Hyppää Hullun matkaan, nyt kun voit

Teatterikeskiviikkona tammikuuta 25
Hullu-logo-LE-COOL-Tampere


Missä?
Milloin

klo 19, ks. muut esitysajat teatterin sivuilta

Paljonko

26,50 € / 18,50 € / 13,50 €Missä?

Milloin?

klo 19, ks. muut esitysajat teatterin sivuilta

How Much?

26,50 € / 18,50 € / 13,50 €

Juha Hurmeen näytelmä Hullu sai ensi-iltansa Teatteri Telakalla joulukuun alkupuolella, ja se nousi heti huippusuosioon – kevään kaikki esitykset varattiin nopeasti loppuun. Telakalla kuitenkin päätettiin vastata suureen kysyntään ripottelemalla kevääksi vielä neljä lisänäytöstä, joista ensimmäinen on tänään keskiviikkona 25.1. Seuraavat kolme ovat tiistaina 14.2., lauantaina 18.2. ja keskiviikkona 22.2. Näihin on vielä toistaiseksi tilaa, joten varaa paikkasi pian, mikäli mielit hypätä mukaan hengästyttävään näytelmään hulluudesta. Esitykset jatkuvat myös syksyllä.

Tässä tunnelmiamme ensi-illan jäljiltä:

Hullu kertoo teatteriohjaajasta, jonka mieli järkkyy: Antti Laukkarisen esittämä keski-ikäinen mies ajautuu psykoosiin ja päätyy mielisairaalaan. Näyttämöllä onnistutaan hienosti rakentamaan intensiivinen matka todellisuudentajun hämärtymiseen. Mielen luisumista jonnekin käsittämättömiin syvyyksiin on sekä pelottavaa että ahdistavaa seurata. Voi vain kuvitella, miten absurdilta maailma kokijasta itsestään näyttää.

Voimakkaista vainoharhoista kärsivä mies uskoo mielisairaalassa kaikkien puhuvan itsestään – koko homma taitaa olla häntä varten pystytettyä näytelmää. Tai ehkä hän on sittenkin kuollut. Joka tapauksessa koko oma elämä näyttäytyy falskina; se on ollut yhtä teatteria, jossa tekoja on tehty tarinoiden takia.

Suljetulla osastolla sairastunut kohtaa paitsi kovalta ja välinpitämättömältä vaikuttavaa henkilökuntaa myös monenkarvaisia muita potilaita (Kaisa Sarkkinen ja Antti Mankonen). Jotkin mieleltään nyrjähtäneiden sutkautukset ja ajatuskulut huvittavat, mutta tuntuu, ettei niille silti voi nauraa.

Myös kuoleman ja uudesti syntymisen teema toistuu näytelmässä, ja sitä päähenkilökin kai käy läpi. Hänen on ikään kuin kuoltava ja jouduttava suljetulle osastolle ennen kuin hän voi syntyä uudestaan. Parantumisprosessi kuljettaa kohti uutta kirkkautta, mutta pelottaahan se, vievätkö lääkkeet mukanaan myös tuiki tärkeää persoonaa.

Näytelmä pohjaa käsikirjoittaja-ohjaaja Hurmeen romaaniin, joka puolestaan ammentaa hänen omista kokemuksistaan mielisairaalassa. Ehkä poikkeuksellisen nopeankin parantumisensa jälkeen tarinan ohjaaja hakeutuu jälleen tuttuihin uomiinsa. Josko sitä lähtisi tekemään taas jotakin, josta saisi hyvää materiaalia erilaisiin projekteihin? Niin taisi Hurmekin saada hyvää taidematskua kuluttavista kokemuksistaan. Kannattaa käydä katsomassa!

Hullu-Juha-Hurme-LE-COOL-Tampere

Kuva / Photo: Kai G. Baer


A Play in Finnish

Based on true experiences of the writer / director Juha Hurme, the play called Hullu (“crazy”) tells about a man who loses contact with reality and ends up in a mental institute. It’s an intense story well worth seeing but, once again, requires a good command of Finnish to be appreciated.

Where? Teatteri Telakka, Tullikamarin aukio 3
When? 7 pm, see other times on the theater’s website
How much? 26.50 € / 18.50 € / 13.50 €

Comments

Täältä löydät lisää hyvää

sisältöäPaikka

Hohdokkaassa, mennyttä aikaa henkivässä ravintolassa perinteikkyys on valttia.