyrkivät kohti samaa päämäärää: tavoitteena on tehdä maailmasta parempi paikka ekologisesti kestävien valintojen kautta. Motivaatio pysyy korkealla ja projekteja jaksaa viedä eteenpäin, kun niissä näkee jonkun syvemmän merkityksen.

Kerro jotain kannessamme komeilevasta kuvasta.

Kanto-mekko on ollut mallistossamme reilun vuoden verran, ja se on jo lunastanut paikkansa Papun suosikkituotteiden joukossa. Vaikka Papu on pääasiassa lastenvaatemerkki, on myös aikuisten tuotteistamme tullut erittäin suosittuja. Kanto-mekon suosion salaisuus on varmaankin monenlaista vartalotyyppiä imarteleva malli, mukava materiaali ja tunnistettava muotoilu. Tätä mekkoa voi pitää lähes missä ja milloin vain.

Mitä on lupa odottaa Papun tulevilta mallistoilta?

Tulevissa mallistoissa nähdään herkullisia värejä, uusia tuotemalleja ja ehkäpä entistä rohkeampaa suunnittelua. Mallistoissa on aina mukana tutut Papu-klassikot ja mallistokohtaiset uutuudet. Uusia materiaaleja on myös tulossa ja tuotevalikoima laajenee. Keväällä tulee uutuutena mm. Suomessa valmistettuja uima-asuja. Tulevia mallistoja ohjaa edelleen sama ajatus mahdollisimman ekologisista materiaaleista, eettisestä tuotannosta ja omaperäisestä designista.

Mitä muuta on suunnitelmissa vuonna 2017?

Voi että, kaikkea jännää on tulossa! Vietämme alkuvuoden 2017 perheeni kanssa Hong Kongissa, Japanissa ja USA:ssa maailmaa valloittamassa. Kotiutumisemme jälkeen syksyllä on yhdelle yrityksellemme tulossa näillä näkymin uusi merkittävä lanseeraus. Mutta eipä siitä vielä sen enempää…

Kiitos, Anna!

Tutustu Papuun yrityksen verkkosivuilla ja Facebookissa.

Anna kuva: Mikko Ovaska

papu_kantomekko_le-cool-tampere

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.